DELA

Vad är Komodo Blockchain Platform?

Den här artikeln publicerades först på Coincentral.com och publiceras här i samarbete med Coincentral. Här hittar du orginalartikeln

Komodo blockchain-plattformen är en så kallad end-to-end-blokchainlösning som du kan använda för att starta din egen oberoende blockchain eller Initial coin offering (ICO).

Projektet är dock långt mycket större än så. Komodo innehåller också en decentraliserade handelsplats och en kryptovaluta-anonymiserare vilken används för att förbättra integriteten i dina transaktioner.

I den här guiden av Komodo går vi genom följande:

 • Hur fungerar Komodo?
 • Komodo lag och framsteg
 • KMD (Komodo) token trading
 • Var kan man köpa KMD
 • Var man bör lagra KMD
 • Slutsats & Sammanfattning
 • Ytterligare Komodo resurser

Hur fungerar Komodo?

Komdo-plattformen är mer av ett ekosystem än det är ett individuellt ”coin” eller plattform. Projektet har fyra separata whitepapers som beskriver ekosystemets huvuddelar:

 • BarterDEX
 • Jumblr
 • Delayed Proof-of-Work(dPoW)
 • Decentralized Fiat Currencies (DFCs)

BarterDEX

BarterDEX är en atomväxlad(atomic swops) decentraliserad handelsplats. Genom att använda sig av atomic swops istället för proxy-symboler, den primära metoden för andra decentraliserade börser, säker Komodo motpartsrisken.

Decentraliserade börser har också vanligtvis problem med låg likviditet. För att förhindra detta producerar BarterDEX Liquidity Provider Nodes (LP noder). LP-noderna hjälper till att stabilisera marknadspriset genom att köpa och sälja tillgångar över spridningen i orderböckerna.

BarterDEX kan stödja handeln med vilken coin som helst så länge som coinets utvecklare kopplar det till utbytet med rätt protokoll.

Jumblr

Jumblr är en öppen källkod och decentraliserad ”cryptocurrency anonymizer”. Du har möjlighet att använda den för att förbättra din integritet när du använder Komodo-plattformen.

Den övergripande processen att anonymisera dina tillgångar är ganska enkel. Jumblr tar KMD-tokens från din icke-privata adress och skickar dem genom en serie zk-SNARK-adresser. Dessa oåtkomliga adresser tar bort eventuella valutaspår från dina tokens.

Därifrån skickar Jumblr dina tokens till en ny adress du väljer. Dina tokens är nu helt anonyma. Det finns en 0,3% avgift (betalas i KMD-tokens) för att använda Jumblr.

Jumblr är också kopplad till BarterDEX, så du kan lägga till anonymitet i någon av de symboler du handlar med också.

Delayed Proof-of-Work (dPoW)

Komodo-plattformen använder en dPoW-konsensusalgoritm för att upprätthålla nätverket. Det som är intressant med dPoW-konsensus är att den är byggd ovanpå en initial konsensusalgoritm utan begränsning av vad den algoritmen behöver vara. Den initiala algoritmen kan vara Proof-of-Work, Proof-of-Stake eller någon annan algoritm som är tillgänglig.

Komdos utvecklarteam har valt att fästa sitt dPoW-system i Bitcoin PoW-algoritmen eftersom den för närvarande har högsta hashrate. Ju högre hashrate, desto mer säkerhet har ett nätverk vanligtvis.

DPoW-metoden använder två typer av noder:

 • Notarius noder
 • Normala noder

På samma sätt som ett delegerat proof-of-work-system för bevisupptagning väljer intressenterna notarius noder. Det finns 64 notariefläckar. Arbetet med dessa noder är att notarisera blocken från dPoW-kedjan till Bitcoin blockchain.

Även om notarius noder ger ett extra säkerhetslager, kan en dPoW blockchain fungera utan dem. Utan notarius publicus kan transaktioner inte publiceras i den första konsensuskedjan, men normala noder kan fortfarande läsa och validera dem på dPoW-kedjan.

Ett dPoW-nätverk kopplat till Bitcoin är fördelaktigt eftersom det ger en kedja som använder den (oavsett hur svag) säkerheten för det robusta Bitcoin-nätverket. Ännu bättre, dessa tredje partskedjor behöver inte betala Bitcoin-transaktionsavgifterna i samband med notariseringen. De behöver bara betala avgifter till den ursprungliga dPoW blockchainen.

Decentraliserade Fiat Valutor (DFC)

DFC är kryptovalutor som är knutna till lokala, fiat-valutor. DFC-tekniken använder Atomic swops-växlar från BarterDEX och dPoW-konsensusalgoritmen som tidigare skisserats.

DFC använder primärt Europeiska centralbanken för att nå enighet om priset på de olika valutorna. Systemet använder prispunkterna för BTC-USD, KMD-BTC och BTC-CNY för att bestämma omräkningskursen för vilken valuta som helst till KMD.

Noternoderna registrerar DFC-priserna på Komodo blockchain och dPoW-algoritmen lägger till säkerhet i nätverket.

Med hjälp av denna metod behöver plattformen bara ha en likvid BTC-KMD-marknad för att utföra börserna. Det innebär att dina konverteringar är automatiska och, för det mesta, garanteras.

Du kan konvertera 32 fiat-valutor till KMD-tokens och vice versa.

Decentralized Initial Coin Offerings (ICOs)

Komodo-teamet har också börjat erbjuda decentraliserade ICO-tjänster. Du kan använda Komodo-plattformen för att starta din egen blockchain och crowdfund till din ICO.

Man får då också tillgång till Komodos marknadsföringskanaler, underliggande teknik och konsulter.

De gör bara  en decentraliserad ICO i taget och partnerskapen är mycket selektiva. Den första ICO är med Monaize, en e-banking plattform.

Komodo-teamet och deras utvecklingsframsteg

Liksom trenden med flera integritets- och privathetsfokuserade projekt har majoriteten av team-medlemmarna valt att förbli anonyma. Det fler än 30 man stora teamet är lett av en utvecklare som arbetar under pseudonym JL777. JL777 arbetade tidigare på NXT-projektet och är högt berömd i blockchain-samhället för hans utvecklings- och programmerarfärdigheter.

År 2014 grundade JL777 SuperNET, en decentraliserad gemenskap av cryptocurrencies-utvecklar-teams. Målet med communityt är att ”skapa en gemensam plattform för teknik som inriktar sig på upprättandet av decentraliserad leverans av tidigare centraliserade onlinetjänster.”

Komodo-plattformen är en del av SuperNET-paraplyet.

Projektet är en ”fork” av Zcash (som i sig är en tidigare fork av Bitcoin), men som beskrivits ovan har den expanderat långt bortom det. Den viktigaste funktionen som Komodo tar från Zcash är zk-SNARK sekretesstekniken som används i Jumblr.

Komodo står inför konkurrens från alla vinklar. Som ett privatlivsmynt konkurrerar det med Monero, Dash och naturligtvis Zcash.

När det gäller ICO är Ethereum den största konkurrenten. Andra coins som Waves och NEO finns också i detta trånga utrymme. JL777s tidigare projekt, NXT, specialiserar sig också på ICO-lanseringar. Komodo är unik eftersom den är den första som erbjuder decentraliserade ICOs.

Slutligen blir decentraliserade börser (DEX) alltmer konkurrenskraftiga. EtherDelta och BitShares är två stora aktörer inom denna sektor medan Waves har en DEX också.

Where to buy KMD (Komodo)?

Du kan köpa KMD med Bitcoin på antingen Bittrex eller Binance. För att handla på dessa plattformar måste du först ha Bitcoin att för att handla. Du kan köpa Bitcoin på exempelvis Gemini eller Coinbase och sedan överföra dina pengar för att få KMD.

Var ska man lagra KMD?

Du har många alternativ för att lagra din KMD:

 • Command Line Interface (CLI) plånbok
 • Agama plånbok
 • Komodo pappersplånbok
 • Ledger Nano S wallet
 • Trezor wallet
 • KeepKey wallet

Av de plånböcker som Komodo-teamet erbjuder, är CLI plånboken den mest stabila. Stabiliteten kommer dock till ett pris eftersom det är det svåraste att använda från ett tekniskt perspektiv. Plånboken drivs från kommandoraden, så om du inte är bekväm med det här verktyget bör du välja ett annat alternativ.

För extra säkerhet kan du lagra din KMD med hjälp av en plånbok. En pappersplånbok håller dina pengar offline och utom räckhåll för skadliga hackare.

En annan stor plånbok alternativet är Ledger Nano S. Det här är en hårdvara plånbok som kan lagra flera olika mynt. Även om det är dyrare än andra plånböcker, är Ledger ett av de säkraste lagringsmedlen.

Slutsats

Komodo-plattformen är ett stort projekt som innehåller decentraliserade ICO, en unik konsensusalgoritm och till och med en decentraliserad utbyte. Med ett så stort räckvidd är det svårt att förutsäga hur framgångsrikt projektet kommer att vara på vägen.

Teamet är så solida som de kan bli, och har konsekvent förbättrat Komodos ekosystem och slog imponerande milstolpar.

Om de kan uppnå allt som de har bestämt sig för är det lätt att se Komodo bli ett stort namn, allt-i-ett blockchain-lösning som människor över hela industrin kommer att finna värdefulla. Men likt många andra blockchain-projekt står de inför enormt stora uppgifter och har mycket kvar att bevisa.

Ytterligare Komodo resurser

Twitter

Reddit

Medium

Telegram

Slack

Blockchainbloggens eller partners texter ska inte ses som något investeringsråd. Författarna kan vara ägare av coins eller projekt som skrivits om i artikeln.

LÄMNA ETT SVAR

Lämna en kommentar
Ange ditt namn här