DELA

Vad är Litecoin?

Litecoin som har förkortningen LTC är en decentraliserad peer-to-peer kryptovaluta. Men vad är Litecoin? Litecoin (LTC) skapades den 7:e oktober 2011 av Charlie Lee som ären tidigare google-anställd som även jobbat som CTO på världens kändaste kryptohandelsplats: Coinbase.

Litecoin blir ofta presenterat som silver i jämförelse med bitcoin som är guldet. Litecoin är en såkallad ”Fork” av Bitcons blockkedja och har med andra kopierat bitcoins källkod. Samtidigt gjorde Charlie Lee några förändringar med Litecoin. Det kanske inte låter superintressant, men det finns faktiskt en hel del som är intressant med Litecoin.

Hur skiljer sig Litecoin från Bitcoin?

Litecoin skapades för att lösa några av de problem som Charlie Lee såg med Bitcoin. Dessa är framförallt nya lösningar för problemen med skalbarheten som bitcoin har. Skalbarhetsproblem handlar om att bitcoin idag bara klarar av maximalt 7 transaktioner per sekund.

Litecoin skiljer sig från bitcoin i och med att det finns en känd grundare som är med och utvecklar Litecoin. Detta har gjort att LTC kunnat fatta snabbare beslut vilket gjort att man är relativt innovativa med att adopta nya teknologier, som exempelvis Segregated Witnesses.

En annan skillnad är att Charlie Lee vill skapa en mer decentralisering bland miners. Detta på grund av att miningen med Bitcoins idag är väldigt centraliserad till ett fåtal extremt stora aktörer. Detta görs bland annat genom att det totala antalet LTC som någonsin kommer att finnas är 84M jämfört med Bitcoins 21M. Det i kombination med att blocktiden är nedsatt till 2,5 minuter per block gör att det inte blir lika hög konkurrens om att mina.

Boken The Internet Of Money

Charlie Lee är en publik och mycket aktiv person i sociala medier vilket skapar en högre tillit. Det gör att det finns någon man ”kan prata med” vilket många uppskattar. Charlie Lee har en tydlig agenda för hur han vill att LTC ska fungera. Till skillnad från BTC där alla tycker olika och det ibland känns som att utvecklingen inte kommer någon vart.

Sammanfattning

Litecoin är en kryptovaluta som från början har kopierat bitcoins källkod men därefter har dess grundare Charlie Lee ändrat/förbättrat flera saker. Syftet är inte att försöka överta Bitcoins roll som världens största kryptovaluta utan snarare att fungera som ett komplement till Bitcoin.

LÄMNA ETT SVAR

Lämna en kommentar
Ange ditt namn här