DELA

Bitcoin Scams är tyvärr inget ovanligt och förekommer titt som tätt. Det är egentligen inte så konstigt. Bitcoin är ett väldigt ungt system och fenomen. En internetvaluta få har bra kunskap om. Många är idag inte tillräckligt kunniga inom kryptovalutor och specifikt Bitcoin innan de ger sig in i leken. Jag har själv gjort bort mig för många år sedan. Det blev en dyr lärdom och bitcoins till ett värde på några 100.000 kronor (dagens kurs) var borta. Det sved och jag ville inte hålla på med Bitcoin mer. Men jag ändrade mig med tiden.

Så undviker du att bli lurad

För att undvika att blir lurad är det viktigt att du tar ansvar för din egen kunskap och vad du gör. Det är nämligen så att i bitcoin finns det ingen bank eller trygghetsaktör som hjälper dig om du gör fel. Eller exempelvis om någon lurar dig. Det är ett system som är extremt bra på att utföra några få saker. Det finns ingen bank att kontakta om du skickat bitcoin till fel adress. Det är dessutom sällan som polisen eller ekobrottsmyndigheten kan hjälpa dig. Faktum är att om man vill och vet vad man gör kan man använda bitcoin på ett sätt som gör att man är helt anonym.

Bitcoin scams är väldigt vanligt. Idag är det många som försöker luras genom att säga att de kan hjälpa dig att investera i bitcoin. Jag har personligen hört många som har råkat ut för detta. Lita aldrig på någon som ringer upp, SMSar eller har någon hemsida som säger att de kan hjäla dig att investera i bitcoins.

Vanliga varningstecken är att de ”lovar dig säker avkastning” eller dylikt. Bitcoin och andra kryptovalutor är allt annat än säker avkastning. Så det är bara skitsnack.

Det du behöver göra för att undvika att bli lurad är att följa dessa steg:

  1. Lita aldrig på någon inom Bitcoin
  2. Tänk på regel 1. Bara du själv bär ansvar för dina pengar. Detta är på gott och ont.
  3. Om du ska köpa bitcoin, läs på innan du gör det. Jag skulle säga att om du är helt ny och inte kan någonting alls om bitcoin och blockchain. Ja då bör du nog ägna ungefär 5 timmar om dagen i minst 30 dagar på att läsa på. Och det är om du är snabblärd. Troligtvis behöver du mer tid.
  4. Om du vill undvika steg 3, kontakta någon som du vet att du kan lita på. Precis som det finns idioter som vill lura dig finns det vänliga människor som vill hjälpa dig. Det går givetvis bra att skicka mail till hello@Blockchainbloggen.se så hjälper vi dig med dina frågor.
  5. Använd kända handelsplatser. Exempel på dessa är Coinbase, Bittrex, Binance, Bitstamp, Poloniex, Safello med flera. Använd inte andra. Lita inte på någon som säger att de ska hjälpa dig att köpa bitcoins. Skicka aldrig pengar till dessa personer.
  6. Om du vill ta hjälp av någon. Be om dess namn. Adress. Företagsnamn och säg att du återkommer. Googla dess all information du fått. Lägg till texten ” Bitcoin scams ” tillsammans med den info du fått och se om du får någon träff.
  7. Starkt tips till dig som vill köpa men inte orkar lära dig: Använd Coinbase eller Revolut. Detta är en genväg. De hjälper dig att hålla din krypto.
  8. Stakt tips till dig som orkar lära dig (och det rekomenderar jag dig att göra): Läs om Public / Private Key. Skaffa en Ledger Nano S. Lagra ALLTID dina egna privata nycklar. Lita aldrig på någon annan att lagra dessa åt dig. Inte ens Coinbase. För till och med dem kan bli hackade. Du kan ta din privata nyckel och skriva den på en lapp och lägga den i ett kassaskåp. Den ska bara du ha!

Om du vill lära dig mer om Bitcoin rekommenderar jag starkt  dessa böcker:

Boken The Internet Of Money

LÄMNA ETT SVAR

Lämna en kommentar
Ange ditt namn här