Är bitcoin framtidens pengar?

Är bitcoin framtidens pengar? Ja det är den stora frågan. Nu har jag snart skrivit den här bloggen i ett års tid. Vi har gått från cryptomania, till bearmarket och nu till en mer stabilisering. Åtminstone i cryptovärldens mått och mätt. Är kryptovalutor framtiden? Kommer Bitcoin ersätta dagens monetära system med centralbanker? Är bitcoin pengar? Frågorna är många och jag vet inte om jag kommer närmare ett svar egentligen. Men alldeless oavsett har jag lärt mig otroligt mycket om många olika ämnen och områden. I det här inlägget går vi in på några intressanta för- och mot argument.

Peter Schiff vs Erik Vorhees

Den andra Juli 2018 hölls en debatt mellan två intressanta personer som tycker olika i frågan. Debatten anordnades av Reason and The Soho Forum i New York. På ”mot”-sidan stod Peter Schiff som bland annat skrivit boken ”How an economy grows and why it crashes”. En bok som jag själv haft stor nytta av för att förstå hur ekonomier fungerar bättre. På ”för”-sidan stod Erik Voorhees som är en känd Bitcoinförespråkare, grundare och CEO av handelsplatsen Shapeshift. Erik har producerat en rad artiklar och blogginlägg och har i både vått och torrt förespråkat bitcoin som världsvaluta och ersättare av dagens fiat konsekvent sedan 2011. Här nedan kan du se debatten. Den är ganska lång, så jag har sammanfattat lite om du läser vidare i texten.

Båda är eniga i att ”fiat” inte fungerar

Till att börja med kan vi konstatera att båda herrarna är helt eniga om att dagens fiat-valutor inte fungerar. Med fiat menas stat/regering/centralbanks-backade pengar. Denna typ av finansiellt system är relativt ungt då det bara har funnits sedan 1971 när guldmyntfoten bröts. Innan 1971 var pengars värde direkt kopplat till värdet på guld. Men efter 1971 bröt man denna överenskommelse och sedan dess har det varit fritt fram för centralbanker att trycka nya pengar vid behov att stimulera ekonomier. Detta har bland annat gjort att skulderna stadigt har vuxit sedan dess och idag har vi mer skulder i världen än vad vi någonsin haft tidigare. Vi har också tryckt mer pengar än vad någonsin har gjort tidigare. Detta menar både Peter och Erik är problematiskt och kommer att sluta illa, men de är oense om vad som är lösningen.

Peter Schiffs huvudargument

Peter menar att Bitcoin inte är unikt i sig. Vem som helst kan kopiera koden och skapa nya kryptovalutor. Därmed menar Peter att det skiljer sig avsedvärt från guld eftersom det inte går att skapa någon annan form av guld. Bara guld. Vidare menar Peter att volatiliteten i Bitcoin gör att många kommer att ”bränna” sig då de köper på toppen och säljer på botten. De människor som bränner sig kommer aldrig att komma tillbaka till Bitcoin. Vidare menar Peter att guld är något fysiskt, som man kan ta på, som man kan använda i industrier. Han menar att om guld inte var så svårt att få tag på och så dyrt, så skulle vi ha guld i alla våra mobiltelefoner och andra teknologier. Bitcoin å andra sidan är inte någonting. Peter menar att skillnaden är att om priset på guld skulle krascha så finns det fortfarande ett mycket bra användningsområde inom industrier och som smycken. Medan om Bitcoin kraschar så finns det inget. Det är bara tomt, luft, ingenting.

Peter menar också att det kommer att komma nya kryptovalutor som är bättre än Bitcoin. Han jämför det med som att vi skulle ha kvar våra första mobiltelefoner än idag. Det är ju ingen som använder de första versionerna av nokias mobiltelefoner idag. På samma sätt kommer det komma bättre kryptovalutor som konkurrerar ut Bitcoin enligt Peter.

Här hittar du boken!

Erik Voorhees huvudargument

Erik Voorhees menar att Bitcoin har alla egenskaper som gör att det finns en hög efterfrågan efter guld. Nämligen att det finns en begränsad mängd guld. Precis på samma sätt finns det ett begränsat antal Bitcoin. Om det fanns oändliga mängder guld, så skulle guld inte ha det värde den har idag. Exempelvis om vi skulle hitta oändliga mängder guld i havets botten. Bitcoin å andra sidan, vet alla exakt hur många det finns av idag. Hur många det kommer att finns imorrn, om 1 år, om 5 år, om 10 år etc.

Vidare menar Erik att guld är trögt, det går inte av praktiska skäl att använda som pengar i dagens digitala och globala värld. Vidare menar Erik att Bitcoin har ”härmat” alla egenskaper av guld men lag till några viktiga egenskaper. Transparens. Decentralisering. Fördefinerad inflation/deflation samt att det är enkelt att dela bitcoins i flera delar och att det är enkelt att förflytta bitcoin världen över till en billig kostnad. Exempelvis kan du idag flytta bitcoin till ett värde av 1 miljard dollar vart du vill i världen. Det tar ca 10 minuter och kostar under 1 dollar.

Erik menar också att det underliggande värdet i Bitcoin ligger i just de adderade egenskaperna, samt det community som vuxit fram och slutligen att användare är öppet för vem som helst och att det är möjligt att vara anonym. Erik menar också att det är möjligt att det kommer nya bättre kryptovalutor, men att det unika med bitcoin är säkerheten som skapas av den elkonsumtion som nätverket driver. Att hacka system innebär att man måste köpa utrustning för 1,5 miljarder dollar samt att det kostar el för ca 500.000 dollar per timma att hacka systemet.

Blockchain/kryptovalutor innebär helt nya typer av affärsmodeller och möjligheter.

Vad jag har lärt mig genom att läsa om kryptovalutor och blockchain är att det innebär en möjlighet för en helt ny typ av affärsmodeller. Att ha helt digitala, unika ting som är att klassa som pengar och samtidigt är programmeringsbara. Det skapar en unik möjlighet som världen aldrig har haft förut. Tänk alla loyalitetspoängsystem, tänk alla fortfarande pappersbaserade processer, tänk på alla innovativa idéer som kan skapas tack vara programmeringsbarheten. Detta är något som vi kommer att få se växa enormt under de kommande åren.

Jag kommer inte gå in på hur det fungerar, men tro mig när jag säger att man kan använda publika blockkedjor som Bitcoin och Ethereum till att skapa digitala unika ting… som inte bara är ”coins”. Det går att skapa en unik identitet för andra saker. Tänk dig om du vill ha ditt diplom från ditt universitet i ett digitalt format som är unikt. D.v.s. i ett format som gör att du kan vara säker på att det är unikt. Inte en PDF som går att kopiera utan en helt egen digital unik fil som bara du har. Det unika här är att du inte behöver lita på någon stat eller något system för att detta utan du äger ditt diplom direkt. Som om det vore ett papper. Det är vad som är möjligt med publika blockkedjor.

Binance gör sig redo för att hantera över 1 miljon olika kryptovalutor

Ett exempel på innovativa företag som anammat publika blockckedjor och kryptovalutor är handelsplatsen Binance. Binance har byggt en exchange som idag är en av världens mest använda för handel med kryptovalutor. Utöver detta har man också skapat sin egen kryptpvaluta på Ethereum nätverket. När köpare och säljare använder Binance egna kryptovalutor Binance Coin(BNB), då får man hälften avdraget på courtage och avgifter. På så vis har man skapat en efterfråga för att äga Binance egna kryptovaluta. Nyligen nämndes Binance i Nasdaqs senaste blogginlägg på deras hemsida.

Community coins och nya affärsmodeller skapar efterfråga för specifika kryptovalutor

Ungefär som SAS eurobonus eller ICA/Hemköp har bonussystem för lojala kunder fungerar. På ett liknande sätt fungerar Binance lojalitetsprogram för kunder som handlar mycket. Detta är bara ett av de första projekten som har lyckats skapa ett bra system med en sund efterfråga till en kryptovaluta. Det kommer förmodligen att komma många nya innovationer och idéer som sträcker sig bortom det vi idag kan tänka på. Innovativa lojalitetssystem med inbyggda kryptovalutor som skapar helt nya möjligheter.

Är bitcoin framtidens pengar?

Frågan kvarstår: är bitcoin framtidens pengar? Jag vet att frågan inte har besvarats, men det var inte riktigt det som var poängen heller. Det är svårt. Ingen vet. Både Peter och Erik har bra argument. Jag håller med Peter men jag håller också med Erik. Att sia om framtiden är kul, men svårt. Vad som händer framöver får vi helt enkelt tålmodigt invänta och se. Jag avslutar det här inlägget med ett klipp från senaste blockchainsamlingen ”Delta” som nylige hölls på Malta. I klippet får du se Changpeng Zhao som är grundare och VD på Binance tala om sin tro på framtiden. Han går även genom hur Binance förbereder sig för framtiden. Bland annat säger han att man skapar förutsättningar för att hantera över en miljon olika kryptovalutor och att de kommer att lansera en decentraliserade version av Binance inom några år.

Vill du skapa konto på binance och upptäcka handel med kryptovalutor får du gärna använda min referral-länk!

One Reply to “Är bitcoin framtidens pengar?”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nya Exchanges
eToro
eToro

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Binance
Binance

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Bitstamp
Bitstamp

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Trijo
Trijo

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

KuCoin
KuCoin

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Nya Exchanges
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,5 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
Prenumerera
När du är med i mitt nyhetsutskick missar du aldrig något av mina blogginlägg samt nyhetsutskick
Blockchainbloggen
© Copyright 2020 Blockchainbloggen.
Designed by Space-Themes.com.