Bitcoins Energiförbrukning Konsensus och skalbarhet

Bitcoins Energiförbrukning, konsensus och skalbarhet är hett debatterade ämnen. Konsensus och energiförbrukningen hänger faktiskt ihop och det är det som det här inlägget handlar om. Konsensus är när en grupp människor har en överenskommelse, där ordet konsensus dels syftar till överenskommelsen i sig men också den teori och de handlingssätt som används för att uppnå denna överenskommelse (wikipedia).

För kryptovalutan Bitcoin och andra kryptovalutor använder man sig av såkallade konsensusalgoritmer för att uppnå konsensus mellan dess användare. Bitcoins konsensusalgoritm heter proof of work. Den ser till att nästa block i blockkedjan är det rätta och att den innehåller de senaste transaktionerna.

bild på Bitcoin Skalbarhet och konsensus

Proof of Work fungerar på så sätt att alla miners som är uppkopplade till nätverket tävlar om att få lägga till det nästkommande blocket (ett block är en uppsättning av transaktioner) in i kedjan. Tävlingen går ut på att försöka lösa ett mycket svårt kryptografiskt pussel. Den som är först med att lösa uppgiften är den som vinner ”lotteriet”. Det är ett lotteri eftersom miners enbart kan gissa sig till lösningen. Den som har snabbast datorhastighet hinner gissa flest gånger. Som belöning får den miner som löste uppgiften 12,5 helt nytryckta Bitcoins.

Även om proof of work är en kombination av tekniker som tillsammans bildar en revolutionerande teknik är inte allt bara guld och gröna skogar. Den kanske största kritiken är att det används otroliga mängder energiförbrukning för att lösa de kryptografiska pusslen. (Tänk dig miljoner datorer som går på högvarv för att hinna med så många beräkningar per sekund som möjligt. Vi pratar här om 10.000.000.000tals beräkningar per sekund)

En annan vanligt förekommande kritik är att skalbarheten inte är bra. I dagsläget tar en transaktion omkring 10-60 minuter och kan i genomsnitt kosta omkring 25 dollar. Dessutom är det bara lönsamt att mina i delar av världen där elektriciteten är billig. Det leder till att de som bidrar till nätverket blir mer centraliserade och således blir nätverket mindre decentraliserat.

Men finns det några lösningar på ovan nämnda problem då?

En av anledningar till att vi ser en sådan explosion av kryptovalutor har att göra med de problem som jag beskrivit här. Detta då väldigt många smarta människor nu jobbar med att försöka skapa snabbare. Mer decentraliserade och energieffektiva konsensusalgoritmer som kan bana väg för en vidareutvecklingen. Detta kan leda mot en framtid där vi har en global världsvaluta. En valuta som inte styrs eller ägs av någon central enhet.

Det man behöver utveckla för att lösa problemen med energiförbrukningen och skalbarheten är en ny sorts konsensusalgoritm. Med andra ord ett system som är uppbyggt med en annan struktur. Denna får oss människor att nå en gemensam överenskommelse utan att datorer behöver lösa ett kryptografiskt pussel. Som du kanske misstänker är det här lättare sagt än gjort. Det är just detta som många av de nya kryptovalutorna försöker lösa. Därav finns det en sådan otrolig mängd nya kryptovalutor idag där alla säger ”Vi har den bästa lösningen…” osv.

Proof of Stake

Ethereum, som inte bara är en kryptovaluta utan också ett globalt decentraliserat ”app store” där man kan skapa och driva decentraliserade applikationer arbetar just nu med att skapa en konsensusalgoritm som de kallar Proof of Stake.

Istället för att alla ska investera i dyr datorutrustning och tävla om att få mina block av transaktioner investerar en transaktionsvaliderare (du, jag eller vem som helst) i de coins som finns inom nätverket, exempelvis Bitcoins för Bitcoin eller Ether for Ethereum.

Istället för att ens chans att ”mina” nästkommande block utgörs av hur mycket datorkraft vi har, utgörs vår chans att ”validera” nästkommande block av hur stor andel de coins vi har investerat utgör av det totala antalet coins i nätverket. En annan skillnad är att det inte trycks några nya coins, som det gör i bitcoin, istället består belöningen av transaktionsavgifter.

Det finns många olika sorters proof-of-stake och det är många projekt som jobbar med att utveckla dessa. Många tror att det är en av de mest lovande konsensusalgoritmerna som kan ta oss bort från proof of work. Men det finns också kritik mot proof of stake men det får vi gå in på i ett annat inlägg.

Klart är att det i dag finns många smarta hjärnor runt om i hela världen som frenetiskt jobbar med att lösa problem med energiförbrukning och skalbarheten. Det kommer nog ta ett tag innan dessa problem blir lösta. Förmodligen kommer lösningar att komma, men än så länge är skalbarheten inte särskilt stor. Tills dess att nya lösningar kommer är skalbarhet och energieffektivt ett problem. Det finns många andra positiva saker man kan lägga fokus på med denna teknik så länge.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

New Bookmakers
Binance
Binance

Place 4 x $10 or more bets to receive $25 in free bets

Ocean Bet
Ocean Bet

Up To €40 In Free Bets - New European customers only

Spades Bet
Spades Bet

Bet £15 get £50 in free bets. Min Deposit: £5.

Monte Bet
Monte Bet

Monte Bet: Bet £5 & Get £45. Min Deposit: £5.

Diamond Bet
Diamond Bet

Claim a 100% deposit bonus up to $250 + free bets

New Casinos
5,0 rating
Place 4 x $10 or more bets to receive $25 in free bets
4,0 rating
Up To €40 In Free Bets - New European customers only
4,5 rating
Bet £15 get £50 in free bets. Min Deposit: £5.
4,3 rating
Monte Bet: Bet £5 & Get £45. Min Deposit: £5.
3,8 rating
Claim a 100% deposit bonus up to $250 + free bets
När du är med i mitt nyhetsutskick missar du aldrig något av mina blogginlägg samt nyhetsutskick