Är kryptovalutor nutidens tulpanbubbla?

Är kryptovalutor nutidens tulpanbubbla?För ungefär ett år sedan började den stora uppgången i kryptovalutor. Det var en fullkomligt galen period där olika kryptovalutor gick upp med flera hundratals procent varje dag. Många var då tidigt ute och varnade för att det rörde sig om nutidens tulpanbubbla. Argumenten gick ”not bitcoin, but blockchain”. Det man menar med detta argument är att tekniken bakom blockchain är intressant men bitcoin i sig är intressant. Anledningen till detta argument är att många tror att det kommer att komma en bättre kryptovalutor som är snabbare och mer hållbar och då skulle inte bitcoin vara värd något längre.

Tulpanbubbla?

Tulanbubblan utspelade sig under början av 1600-talet och handlar om att efterfrågan på tulpaner sköt i höjden. Tulpaner i Nederländerna tordes vara mycket speciella och folk började investera i tulpaner som aldrig förr. Det gjorde att värdet på blomsterlökar gick upp och upp och upp för att tillslut kollapsa då alla insåg att det inte fanns något riktigt värde bakom lökarna.

Jämförelsen med kryptovalutor

Många kända ekonomer och professorer runt om i världen, däribland Nouriel Roubini och Warren Buffet har uttalat sig om kryptovalutor som de menar inte har något värde och kan jämföras med den prisbubbla som uppstod under tulpantiden i nederländerna på 1630-talet. Att många påpekar detta är i sig inte så konstigt eftersom majoriteten av kryptovalutor förmodligen inte har något värde. Det finns idag enligt kryptovalutatrackern Coincap 1462 olika kryptovalutor. Att alla dessa skulle ha något värde är mycket osannolikt.

Under de senaste året har flertalet ICO:er gjorts. En ICO kan jämföras med en IPO, vilket är när ett aktiebolag går till börsen. På liknande sätt kan ett kryptoföretag samla in pengar genom att sälja tokens i sitt företag. Dock är det allt annat än att jämföra med IPO:s. Enligt en undersökning över kvaliteten på ICO:er så kom man fram till att 81% av alla ICO:s går att jämställa med en scam. Det betyder att de som investera i dessa aldrig får se sina pengar igen. Vidare menar man att 6% misslyckades, 5% har helt förlorats och att 8% idag trejdas på öppna marknadsplatser.

Nouriel går även längre och menar att ICO:er och kryptovalutor är långt mycket större bubbla och scam än tulpanbubblan.

 

Är verkligen kryptovalutor en bubbla?

På många sätt kan man förstås säga att ICO:er är rena rama scams. Det vi har fått se är ett helt nytt digitalt verktyg för att samla in pengar till projekt. Helt plötsligt (tack vara Ethereum) så kan vem som helst skapa en fristående digital crowdfunding för en idé eller ett företag. Det är just det som är det fantastiska och läskiga på samma gång. Vem som helst i hela världen kan fråga vem som helst om pengar till att förverkliga en idé. Om en person ger en annan person pengar på detta sätt är det mycket svårt för investeraren att följa upp investeringen. Eftersom det är så nytt finns det heller inga regler eller lagar som kan skydda investeraren. Ett helt nytt och naket digitalt verktyg frikopplat från regler, lagar och dessutom direkt på helt global skala. Det är fullkomligt revolutionernande men samtidigt öppnas tyvärr många möjligheter upp för folk att lura andra. Så vi kan säga att det i många fall tyvärr är frågan om rena scams, men huruvida det betyder att kryptovalutor är en bubbla är oklarare.

Är kryptovalutor som tulpanbubblan?

Eftersom många kryptovalutor är scams, och de flesta saknar helt värde, så skulle man kunna argumentera för detta. Men majoriteten av markandsvärdet ligger inte i dessa, utan det ligger i bitcoin, ethereum, XRP, bitcoin cash och Litecoin. Är dessa en bubbla? Bitcoin utgär 53% av allt värde som finns i alla kryptos i hela värden. Därefter utgör XRP och Ethereum ca 15% vardera. Är dessa också i en bubbla? För att göra det enklare väljer jag här att fokusera på bitcoin – är bitcoin att jämföra med tulplanbubblan?

För att svar på detta kan vi börja med att tänka ut några olikheter mellan dessa.
  • Bitcoins värde skyddas av ett gigantiskt nätverk av superdatorer och kryptering. Det gjorde inte tulpaner.
  • Bitcoin finns i ett bestämt antal. Det kommer aldrig att finnas fler än 21 miljoner bitcoins. Tulpaner finns i oändligt antal.
  • Bitcoin består av ett globalt, decentraliserat valutanätverk som möjliggör för vem som helst att vara med, inkl de 2 miljarder människor som inte har internet. Tulpaner har inget sådant värde.

Med avseende till ovanstående punkter tycker jag att vi kan slå fast att det är befängt att jämföra kryptovalutor med tulpanbubblan. Med det sagt säger jag inte att kryptovalutor inte är i en bubbla, men det är något HELT annat än tulpanbubblan. Bitcoin är ett av världshistoriens mest intressanta och innovativa projekt. Även om det misslyckas (vilket jag tror att det kommer att göra) så har det påverkat en hel värd att tänka nytt. Idén om bitcoin har fått banker och finansinstitut runt om i världen att ändra mindset och tänka mer på hur man kan samarbeta bättre.

Så oavsett om bitcoin reser sig igen och växer större över hela världen, eller om den faller och kollapsar mot noll, så har den givit oerhört mycket för extremt många människor och påverkat utvecklingen framåt snabbare än många andra tekniker har gjort någonsin. Det är häftigt och inspirerande.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nya Exchanges
eToro
eToro

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Binance
Binance

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Bitstamp
Bitstamp

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Trijo
Trijo

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

KuCoin
KuCoin

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Nya Exchanges
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,5 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
Prenumerera
När du är med i mitt nyhetsutskick missar du aldrig något av mina blogginlägg samt nyhetsutskick
Blockchainbloggen
© Copyright 2020 Blockchainbloggen.
Designed by Space-Themes.com.