Hur säkert är bitcoin?

Hur säkert är bitcoin? Det finns många sätt att svara på denna frågan. Bitcoin kan vara säkert eller osäkert om man ser till hur mycket den minskar eller ökar i värde. Bitcoin, likt många andra kryptovalutor, är kända för att vara mycket volatila. Detta betyder att de svänger mycket i pris. För ett halvår sedan var en bitcoin värd ca 20.000 dollar. Idag är samma bitcoin värd 7700 dollar. Samtidigt var en bitcoin för 8 år sedan värd ca 0,2 dollar. Det är inte ovanligt att priset svänger 10-20 procent över 1-5 dagars perioder.

Över tid är trenden spikrakt uppåt, men över korta perioder kan värdet variera enormt mycket. Hur det kommer att se ut i framtiden beror på massa faktorer som ingen kan svara på idag. Därför är bitcoin osäkert på vis att man inte vet om den ens kommer att vara värde något i framtiden.

Säkerheten mot hackerattacker

Men i det här inlägget tänkte vi fokusera på en annan sorts säkerhet. Nämligen säkerheten mot att system ska hackas eller förstöras av någon eller några aktörer som vill få bort bitcoin. För att förstå detta behöver man förstå vad mining spelar för funktion i bitcoinnätverket. När du läser om mining, behöver du också förstå Proof Of Work, som är den såkallade consensusalgoritm som är orsaken till att vi ens minar bitcoin. För enkelhetens skull fortsätter vi den här texten ur en mycket förenklad förklaring.

Så, hur säkert är bitcoin? För att hacka systemet kan vi tänka oss att någon skulle vilja manipulera eller ändra någon transaktion i efterhand. På så sätt skulle någon kunna ändra så att exempelvis en transaktion blir ogiltigförklarad i efterhand. Därmed skulle denna någon kunna komma över massvis med bitcoins. För att kunna göra detta behöver man ha 51% av nätverkets totala ”miningkraft” som heter ”hash rate”. Därefter behöver man mina de redan ”registerade” transaktionerna som ligger i blockkedjan. Om du vill ändra något som gjordes i blockkedjan för 3 veckor sedan. Då behöver du alltså ha minst 51% av hash rate i bitcoinnätverket. Därefter beöver du mina alla block (skapas ett nytt var 10:e minut) från 3 veckor tillbaka i tiden till nutid. Lyckas du med detta så kan du ändra vad du vill i princip.

Att mina är dock inte gratis

Att mina innebär att man ”bränner” el i utbyte mot att få bitcoins. Så du utför en kostsam aktivitet, likt den kostsamma aktivitet som det är att ”bryta riktigt guld”. Du vet, du behöver maskiner, kunskap, lastbilar, geologer, osv osv… I Bitcoin har man försökt återskapa detta genom att göra så att det kostar pengar i form av elförbrukning i utbyte mot att få bitcoins.

Som vi var inne på tidigare, kommer du (om du har 51% eller mer av hashraten) och vill ändra något 3 veckor tillbaka i tiden att behöva mina alla block fram tills idag. Detta tar tid och du kommer att behöva bränna ofantliga mängder el under dessa tre veckor.

Här är en hemsida som visar hur mycket denna typ av attack skulle kosta att utföra i en timma över olika nätverk. Exempelvis kostar bitcoin att hacka idag ca 650.000 dollar per timma. Ta gärna en titt på hemsidan, det finns mängder med bra förklaringar där också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

New Bookmakers
Binance
Binance

Place 4 x $10 or more bets to receive $25 in free bets

Ocean Bet
Ocean Bet

Up To €40 In Free Bets - New European customers only

Spades Bet
Spades Bet

Bet £15 get £50 in free bets. Min Deposit: £5.

Monte Bet
Monte Bet

Monte Bet: Bet £5 & Get £45. Min Deposit: £5.

Diamond Bet
Diamond Bet

Claim a 100% deposit bonus up to $250 + free bets

New Casinos
5,0 rating
Place 4 x $10 or more bets to receive $25 in free bets
4,0 rating
Up To €40 In Free Bets - New European customers only
4,5 rating
Bet £15 get £50 in free bets. Min Deposit: £5.
4,3 rating
Monte Bet: Bet £5 & Get £45. Min Deposit: £5.
3,8 rating
Claim a 100% deposit bonus up to $250 + free bets
När du är med i mitt nyhetsutskick missar du aldrig något av mina blogginlägg samt nyhetsutskick