DELA

Är kryptovalutor bara scams? Under den senaste veckan har debatten kring huruvida kryptovalutor bara är bedrägerier blossat upp. Anledningen till detta är att ekonomiprofessorn Nouriel Roubini har gett sig in i debatten igen. Professorn som är verksam professor vid Stern School of Business, New York University, har sedan länge varit en radikal motståndare till bitcoin och senare även kryptovalutor. Han ifrågasätter även blockchain som teknik och kallar alltihopa för världshistoriens mest överhajpade teknologi som egentligen helt saknar värde. I det här inlägget går vi in på lite vid han menar.

Nouriel som skrivit ett 37 sidor långt paper till den Amerikanska senaten. Han har i samband med detta suttit med i en ”hearing” hos den senaten. För dig som minns när Mark Zuckerberg satt i senaten i anknytning till Facebooks dataläckaskandal och Cambridge Analytica så fungerar detta på samma sätt. Senaten vill alltså höra från ”experter” vad som händer inom krypto och blockchain för att bilda sig en uppfattning för att man ska kunna fatta bra beslut kring lagar, reglering och fortsatt utveckling.

För dig som vill lyssna på den en timmas långa sittningen hos senaten kan man göra det här. https://www.pscp.tv/w/1yNGaXZkyXrKj

Vad säger Nouriel då?

Nouriel säger att blockchain, bitcoin och kryptovalutor är ett enda stort bedrägeri alltihopa. Han menar att kryptovalutor som bitcoin och ethereum inte alls är decentraliserade utan i allra högsta grad centraliserade. Mining av dessa styrs av ett fåtal enheter och majoriteten av ”coins” ägs av en oerhört koncentrerad elit. Han menar vidare att majoriteten av alla ICO visat sig vara rena scams. Han hänvisar här till forskning som tyder på att så många som 81% av alla krypto-ICO’s är scams.

Har Nouriel rätt i det han säger? Både och. Mycket av det han säger stämmer, men frågan är vad man ska jämföra med? Kryptovalutor som bitcoin och ethereum må vara centraliserade, men de är mindre centraliserade än nuvarande system. 99% av jordens tillgångar ägs av en extremt koncenteread elite av människor. Krypto och blockchain innebär att vem som helst får möjligheten att investera tidigt i projekt. Detta öppnar givetvis upp för möjligheten att lura människor. Det är som vanligt med ny innovativ teknologi – den är till för alla – både för goda och onda syften – så det är inte konstigt att vi ser många scams och pyramidspel nu eftersom människan i sin natur drivs av kortsiktiga vinster och tillfredställelser. Men på lång sikt ställer jag mig frågande till Nouriels argument och anser att de mest är en pessimistisk och negativ syn på blockchain ekosystemet.

Nouriel har rätt i mycket av hans uttlanden

Samtidigt har Nouriel rätt i mycket av det han säger. Det fungerar inte bra som det är idag. Det är för mycket scams. Det är för omiljövänligt. Det är för mycket frågetecken. På det sättet bidrar Nouriel till att få människor att inse utmaningarna. Men samtidigt ska man vara väl medveten om att Nouriel har varit en kritiker sedan dag1. Mellan 2012-2013 uttalade sig Nouriel och sa att Bitcoin är en bubbla på värderingen 58 dollar per bitcoin. Han menade redan då att det bara är ett luftslott och en scam. Nu fyra år senare och en uppgång till 20.000 och sedan ned till 6500 menar han att det är världshistoriens största scam. Här nedan kan man se ett klipp där Nouriel debatterar ämnet mot Alex Maskinsky:

Frågan kvarstår – Är kryptovalutor bara scams? Detta är en fråga som har flera svar. Idag är det nästan så. Majoriteten av projekt är bara scams. Även om jag inte tycker att Bitcoin och Ethereum med flera andra projekt kan påstås bara vara scams. Medan otroligt många ICO:er på Ethereum är rena rama scams. Nouriel belyser på det sättet problemen i ekosystemet, men samtidigt menar han att blockchain bara är en ”glorifierad databas” och et är nog inte alla som håller med om detta. Företag runt om i världen satsar miljardtals dollar på att skapa blockchainbaserade lösningar. Företag som Maersk, Alibaba, JP Morgan, Bank of America, IBM med flera. Så nog finns det två sidor av detta mynt och inte bara en sida som Nouriel antyder. Exempelvis har Nouriel gått fullkomligt beserk på twitter under de senaste 3 dagarna genom att ha tweetat över 300 negativt laddade tweets mot blockchainindustrin.

Några uttalanden Nouriel gjort under åren:

Ovanstående uttalanden får mig att tänka lite på alla ”ekonomiexperter” som varje år säger att ”kraschen kommer nästa år…” och till slut får de rätt och förväntar sig då att bli gudaförklarade. Nouriel menar att han är en av extremt få personer i världen som förutspådde finanskraschen 2008. På samma sätt har han förutspått krascher inom Bitcoin, men samtidigt har han haft extremt fel eftersom Bitcoin är upp över 60.000% sedan ha började ”förutspå bitcoinkrascher” (detta trots att bitcoin gått ned 70% under 2018).

Hur påverkas debatten?

Detta är både bra och dåligt för debatten. För ska vi kunna svara på frågan; Är kryptovalutor bara scams? Ja då behövs sådanna här debatter, men samtidigt tenderar debatten att bli extremt polariserad med människor som är alldeless för långt ifrån varandra i sina argument. Det finns liksom ingen kompromiss i närheten. Det blir bara pajkastning på varandra. Frågan är som sagt svår att hitta ett svar på. Idag är det förmodligen så att Nouriel har ”mest rätt” i debatten, men det är de långsiktiga möjligheterna som många är intresserade av och dessa tycks Nouriel helt blunda för. Enligt honom bör man nästan lägga ned hela tanken och blockchain och fortsätta som det alltid varit istället. Kanske är det så, att kraften i denna nya teknologi och tanken om att decentralisera pengar förblir en för svår uppgift för oss människor att hantera och att den bara leder till bedrägerier och skit? Kanske är blockchain bara en bluff och en överhajpade teknologi som aldrig kommer att bli något? Klart är att det är otroligt mycket enklare att peka på vad som inte fungerar än att sia om hur framtiden kommer att utveckla sig. Därmed blir det intressant att följa utvecklingen framöver.

 

LÄMNA ETT SVAR

Lämna en kommentar
Ange ditt namn här