DELA

Coinbase kan skapa en ETF med hjälp av Blackrock som är en amerikansk, global fondförvaltare. En ETF, som står för ”Exchange Traded Fund” är en fond som handlas som om det vore en vanlig aktie. Oftast brukar det röra om olika indexfonder men i vissa fall finns det undantag. Exempelvis finns det ETF:er för olika regioner, branscher, teman etc. Ett konkret exempel som det finns en ETF för är Guld. Coinbase vill nu skapa en ETF för Bitcoin. Att skapa en ETF för Bitcoin har varit en het potatis under många år. Sedan 2011 har bröderna Winkelvoss vid flera tillfällen ansökt som att få skapa en ETF. Flertalet andra aktörer har också försökt skapa en ETF och många menar att det nu börjar närma sig att en någon får tillstånd att skapa en.

Coinbase

Coinbase är världens största och mest använda app och sajt för handel med kryptovalutor. Under december 2017 var Coinbase-appen app-stores mest nedladdade app. Det som skiljer Coinbase från många av alla de kryptohandelsplatser som finns idag är att de har ett starkt fokus på användbarhet. Deras design och enkelhet gör att det är supersmidigt för vem som helst att köpa och sälja bitcoin, ethereum, litecoin med flera kryptovalutor.

Användarna hos Coinbase får och åtnjuta en riktigt bra kvalitet på tjänsterna. Coinbase VD, Brian Armstrong, har varit VD på företaget under flera år och ser ljust på framtiden. Nyligen uttalande han sig i en artikel på ccn att han tror att ungefär en miljard människor kommer att använda kryptovalutor inom 5 år.

Coinbase VD Brian Armstrong

Blackrock

Blackrock är världens största fondförvaltare och grundades 1988 av Larry Fink, Robert S. Kapito med flera medgrundare. Deras främsta uppgift och kunderbjudande är att erbjuda institutionella klienter finansiell rådgivning och risk rådgivning. Under 1994 förvaltade man 53 miljarder dollar men denna siffra har vuxit enormt sedan dess. Idag förvaltar man 5,9 trillioner dollar, vilket är en oförståeligt stor summa pengar.

 

En ETF – Vad innebär det?

Som vi nämnde i inledningen har en ETF för Bitcoin varit på tapeten länge. Varje år är det många som ansökt om att få skapa en och varje år har intresset ökat. Anledningen till att det är så stort intresse är för att många vill vara den som skapar ETF:en eftersom det skulle göra det otroligt mycket enklare för gemene man att köpa och sälja bitcoin. Det skulle innebära en oerhörd förenkling av något som är mycket komplicerat för den som inte är insatt idag. Det är dessutom en stor möjlighet för den som skapar ETF:en att tjäna pengar på handeln av ETF:en.

Guld

I praktiken skulle en ETF innebär att vem som helst kan köpa och sälja bitcoin precis lika enkelt som det är att köpa aktier och fonder idag. Ett exempel i närtida historia var 2003 då världen fick sin första Guld ETF. Den skapades av Bullion Securities och listades 28:e March 2003 på den australienska börsen. Åren som följdes efter 2003 gick värdet på guld upp kraftigt. Här nedan ser du en graf där prise tå guld syns i gul färg.

Många som förespråkar en Bitcoin ETF tror att priset på bitcoin kommer att få sig en rejäl skjuts uppåt när världen får en. Hur troligt är det då att vi får en ETF? Jo, tittar vi på historien och tolkar framtiden för en Bitcoin ETF kan vi säga så här: OM marknaden vill ha en ETF för Bitcoin, då kommer det komma en. Det kan ta tid, men var så säker på att den kommer att komma tillslut. Bitcoin, blockchain och kryptovalutor är fortfarande ett mycket komplext ämne som är svårt för många att förstå. Det är förmodligen därför som det dröjer med en ETF.

Framtiden får visa

Nu kan alltså Coinbase kan skapa en ETF tillsammans med Blackrock vilket ändå får ses som det mest kraftfulla försöket till en ETF hittils. Det återstår att se om det blir en ETF framöver men klart är att det skulle innebära en oerhörd förenkling för människor att köpa Bitcoin. Detta skulle förbättra Bitcoin då fler kan äga den utan inträdesbarriärer i form av teknikkunskap etc.

LÄMNA ETT SVAR

Lämna en kommentar
Ange ditt namn här