Nya Ethereum ASIC miner

I takt med kryptovalutors utveckling under förra året växte intresset för mining av kryptovalutor lavinartat. Både företag och privatpersoner har lockats av möjligheten till luktrativ avkastning. Idag finns det många företag som konkurrerar om att gräva det digitala guldet. I det här inlägget går benchmarkar vi den nya Ethereum ASIC miner, men vi går även lite av grunderna för mining som business.

Vad är mining?

Mining spelar en nyckelroll i kryptovalutor som använder sig av konensusalgoritmen ”Proof-of-Work”. Kort och mycket förenklat förklarat kan man säga att en miner är en dator som bidrar med datorkraft till nätverket. Alla transaktioner samlas i en hög som kallas ”mempool”. I mempoolen buntas sedan transaktioner ihop till block av transaktioner. Därefter är det dags för varje block av transaktioner att läggas in i kedjan. Som du kanske förstått vid det här laget är det alltså härifrån namnet blockchain kommer. En kedja av block av transaktioner helt enkelt. I bitcoins nätverk består varje block av 1 MB eller ca 2000 transaktioner.

Alla som miner tävlar om att få lägga till nästa block i blockkedjan. Den som vinner, vinner rätten att lägga till blocket och för det får den en belöning på 12,5 bitcoins. Ju mer datorkraft en miner har, desto större chans har den att vinna. Enkelt förklarat – om en minar har 75% av den totala datorkraften i nätverket. Då kommer den minern att vinna rätten att lägga till ett block 3 av 4 gånger, dvs 75% av gångerna. Det som är lite klurigt att förstå här är varför man valt att designa systemet på det här viset. Vad det handlar om är att man vill ha ett så decentraliserat system som möjligt. Där ingen har en majoritet av datorkraften utan där den är utspridd över massor med olika datorer.

I diagrammet ovan ser vi hashrate-utvecklingen för bitcoins nätverk vilken alltså har ballat ur på senare år. Denna graf säger ganska mycket om den ökande konkurrens om att mina bitcoins. Vi kan se att från 2014 och framåt har datorkraften ökat allt mer. Detta beror mycket på att Bitmain och andra företag lyckats skapa supereffektiva såkallade ASIC-datorer som de minar med.

Miningpools

På bilden ovan ser vi en dashboard från en miner som är uppkopplad till miningpoolen Etherminer. En miningpool består av massvis med mindre miners som har gått ihop och bildat ett lag och tillsammans får de då en större andel av den totala datorkraften på nätverket. När någon i laget vinner rätten att lagra nästa block så delas belöningen över alla medlemmar i laget baserat på deras andel datorkraft. På bilden ovan ser vi en minern som har ca 260-270 mhs och som har en icke utbetald belöning å 0.04914 Ether. Vi ser även hur hashraten varierar över tid.

Hur ser fördelningen av miningkraft ut idag?

Fördelningen av datorkraft är mycket skev och man är långt ifrån en önskvärd fördelning. Som du kan se i cirkeldiagrammet här nedan har 6 enskilda aktörer mer än 75% av den totala datorkraften på nätverket. Vad som är intressant är att majoriteten av dessa finns i Kina. Den ledande aktören, BTC.com som också är känd som Bitmain är förutom världens största miner och världens största distributör och återförsäljare av specialbyggda miningdatorer.

Bitmain’s Ethereum ASIC miner E3


Det har länge spekulerats i huruvida Bitmain eller någon annan ASIC tillverkare kommer att lyckas skapa en ASIC Ethereum Miner eller inte. Som du kan se på bilden är den alltså här nu. Den första batchen av Ethereum minern blev slutsåld snabbt och kommer levereras 1 i början av juli. Den andra kommer i slutet av juli och finns att beställa för 1800 dollar.

Ethereum ASIC vs GPU rigg

E3 ASIC Miner hashar 180mhs och drar 800w enligt fabriksbeskrivningen och den kostar 1800 dollar. En 6-korts-rigg får man vanligtvis betala ca 20.000 kronor för. En sådan rigg hashar 182,5 mhs och går att få ned till ca 1000w. E3:an är med andra ord inte alls särskilt mycket effektivare. Jämför man med hur andra kryptovalutors ASIC miners skiljer sig mot vanliga GPU riggar så är det en enorm skillnad. Exempelvis Bitcoin ASIC miner gör 13,5 terrahash per sekund och en rigg gör inte mer än några 100 mhs.

Det verkar alltså som att Bitmain har skapat en Ethereum ASIC miner som egentligen inte alls är särskilt mycket bättre än vanliga riggar. Den är lite bättre och effektivare men inte alls så som ASICs vanligtvis är. För vanligtvis konkurrerar dem fullständigt ut vanliga GPU-riggar, men så är inte fallet här. Man kan därför undra om det inte är mer av ett försäljningstrix snarare än en ASIC som verkligen är bra.

Råd till dig som vill köpa en ASIC miner

Tänk på att en rigg, även om den är svårare att bygga och installera än en ASIC, så låter den mycket mindre. En rigg blir varm och låter som en AC-fläkt ungefär. Den går att ha i en lägenhet. En ASIC miner låter som ett mindre jetflygplan och går inte att ha i en lägenhet och knappt i en källare i ett hus. Du bör även tänka på att i takt med att fler köper ASICs ökar svårighetsgraden för att mina. Här nedan ser vi hur hashraten såg ut på kryptovalutan DASH’s nätverk fram till och efter att ASICs kom ut på markanden. Den exponentiella utvecklingen vi ser skedde när Bitmain började sälja deras Antminer D3.

Slutsats

Ethereum ASIC E3 är inte snabbare, knappt effektivare och heller inte mycket billigare än en vanlig rigg. Den låter fruktansvärt mycket mer än en rigg och går inte att använda till något annat än att mina hashalgoritmen Ethash. Vi kan förvänta oss att många köper denna trots detta och att hashraten stiger som följd av detta. Men samtidigt kommer vi nog inte att få se samma utveckling som för exempelvis Dash eller Bitcoins nätverk. Detta eftersom E3:an inte har någon outstandning performance jämfört med vanliga riggar. Slutligen kan man säga att E3:an är som en rigg till priset, till hastigheten, lite effektivare vad gäller el och låter fruktansvärt mycket mer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

New Bookmakers
Binance
Binance

Place 4 x $10 or more bets to receive $25 in free bets

Ocean Bet
Ocean Bet

Up To €40 In Free Bets - New European customers only

Spades Bet
Spades Bet

Bet £15 get £50 in free bets. Min Deposit: £5.

Monte Bet
Monte Bet

Monte Bet: Bet £5 & Get £45. Min Deposit: £5.

Diamond Bet
Diamond Bet

Claim a 100% deposit bonus up to $250 + free bets

New Casinos
5,0 rating
Place 4 x $10 or more bets to receive $25 in free bets
4,0 rating
Up To €40 In Free Bets - New European customers only
4,5 rating
Bet £15 get £50 in free bets. Min Deposit: £5.
4,3 rating
Monte Bet: Bet £5 & Get £45. Min Deposit: £5.
3,8 rating
Claim a 100% deposit bonus up to $250 + free bets
När du är med i mitt nyhetsutskick missar du aldrig något av mina blogginlägg samt nyhetsutskick