Sammanfattning av BLOCKCHAIN 360°

I dag hölls 2018s upplaga av eventet BLOCKCHAIN 360°. Eventet är ett av de mest seniora event som hålls i norden om blockchain och tillhörande ämnen. Många storföretag, framförallt inom bank & finans, närvarar för att berätta om vad de gör inom blockchain. Även flertalet startups och konsulter närvarar för att berätta om deras projekt. Det är en salig blandning av inspirerande och mycket kunniga människor som delar med sig av kunskap, information och inspiration. I det här inlägget sammanfattar jag lite vad som togs upp under dagen.

Stena Bulk

Ett företag som är en aktör inom shippingindustrin var på plats och berättade vad de gör inom blockchain. Bland annat berättade de att de idag är beroende av face-2-face interaktioner för att skapa tillit från och till aktörer vid leverenser. De som Stena Bulk behöver är svar på frågorna du ser nedan. Dessa frågor skulle kunna underlättas av att använda blockchainteknologi. På så sätt behöver man inte längre en face-2-face interaktion utan man kan lita på att informationen är korrekt. Man väntar dock på att de stora oljeaktörerna ska visa vägen och sätta standarden inom branschen. Utan deras initiativ och riktning kan man inte göra mycket idag.

  • Vem har gjort vad och när har hen gjort det? (vem, vad, när)
    Bildresultat för stena bulk

 

Lantmäteriet, Kairos Future, Landshypotek och Chromaway

Representater från dessa aktörer var på plats för att berätta om projektet att lägga fastighetsregistret på blockchain. Här berättade man om hur utvecklingen har gått hittils och var man står idag. Bland annat fick man en fråga om öppna blockkedjor och där svarade man att det är svårt för myndigheter att anamma öppna blockkedjor av flera skäl. Framförallt handlar det idag om att transaktionshastigheten är för begränsad men också att öppna blockkedjors underliggande infrastruktur och konsensusalgoritm proof-of-work är alldeles för kostsam och miljöpåverkande. Fram tills huvudsakligen dessa två punkter har förbättrats kommer regeringar troligtvis inte anamma blockchain.

”When we give up a bit of control, we gain a bit of trust… Less control, means more trust”

Ville Sointu Nordea

Ville Sointu som är head of emerging technologies hos Nordea var på plats för att berätta om Nordeas arbete inom blockchain. Han har en något mer skeptisk syn på blockchain, framförallt de av den mer öppna och decentraliserade karaktären. Teknologin har helt enkelt inte utvecklats tillräckligt väl ännu. Vidare berättade han om Nordeas blockchain-consortium-projekt som heter we.trade. Tillsammans med andra banker har de byggt ett blockchainbaserat nätverk för trade finance vilket är en jätteindustri. Det handlar om ett privatnätverk med utvalda banker som får vara med och där alla aktörers identiteter är kända.

”We don’t need blockchain for 98% of business use cases”

Nordea vill kunna definiera reglerna och bestämma vilka som är med. Detta beror främst på två saker, dels att regelverken är skapta på det viset, men också för att Nordea och andra banker måste kunna garantera säkerhet och tillit och det kan man inte idag med anonyma deltagare.

”Most competition comes from other banks. Not blockchains. Not fintechs. Just other banks”

Vidare berättade Ville att man ser ljust på framtiden inom blockchain men att man behöver ta hänsyn till nuvarande regelverk. Ett intressant område som man ser ljust på var ’consent management’ med motiveringen att vi behöver börja tänka på att göra det möjligt för användare av IT-system att ta kontroll över deras data.

Bildresultat för nordea

Vad har blockchain gjort för banker hittils?

Ville menar att blockchain framförallt har fått banker att ändra sitt mindset. Åtminstone påbörjat ett nytt mindset där man tittar på möjligheterna att samarbeta med andra aktörer mer. Både banker emellan men också med andra aktörer. Det leder oss in på ämnet som idag kallas Open banking och som du kan läsa mer om här

Ville avslutade med att påpeka att han på en överskådlig tid framför tror att tanken om ett decentraliserat governancesystem är en utopia som kanske fungerar någon gång i framtiden, men än så länge är vi långt ifrån att vara där.

DNB och Blockchain

Head of Blockchain från Norges största bank DNB var på plats och berättade deras syn på blockchain. Han menade att blockchain är en teknologi som kräver samarbete på ett helt nytt sätt olikt någon annan tidigare teknologi. Vidare berättade han att många företag kontaktar honom och vill pitcha såkallade stablecoins. Vad är en stablecoin kanske du undrar? Här kan du läsa om mitt inlägg om Stablecoins

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

New Bookmakers
Binance
Binance

Place 4 x $10 or more bets to receive $25 in free bets

Ocean Bet
Ocean Bet

Up To €40 In Free Bets - New European customers only

Spades Bet
Spades Bet

Bet £15 get £50 in free bets. Min Deposit: £5.

Monte Bet
Monte Bet

Monte Bet: Bet £5 & Get £45. Min Deposit: £5.

Diamond Bet
Diamond Bet

Claim a 100% deposit bonus up to $250 + free bets

New Casinos
5,0 rating
Place 4 x $10 or more bets to receive $25 in free bets
4,0 rating
Up To €40 In Free Bets - New European customers only
4,5 rating
Bet £15 get £50 in free bets. Min Deposit: £5.
4,3 rating
Monte Bet: Bet £5 & Get £45. Min Deposit: £5.
3,8 rating
Claim a 100% deposit bonus up to $250 + free bets
När du är med i mitt nyhetsutskick missar du aldrig något av mina blogginlägg samt nyhetsutskick