DELA

Här nedan är top 8 viktigaste saker jag tycker man bör känna till om man vill ge sig in i världen av virtuella valutor!

 • 1 Var köper man bitcoin på ett säkert sätt?
  Network without background
  Här är några av de största handelsplatserna där du kan handla med kryptovalutor. Hos dessa kan du sätta in fiatvalutor (dollar, kronor, euro etc) direkt genom en banköverföring. Det är också de handelsplatser som har bäst ryckte, är störst och har högst handelsvolym. Dessa handelsplatser är det som gäller:
  Coinbase, BitstampBitfinex eller Gemini.Vad du bör tänka på är att undvika handelsplatser som inte accepterar dollar, det gör förmodligen det för att slippa ta i reglerna kring penningtvätt etc, vilket de för eller senare kommer att behöva göra, och om de undviker att ta tag i sådanna problem, vad hindrar dem från att undvika att ta tag i problem kring säkerheten eller något annat (ren spekulation) men det är lite hur jag tänker kring det.
 • 2 Så tar reda på om en kryptovaluta dyr eller billig!
  Det är väldigt många som idag tittar på Bitcoin och tänker ”shit den kostar $10500, $12000, eller $19000 – det är för dyrt för mig”. Istället kanske man tittar på Ripple och ser att den kostar 1,2 dollar per XRP och tänker att den är billig.
  Det är fel tillvägagångssätt! Det rätta sättet att förstå om en kryptovaluta är dyr eller billig är att titta på hur många av den specifika coinen det finns i total cirkulation. Det kommer aldrig att finnas fler än 21 miljoner bitcoins, men det finns 100 miljarder Ripples. Det betyder att (i skrivande stund, givet bitcoinkurs på 10800 dollar och XRP(ripple)kurs, skulle en Ripple vara ”lika dyr” som bitcoin om den står i ca 4 dollar. När vi köper en kryptovaluta behöver vi titta på hur stor andelen vi vill köpa är av det totala antalet coins som finns. Då vet vi hur dyr eller billig en coin är. Här är en artikel där detta förklaras mycket bättre av duktiga Eric Wall, klicka här för att komma dit!. Någon har sedan utvecklat en sajt där man kan jämföra kryptovalutor om dem är dyra eller billiga i relativt förhållande till Bitcoin, här kan du kika på den!
 • 3 Var köper man mindre coins, så kallade altcoins?
  Det enklaste sättet att hitta mindre coins som ännu inte finns på de större exchanges och/eller kanske aldrig kommer att handlas där, så går man för att enklast hitta dessa in på coinmarketcap.com eller worldcoinindex.com och skriver in coinen i sökrutan och sedan trycker man på ”markets”. Kom ihåg att noga titta hur mycket volymen är för coinen du letar efter, vissa coins har nästan ingen volym, och tänk dig för både två och tre gånger innan du registerar dig på alternativa handelsplatser, särskilt om du tänker sätta in mycket pengar.
 • 4 Det man behöver känna till om kryptovalutor och säkerhet!
  Se till att du förvarar dina privata nyckel på ett säkert ställe. Förvara därmed inte dina kryptovalutor på en handelsplats/Exchange (förutsatt att du har möjlighet att inte göra det) och om du har kryptovalutor som är värda mycket – undvik till varje pris att förvara dem hos en handelsplats. Det spelar ingen roll om det är en av de fyra stora handelsplatserna som nämns i steg 1 eller om det är mindre handelsplatser. Undvik detta till varje pris. Förvara dem istället på en hårdvaruplånbok som exempelvis Trezor, Ledger eller en KeepKey. Det vitkiga är att du förvarar dina privata nycklar på ett säkert ställa där de inte kan hackas av någon. Om du har dem på en handelsplats, finns det alltid en risk att någon hackar handelsplatsen och kommer åt dina nycklar. För det finns alltid människor som är onda och vill sno våra saker som är av värde vare sig det gäller fysiska eller digitala objekt. Var riktigt försiktig och läs på om hur du förvarar dina krypto säkert. En hårdvaruplånbok är mitt absolut bästa tips när det kommer till säkerhet. Om du trots detta väljer att förvara dina kryptovalutor hos en handelsplats (vilket man kan göra av praktiska skäl under kortare perioder eller var bekvämlighetsskäl men på bekostnad av säkerheten – se då till att använda dig av 2-stegs-verifikation eller även kallat 2FA. Om en handelsplats inte har en 2FA är mitt tips att helt undvika den handelsplatsen. Det spelar ingen roll om du har hittat en coin som du tycker verkar intressant och den går bara att handla på den handelsplatsen – finns det inte möjlighet att ha 2FA – strunta i att använda den sajten, det är inte värt det – Komprissa aldrig på säkerheten. Om du överväger att förvara dina coins online är det alltid klokt att kolla om online walleten / handelsplatser finns listad på den här sajen först – det är en sajt som listar alla sajter som någon lurat någon kund eller där kunder haft problem att få ut sina tillgångar. Och slutligen, innan du börjar handla på en handelsplats, se alltid till att aktivera din 2FA. Själv använder jag Google Authenticator vilket jag tycker är mycket smidig och användarvänlig.
 • 5 Ta reda på hur många coins det finns i cirkulation
  I steg två beskrivs hur du kan ta reda på om en coin är dyr eller billig. Det är ett ”koncept” som inte är jätte lätt att förstå, men här kommer en annan sak vi behöver tänka på när det kommer till att värdera en coins. Det är jätteviktigt att tänka på hur många coins som finns i cirkulation och hur många som exempelvis ägarna äger. På både Coinmarketcap och Worldcoinindex kan se det totala antalet coins per kryptovaluta.Tar vi Ripple(XRP) som ett exempel, finns det ca 39-40 miljarder coins ute på den öppna marknaden, medan 60 miljarder hålls av grundarna av XRP. Det innebär att det pris vi handlar XRP för idag baserat bara på 40% av det totala antalet XRP som finns. Skulle alla XRP ”släppas fria” på den öppna marknaden skulle vi garanterat få se XRP-kursen gå ned kraftigt. XRP har skrivit kontrakt på hur många coins de får släppa på marknaden över tid, ca 1 miljard per månad. Men det går aldrig att veta säkert. Det som är viktigt att förstå är att det är superviktigt att ha koll på hur många coins som cirkulerar. Bitcoin har exempelvis ca 16,8 miljonder coins på marknaden och ca 4,2 miljoner coins som finns kvar att mina. De flesta Bitcoins eller åtminstonde marjoriteten av coins finns på den öppna marknaden till skillnad från XRP. Det är värt att tänka lite extra på detta både en och två gånger innan man ger sig in och handlar en kryptovaluta.
 • 6 Hur du hittar bra kryptoinvesteringar/bra coins!Network without background
  Detta är förstås en svår fråga och huruvida man bör se kryptovalutor/kryptotillgångar som en investering är ett mycket omdebatterat ämne just nu. Det är många inom bank & finans som jämför bitcoin och andra kryptovalutor som rena rama lotteriet och vissa går så långt som att påstå att det inte är mer värt än några pistachnötter. Väldigt nyligen gick Nordea ut och förbjöd alla sina anställda att köpa kryptovalutor, mer om det kan du läsa här!Nordea menar att det finns en risk att anställda hamnar i oetiska situationer och/eller indirekt stödjer kriminella handlingar när man äger kryptovalutor. Men om vi väljer att se kryptovalutor som en investering – hur hittar vi då bra kryptovalutor? Det sanna svaret på den frågan är att det inte finns några genvägar. Vi kan titta på handelsvolym, marketcap, vilka det är som skapat kryptovalutan, vilka developers är, vilken bakgrund de har och vad de har för kunskaper de har och så vidare och så vidare. Det är verkligen många aspekter man bör ha koll på för att veta om en en coin har en bra framtid framför sig och lämpar sig för en investering.Det kanske bästa sättet att få bra koll på om en coin är en bra investering för framtiden eller inte. Kan vara att dyka in i tekniken och se hur de har skapat sin coin. Vilka syften de ämnar att fylla och hur deras plan för framtiden ser ut. Utöver det bör man också ha koll på människorna bakom kryptovalutan. Vad är deras agenda? Varför skapar de en krypto? Vill de bara tjäna pengar eller skapar de verkligen något som hjälper/förändrar världen. Regulationer Det är också viktigt att ha koll på framtida regulationer och regelverk – jobbar teamet bakom kryptovalutan aktivt för att underlätta för företag, stater och myndigheter och därmed stödjer regulationer och regelverk eller försöker man undvika detta? Jag menar inte att det ena är bättre än det andra, men det är viktigt att man förstår detta och bildar sig en uppfattning om hur det ser ut för den specifika kryptovaluta man ämnar investera i. Återigen, det finns verkligen inte några genvägar. Det är lite som att investera i ett onoterat startup/företag. Man behöver känna till personerna bakom och massa andra faktorer. I kryptovalutors fall handlar det ofta om att förstå potentialen i tekniken och samtidigt förstå pontentialen hos människorna att förverkliga den tekniken.
 • 7 Betala skatt på det gör tjänar genom handel med kryptovalutor!
  Network without backgroundKryptovalutor är idag en mycket oreglerad marknad och det beror på att det är en så pass ny teknik/innovation att myndigheter runt om i världen ännu inte har hunnit utveckla bra system för att kontrollera dessa. Hur som helst – att inte betala skatt för dina vinster gör att du, åtminstone i Sverige, begår brottslighet. Det är helt enkelt ingen bra idé att försöka undvika att betala skatt på dina vinster. Om regeringar och myndigheter runt om i världen börjar kräva handelsinformation från handelsplatser tror jag dem kommer att bistå med denna typ av information och myndigheter kan då se exakt hur mycket vinst- eller förlust du har gjort. Det är med andra ord mycket viktigt att du tar reda på vad som gäller i ditt land. Skatteverket har nyligen uppdaterat informationen på sin hemsida om hur man beskattar virtuella valutor och där står det så här:text om Bitcoin av skatteverketFör att se hela skatteverkets informationstext om virtuella valutor hittar du länken här! Tolkar vi texten så betyder det att du är skyldig att rapportera alla dina affärer. Detta gäller både mellan antingen en kryptovaluta och en annan kryptovaluta eller en kryptovaluta och fiatpengar. Du behöver också betala skatt så fort du använder kryptovalutor. Exempelvis genom att du betalar för någon produkt eller tjänst eller använder bitcoin som spelinsats. För dem av er läsare som känner till hur beskattning av affärer med värdepapper som exempelvis aktier och fonder går till så är det ungefär på samma sätt man ska beskatta för med sina kryptoaffärer. Ta reda på vad som gäller för dig och gör rätt för dig – det är viktigt!
 • 8 Bitcoin vs Bitcoin cash och Ethereum vs Ethereum Classic?
  Vad är skillnaderna mellan dessa? Det är många som undrar detta och jag går här nedan genom detta

Bitcoin har med tiden vuxit och fått allt fler användare. Nätverket belastas med fler och fler transaktioner samtidigt som tekniken, dvs blockkedjan, i dagsläget inte är särskilt skalbar. Bitcoin klarar bara av 7-9 transaktioner per sekund. En lösning för att öka skalbarheten är att öka blockstorleken. Ett block är en samling av de senaste transaktionerna som läggs in i blockkedjan. Detta sker var 10:e minut genom den process som kallas ”mining”. Lösningen är att öka blockstorleken som idag ligger på 1 MB. Bitcoin Cash är en såkallad fork av bitcoins blockkedja. Faktum är att vem som helst när som helst kan göra en fork av blockkedjan. Men mer om det i en annan blogg. Bitcoin cash har gjort en fork och ändrat blockstorleken till 8 MB. De menar nu att de är den ”riktiga bitcoinen” genom att de menar att de följer den ursprungliga planen. Med andra ord att bitcoin ska vara en peer-to-peer-electronic-cash-ssytem.

Idag fungerar inte bitcoin så bra på det viset på grund av detta. Dels kostar ca 25 dollar per transaktion och att nätverket klarar av för få transaktioner per sekund. Många menar samtidigt att en ökning av blockkedjan inte är en hållbar lösning i det långa loppet. Detta då det kommer att krävas att blocken blir mycket stora och därmed tillkommer det andra implikationer. Exemplen på detta får vi också får ta i ett annat blogginlägg.

Ethereum vs Ethereum Classic?

Dessa uppstod av en annan anledning. Nämligen att en av Ethereums största ICO:er, the DAO, blev hackad. Någon kom då över ett värde motsvarande ca 15% av alla Ether som fanns i cirkulation. Ethereum gjorde då en fork av blockkedjan en tid tillbaka innan hackningen hade skett. Man ändrade då namn på Ethereum till Ethereum Classic och döpte den nya delen av blockkedjan till Ethereum. Är det rätt eller fel att göra så? Svår fråga. Det är verkligen bra att förövarna inte fått ethereums. Samtidigt strider det mot själva ideologin om att ingen ska kunna ändra blockkedjan. Jag är kluven i denna fråga.

Sammanfattningsvis

Slutligen vill jag säga att det kanske viktigaste rådet jag kan ge till dig som vill handla med kryptovalutor är att var försiktig. Investera inte mer än vad du har råd att förlora. Investera inte i något du inte vet vad det är. Eller bara för att alla andra gör det eller för att den gått upp så mycket.

Tänk noga över och spendera mycket tid på att läsa på om krypto innan du investerar. Jag vill slutligen säga att du inte ska ta denna text som någon som helst investeringstips eller råd. Gör alltid din egen analys. Jag kan inte ansvara för om dina investeringar blir stulna / hackade om du har dem hos någon av de handelsplatser du når via länkarna i denna text.

Jag vill också lägga till att förutom länken till Coinbase så är inga länkar i det här blogginlägget någon som helst form av affiliatesamarbete. Om du registerar dig på coinbase kommer jag att få $10 dollar vilket jag såklart blir mycket glad för!

Om du vill läsa mer om kryptovalutor och hur blockchain fungerar hittar du bra källor under fliken ”kunskapskällor”. Länkarna till dessa böcker är samarbetslänkar. Här hittar du denna sida!

Boken The Internet Of MoneyHär kan du köpa boken via Amazon genom min samarbetslänk!

 

1 KOMMENTAR

 1. Tack för spännande läsning. Börjar äntligen förstå det här med krypotvalutor- känts som en djungel tidigare! Keep it up:)

LÄMNA ETT SVAR

Lämna en kommentar
Ange ditt namn här