Bitcoin och elförbrukningen

Vi behöver prata om det här med bitcoins elförbrukning. Det är många som tycker den är ett vansinnigt slöseri av energi. Men vad många inte vet är att elförbrukningen är en del i konsensusalgoritmen ”Proof of Work” som säkerställer hela närverket. Den el vi förbrukar och betalar för är med andra ord nödvändig enligt bitcoins rådande systemdesign.

Elförbrukningen har under det senaste året fullkomligt exploderat i takt med att bitcoinpriset har rusat. Ser vi till en graf över utvecklingen ser det ut så här enligt digiconomist:Vi är alltså i dagsläget uppe i 47 tWh per år vilket är för att sätta det i relation till något ca 1/3 av hela Sveriges årliga elförbrukning som ligger på ca 140 tWh per år. Men nu till den då mycket intressanta frågan; Kommer det att se ut så här för alltid?

Om vi ska försöka svara på den frågan så kan vi säga så här: troligtvis inte. Varför då? Jo därför att antingen kommer bitcoins nätverk att skala. Det är många smarta hjärnor som jobbar med just bitcoins skalbarhets- och effektivitetsutmaningar och redan nu testkörs projektet ”Lightning Network” som ska möjliggöra blixtsnabba microtransaktioner till väldigt låg kostnad med små andelar av bitcoins.

Tänk dig ungefär som att du kommer att kunna streama bitcoins. För dig som vill lära dig mer om detta kan jag varmt rekommendera Andreas Antonopolous bok The Internet Of Money. Det andra som kan hända är att det dyker upp någon annan, mycket smartare, effektivare och bättre kryptovaluta som tar över Bitcoins plats som #1.

Miners roll

Miners kallas de som tävlar om vem som kan lösa ett svårt matematiskt problem först. Den som gör det vinner nämligen rätten att få registrera nästa block av transaktioner in i bitcoins blockkedja. Ju mer datorkraft en miner har, desto fler beräkningar hinner den göra. Detta ökar en miners chans att vinna rätten att registrera ett block in i bitcoins kedja. Mer datorkraft drar mer energi och det är således detta som driver elförbrukningen.

När en miner registrerar ett block i blockkedjan får denne en belöning på 12,5 bitcoins. Systemet är byggt på så sätt att svårighetsgraden på det matematiska problemet ska anpassas efter hur mycket datorkraft som används. Anpassning ska justeras så att det hela tiden tar i genomsnitt 10 minuter att hitta nästa block. Därmed kommer det registreras ett block var 10:e minut i genomsnitt.

När Bitcoin skapades, 2009, var belöningen per block 50 bitcoins. Systemet är konstruerat på så sätt att belöningen minskas vart 4:e år hela vägen upp till år 2140. År 2020 kommer belöningen att halveras till 6,25 bitcoins, sen 3,125 år 2024 etc.

Miners vilja

Miners kommer att vara villiga att använda sina datorer för att vinna belöningen för att registrera block och därmed förbruka el så länge det är lönsamt att göra det. Just nu är detta en mycket lönsam process för de som har investerat i rätt datorutrustning. Det ser även ut att vara det även under närmsta framtid. Anledningen till att det är så lönsamt är framförallt att priset är så pass högt ($11288) men även på att belöningen är så pass stor.

Om vi tar blockbelöningen gånger bitcoinpriset: 12,5 BTC * $11288 = $141100 förstår vi att det blir väldigt mkt pengar. På 1 timma är det 6 x $141100 = $846600 som betalas ut i nytryckta bitcoins till miners. Tar vi sedan det gånger dygnets 24 timmar blir det = $20318400. Och går vi ännu ett steg och tar det gånger årets 365 dagar får vi $7416216000 i utbetalda miningbelöningar per år.

Det är med andra ord (givet att priset på bitcoin inte går ned extremt mycket) otroligt lukrativt att mina bitcoins vilket på kort sikt borde göra att nätverket drar ännu mer elförbrukning. Detta eftersom fler människor kommer attraheras av att ta del av den fina belöningen. Men över tid borde det trots allt minska eftersom blockbelöningen minskar vart 4:e år samtidigt som antalet användare av bitcoin inte gör att det krävs mer elförbrukning. Bitcoin har redan så mkt datorkraft den behöver för att göra alla transaktioner. Datorkraften används bara som en mekanism i konsensusalgoritmen som säkerställer nätverket. För att förstå det bättre kan du läsa på mer om hur Proof Of Stake fungerar.

Avrundning

Avslutningsvis kan vi säga att om utvecklingen av elförbrukningen fortsätter att utvecklas exponentiellt som den gjort ett tag nu så blir det extrema mängder elförbrukning som kommer att gå åt. Men som Antonopolous skriver i The Internet Of Money så sa man likadant om internet i början – att det var alldeless för långsamt och därmed aldrig skulle kunna användas, men man löste skalbarheten och det gick.

När man började ladda upp bilder på nätet tog det för lång tid och nätet blev för segt igen och man sa samma sak, men man löste återigen skalbarheten. Troligtvis och förhoppningsvis kommer vi även att lösa skalbarhetsproblemen med bitcoin både vad gäller energiförbrukning och transaktionskostnader. För vi vill alla ha en grönare värld och det tror jag verkligen att bitcoin kommer att hjälpa till att skapa i det längre perspektivet även om det inte så så ut just nu.

One Reply to “Bitcoin och elförbrukningen”

  • Alex says:

    Intressant resonerat. Som du nämner är det lukrativt att mina bitcoin och kommer fortsätta hålla priset uppe och gå än högre inom kort tid är min spådom. Däremot tror jag personligen att vi i långa loppet att vi kommer att se en annan variant av konsensusmetod än PoW. Om detta innebär fallet för bitcoin eller om t.ex. lightning network eller någon annan variant kan lösa detta, det återstår att se.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

New Bookmakers
Binance
Binance

Place 4 x $10 or more bets to receive $25 in free bets

Ocean Bet
Ocean Bet

Up To €40 In Free Bets - New European customers only

Spades Bet
Spades Bet

Bet £15 get £50 in free bets. Min Deposit: £5.

Monte Bet
Monte Bet

Monte Bet: Bet £5 & Get £45. Min Deposit: £5.

Diamond Bet
Diamond Bet

Claim a 100% deposit bonus up to $250 + free bets

New Casinos
5,0 rating
Place 4 x $10 or more bets to receive $25 in free bets
4,0 rating
Up To €40 In Free Bets - New European customers only
4,5 rating
Bet £15 get £50 in free bets. Min Deposit: £5.
4,3 rating
Monte Bet: Bet £5 & Get £45. Min Deposit: £5.
3,8 rating
Claim a 100% deposit bonus up to $250 + free bets
När du är med i mitt nyhetsutskick missar du aldrig något av mina blogginlägg samt nyhetsutskick