DELA

Att göra affärer med kryptovalutor är idag förenat med många risker. Utöver det råder det stor osäkerhet och okunskap vilket gör att människor enkelt kan handla på fel ställe eller bli lurade. Utöver det har det under senare åren förekommit en rad hackerattacker. Senast var det japanska Coincheck som råkade ut för en hackerattack där coins värda flera 100 miljoner dollar blev stulna. Men nu finns decentraliserade exchanges här för att möjligtvis göra det enklare och säkrare att handla krypto.

De exchanges som har utsatts för hackerattacker är centraliserade handelsplatser. Och vad betyder det? Jo att när man handar hos dessa förvarar de våra privata nycklar åt oss. Som kund hos en exchange behöver man med andra ord lita på att exchangen sköter säkerheten bra. Gör de inte de, riskerar man att bli av med sina coins då kryptovärlden idag är full av hackers som försöker sno våra coins.

Navigera rätt i kryptovärldenLäs mer om hur du navigerar rätt i kryptovärlden här!

En av lösningarna till detta skulle kunna vara decentraliserad exchanges (DEX). En DEX är en handelsplats som möjliggör person till person-utbyten av olika coins. Men de skiljer sig från centraliserade handelsplatser på så sätt att de inte håller våra privata nycklar. Vi behöver med andra ord inte lita på att handelsplatsen har bra säkerhetsskydd eftersom det är vi själva som förvarar nycklarna.

Hur fungerar det?

Med DEXs utbyter handelsparterna I Owe You(IOU) med varandra tills det steget där någon part vill ta ut pengar från handelsplatsen. Detta är väldigt fördelaktigt eftersom varje enskild person kontrollerar sina egna privata nycklar. Det är möjligt att exempelvis handla direkt från en hårdvaruplånbok eller till och med en pappersplånbok.

Decentraliserade exchanges är bra på så vis att de likt bitcoin eller andra kryptovalutor inte kan stängas ned. De är plattformar som är öppna för all och omöjliga att censuera/stoppa.

En lista på några decentraliserade handelsplatser

Waves DEX

EtherDelta

IDEX

OpenLedger DEX

LÄMNA ETT SVAR

Lämna en kommentar
Ange ditt namn här