Vad är egentligen en stablecoin?

Fenomenet Stablecoin blir allt hetare. Jag har tidigare varit inne och skrivit om detta ämne. Men vad handlar egentligen stablecoins om? Vad är det för något? Just nu blir det allt vanligare med projekt som satsar på ”stabila kryptovalutor”. Vad detta bottnar i gissar jag är att ett vanligt förekommande argument mot kryptovalutor är volatiliteten. Om man därmed lyckas skapa en stabil kryptovaluta så har man fått bort ett stort problem. I det här inlägget går vi in lite djupare på vad en stablecoin är och några av de hetaste projekten som finns idag.

Vad är en stablecoin?

Det är egentligen inte alls komplicerat. En stablecoin är en kryptovaluta som följer värdet på en annan valuta. I de flesta fall ser vi nu stablecoins som erbjuder 1:1 till dollar. Det betyder att en kryptovaluta av ”coin X” alltid kommer att vara värd exakt 1 dollar.

Hur går det till?

Jo, de som skapar en stablecoin gör som så att de köper en hög med dollar. Denna hög med dollar använder de för att backa upp stablecoins med. Exempelvis. Om de köper 10 miljoner dollar som de förvarar tryggt och aldrig rör och samtidigt skapar en kryptovaluta där varje enhet får värdet 1:1 mot dollarn. Då kan man skapa 10 miljoner av den kryptovalutan och varje coin är värd en dollar. Det är förstås superviktigt att de som skapar en stablecoin har de dollar de påstår sig ha och att de inte gör något med dem. Att de har dem låsta. Annars skulle det ju bli som att dubblera värdet på dollarn om man får en kryptovaluta som är värd lika mycket. Tether, är ett exempel på en stablecoin som ockås är den största som finns idag med en daglig handelsvolym på omkring 2-3 miljarder dollar. Det har många gånger förekommit misstankar om att det inte skulle finnas tillräckligt med dollar bakom Tether. Hur det står till med det vet inte jag men jag antar att de har dollarn tills motsatsen är bevisad.

Vilka andra stablecoins finns det?

Binance CEO Changpeng Zhao tweetade nyligen ut lite information om likviditeten för de 5 största stablecoins som finns. Här nedan ser du denna statistik.

Vi kan klart och tydligt se att Tether är störst av dem alla. Det beror på att den funnits mycket längre än de andra. Utöver Tether har vi TrueUSD, därefter har vi PAXOS som Binance precis har listat. Vi kan nog vänta oss ett högre tryck på denna då Binance har väldigt många användare. Det bör ligga i binance användares intresse att kunna trada de icke stabila kryptovalutorna mot en stabilkryptovaluta. Det är verkligen en bra möjlighet för traders. Därefterr har vi Gemini, alltså Winkelvosstvillingarnas egen kryptovaluta. Den är också bakcad och peggad mot dollarn. Vi kan nog vänta oss se fler sådanna här projekt i framtiden.

Vad är poängen med att ha en dollar-peggad kryptovaluta?

Det här är faktiskt en mycket intressant fråga. Det som jag tror är poängen är att du helt enkelt får en fiatvaluta som är bättre än vanlig fiat. Denna kallar vi stablecoin backed by dollar… En sådan typ av kryptovaluta är inte instabil. Den är exakt lika stabil som dollarn. Men den har kvar de övriga egenskaper som kryptovalutor har. Du kan ha den i din egen wallet. Dvs du behöver inte ha en bank för att äga den (jämfört med digitalt format, inte kontanter). Du får även smidigheten, den låga kostnaden och snabbheten i transaktioner. Så det är en kryptovaluta som är rätt så ”modern”.

Varför gör inte staten själva sådanna här om de nu är så bra då?

Bra fråga igen! Jag kan betta halva min högra arm på att vi kommer att se minst en regering i något land världen över skapa en sådan de närmsta åren. Faktum är att vi redan har sett det i Venezuela där man vill skapa en kryptovaluta som är backad av olja… vilket inte har lyckats särskilt bra hittils. Det är viktigt att tänka på att oavsett vem som skapar en dollarbackad stablecoin så ger det makt och kontroll åt den. Precis som det ger nytta till användarna så gör det också att skaparen får makt.

Det blir nämligen väldigt enkelt att spåra/tracka, och stänga av folk från att använda stablecoinen. Som med alla annan teknik kommer det med både för och nackdelar. Fördelarna är mycket gynsamma för regeringar och således mitt bett på att dem kommer försöka skapa stablecoins. Förmodligen kommer det att börja i diktaturer och länder med totalitära regimer eftersom det går snabbt att ta beslut där. Länder som Sverige kommer dröja eftersom vi har demokrati, på gott och ont, vilket gör att det kommer ta längre tid.

Är stablecoins bra?

Också bra fråga! Jag vet faktiskt inte. Det finns många fördelar, liksom nackdelar… Vad tycker du?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

New Bookmakers
Binance
Binance

Place 4 x $10 or more bets to receive $25 in free bets

Ocean Bet
Ocean Bet

Up To €40 In Free Bets - New European customers only

Spades Bet
Spades Bet

Bet £15 get £50 in free bets. Min Deposit: £5.

Monte Bet
Monte Bet

Monte Bet: Bet £5 & Get £45. Min Deposit: £5.

Diamond Bet
Diamond Bet

Claim a 100% deposit bonus up to $250 + free bets

New Casinos
5,0 rating
Place 4 x $10 or more bets to receive $25 in free bets
4,0 rating
Up To €40 In Free Bets - New European customers only
4,5 rating
Bet £15 get £50 in free bets. Min Deposit: £5.
4,3 rating
Monte Bet: Bet £5 & Get £45. Min Deposit: £5.
3,8 rating
Claim a 100% deposit bonus up to $250 + free bets
När du är med i mitt nyhetsutskick missar du aldrig något av mina blogginlägg samt nyhetsutskick