DELA

Det Japanska internetbolaget GMO Internet Group släppte under måndagen en press release där de meddelade marknaden att man nu börjar sälja en supersnabb miner för Bitcoin och Bitcoin Cash miner. Företaget som påbörjade sin egen miningverksamhet under andra delen av 2017 börjar nu bli en av de snabbast växande i världen inom mining. Företaget som har en historia av att vara mycket transparenta har satt upp ett publikt mål om att nå 3000 PH/s miningkraft innan 31 dec 2018.

GMO Miner B3s funktioner

  1. B3:an har en maximal hash power på 33TH/s
  2. B3:an kostar 1,999 Dollar
  3. Inbyggd funktion som gör att maskinen anpassar sig efter sin omgivning (temperatur, kyla, osv) för att alltid nå maximal hash rate givet sin omvigning.
  4. Världens första ASIC miner med 7nm process ”GMO 72b”
  5. Rikliga tilläggstjänster, inklusive anslutning till upp till 32 units.

Minern drar ca 103w per 1TH/s, vilket innebär att den drar ca 3400 watt. Med andra ord är minern inte särskilt effektiv när det kommer till energiförbrukning. Givet dagens bitcoinkurs och priser på el för gemeneman kan man förvänta sig en liten profit på ca 100-200 dollar per månad givet omgivning & elpriser. Den som vill veta mer om de tekniska detaljerna för B3:an kan läsa här nedan:

GMO Internet Group är börsnoterat

GMO är ett av Japans äldsta IT-bolag och även ett av de största i Japan. Företaget har varit börsnoterat sedan innan IT-bubblan och är idag verksamma inom flertalet industrier. Under 2017 öppnade företaget upp sin miningverksamhet och har sedan dess minat både Bitcoin och Bitcoin cash med målet att bli störst i världen på mining.

Företaget är alltså börsnoterat vilket gör att vem som helst kan handla deras aktie. Detta är intressant då det idag inte är alltför lätt att investera i mining idag. I många fall behöver man köpa hårdvara och börja mina på egen hand för att få exponering mot denna industri. Deras aktie kan man köpa via exempelvis Avanza eller Nordnet. Dock kan man ej köpa aktien direkt via sajterna utan man får ringa in till mäklarna och köpa via telefon. Det utgår då ett saftigt courtage om ca 700 SEK, och det bör man tänka på båda en och två gånger innan man köper. Andra bolag som minar kryptovalutor och går att handla på börsen är Hive Blockchain som investerat knappt en miljard i miningverksamheter i Boden, Sverige samt Riot Blockchain.

GMO Internets Mininghistorik

Som redan nämnts har GMO själva minat kryptovalutor sedan slutet av 2017. Varje månad publicerar de en rapport över hur miningen går. Här nedan kan man följa dem och se hur mycket de minat respektive månad och vad de har minat. Som går att utläsa från rapporten minade de exempelvis 472 bitcoin och 37 bitcoin cash under May månad. Deras Hash rate har vuxit från 22 PH/s till 299 PH/s från starten Dec 2017 till slutet av Maj. Återstår att se om de hinner uppnå målet för i år på 3000 PH/s. Månadsrapporterna brukar släppas omkring den 5:e varje månad, så det är med andra ord dags för en ny rapport denna vecka. Ska bli intressant att se hur mycket de har kommit upp i nu.

Är det värt att köpa en B3 Miner?

Det finns inget självklart svar på denna fråga. Faktum är att svaret är högst beroende på bitcoinkursen, som i sin tur är högst beroende av att människor börjar använda bitcoin mer. Det är med andra ord nära 2 tusen dollar som ska investeras i något som är mycket riskabelt. Jag har själv köpt en Antminer D3 från Bitmain och kan säga att jag förmodligen aldrig kommer att nå breakeven. Dessutom låter den så mycket att du måste ha någon form av industrilokal för att kunna köra den. Som alltid, gör din egen bedömning och tänk både tre och fem gånger innan du köper en sådan här maskin.

Detta inlägg skall inte ses som någon rekommendation utan bara som en upplysning och kunskapsspridning. Att investera i aktier och andra värdepapper innebär alltid en risk och det är aldrig säkert att man får tillbaka de pengar man investerar. Att investera i företag som sysslar med mining kan av flera skäl klassas som mycket hög risk. För allas kännedom äger skribenten av den här texten äger en liten andel aktier i GMO Internet Group.

LÄMNA ETT SVAR

Lämna en kommentar
Ange ditt namn här