Nytt alternativ att investera i kryptovalutor

Hur kan man investera i kryptovalutor? Under det senaste året har det pågått många diskussioner kring när den värsta ETF:en för kryptovalutor kommer. ETF står för Exchange Traded Fund och är en produkt som följer värdet på en underliggande tillgång. Det är amerikanska Securities and Exchange Comission (SEC) som skapar ETF:er. När vi får se en sådan för kryptovalutor återstår för framtiden att utvisa. Tills dess får investerare nöja sig med såkallade ETP:er vilket står för Exchange Traded Products.

Krypto ETP

På den Schweiziska börsen SIX Swiss Exchange kommer nu en ny ETP att listas. Denna ETP följer värdet på ett flertal kryptovalutor. Dessa är Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC). Ripple (XRP), Ethereum (ETH), Bitcoin Cash (BCH). Denna multicryptoETP är den första i världen att följa flera olika kryptovalutor i en och samma produkt. Bakom ETP:n ligger ett Schweiziskt startup som heter Amun AG.

Enligt en artikel i Financial Times kommer varje kryptovaluta att utgöra en andel av den kommande ETP:n. Bitcoin ska enligt artikeln utgöra hälften av produktens totala värde och därefter delar de övriga kryptovalutorna på resterande andelar. Bland annat kommer Ethereum att utgöra 16,7% och Ripples XRP 25,4%.

Varje börshandlad produkt får en såkallad ticker. Det kan jämföras med en kod som man användar för att identifiera en aktie, fond eller någon annan börshandlad produkt. Denna ETP kommer att ha tickern HODL.

vad är en ETP?

En Exchange Trade Product (ETP) heter på svenska ”Börshandlad produkt” och är ett investeringsinstrument som speglar värdet på någon tillgång. Det kan exempelvis vara en spegling av priset på Olja, ett index eller någon annan råvara. Det som är speciellt med den här typen av investering är att du ofta kan få en hävstång. Det betyder att du kan investera och tjäna (eller förlora) mer än vad värdet på den underliggande tillgången gått upp eller ned. Exempelvis om priset på kryptovalutorna går upp med 5% kan du ha en ETP där värdet kommer att gå upp med 5 X 2 = 10%. Detta innebär att du kan tjäna mycket mer men också att du såklart kan förlora mycket mer.

Det som också är speciellt med ETP:er är att du kan gå kort eller lång vilket innebär att du kan tjäna pengar på att värdet går ned, eller att det går upp, beroende om du är kort(nedåt) eller lång(uppåt). Denna ETP är kortfattat ett nytt sätt att investera i kryptovalutor där man kan spekulera i både upp och nedgång. På engelska heter kort/lång, bull or bear. Vilket betyder att man kan gå ”Bull”, d.v.s stångas uppåt som en tjur, eller så kan man gå ”Bear”, buffla nedåt.

Vad betyder HODL?

HODL betyder egentligen bara HOLD. D.v.s. att man ska hålla i sin kryptovalutor. Det kommer från ett inlägg på forumet reddit där en användare en gång skrev att han inte var bra på att daytrejda, men uppmanade sig själv och alla som inte är bra på att daytrejda att HODL sina kryptovalutor. Det var i själva verket en felstavning av ordet HOLD. Detta har sedan dess blivit en klassiker inom crypto communityt.

Bör man köpa den nya ETP:n?

Detta är en fråga bara var och en kan svara på. Men klart är att det är ett intressant alternativ att investera i för dem som inte orkar sätta sig in i hur man köper kryptovalutor på egen hand. Då kan man köpa denna ETP och få exponering mot de top 5 största kryptovalutorna enkelt och smidigt. Om man inte tror på kryptovalutor och vill spekulera/tjäna pengar på att de går ned i värde då kan man ”korta” kryptovalutor genom att köpa nedåt-spekulerande-ETP:n.

Oavsett om man vill investera i kryptovalutor genom denna ETP:n ska man vara medveten om att det innebär risker att investera i den här typen av investeringsinstrument. Särskilt höga risker eftersom kryptovalutor är något helt nytt och ännu inte accepterat av den breda massan. Fram tills kryptovalutor är mer acceptera, om de någonsin blir det, kommer marknaden för kryptovalutor vara mycket svängig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

New Bookmakers
Binance
Binance

Place 4 x $10 or more bets to receive $25 in free bets

Ocean Bet
Ocean Bet

Up To €40 In Free Bets - New European customers only

Spades Bet
Spades Bet

Bet £15 get £50 in free bets. Min Deposit: £5.

Monte Bet
Monte Bet

Monte Bet: Bet £5 & Get £45. Min Deposit: £5.

Diamond Bet
Diamond Bet

Claim a 100% deposit bonus up to $250 + free bets

New Casinos
5,0 rating
Place 4 x $10 or more bets to receive $25 in free bets
4,0 rating
Up To €40 In Free Bets - New European customers only
4,5 rating
Bet £15 get £50 in free bets. Min Deposit: £5.
4,3 rating
Monte Bet: Bet £5 & Get £45. Min Deposit: £5.
3,8 rating
Claim a 100% deposit bonus up to $250 + free bets
När du är med i mitt nyhetsutskick missar du aldrig något av mina blogginlägg samt nyhetsutskick