Har bitcoin lyckats eller misslyckats?

Har bitcoin lyckats? Under de senaste 10 åren har debatten kring bitcoin och kryptovalutor i media och andra sociala medier flängt åt alla håll. ”Haters” och pessimister menar att bitcoin inte går att klassas som pengar av den ena efter den andra anledningen. Förespråkare menar att det visst går att klassas som pengar. Eller kanske borde det klassas som något annat? Klart är att det rådar många olika uppfattningar om både vad bitcoin är och vad det borde vara. Detta gör att det blir svårt att bedöma om bitcoin är lyckat eller inte. Det beror helt enkelt på vem man frågar. Men vad är egentligen bitcoin? Kan vi ens veta vad det är? I det här avsnittet försöker jag reda ut dessa frågetecken.

Bitcoin skapades som de flesta vet av en eller en grupp okända personer. Vad var tanken? Kunde de förutspå den numera redan kända utvecklingen av bitcoin innan de hade skapat den? Kunde någon människa ha anat dess utveckling? Förmodligen inte. I Bitcoins white paper står det att bitcoin ska fungera som ett elektroniskt kontant-system. Läser man djuare i white papret blir det vid flera ställen klart och tydligt att man skapat bitcoin för att efterlikna guld. Man har helt enkelt byggt ett program, en mjukvara, som ska efterlikna guld på många sätt.

Det finns en bestämd mängd bitcoin.
Denna mängd är publik och redovisas transparent för alla.
Precis som kontanter, är bitcoins inte kopplade till en identitet.
Priset på bitcoin styrs av markanden, utbud och efterfråga.

Många menar nu att detta är utgör en helt ny typ av tillgång. Något vi aldrig tidigare har sett. Och jag är helt och hållet beredd att hålla med. Det kan fungera som pengar mellan en eller flera individer. Den kan fungera som en digital version av guld. Den kan med lite utveckling fungera som en världsvaluta. Vem vet hur det ser ut om 10 år? Streaming av bild och video var inte i närheten av möjligt under början av internet. Nu har vi en ny utmaning. En gemensam databas där alla människor på jordens tillgångar ska hållas koll på.

Hur lyckas vi med människor att använda bitcoin på bästa sätt?

Hittils har bitcoin lyckats mot alla odds. Tänk att ett datorprogram har lyckats växa snabbare än något annat ”startup” någonsin gjort. Ett datorprogram bestående av kod som massvis med människor styr över, men ingen enskild som har makt. Om vi utgår från att bitcoin har lyckats, eller till och med mer än lyckats. Kan vi inte då istället vända på frågan ”är bitcoin pengar” eller ”kommer bitcoin fungera”… och istället titta på oss själva och tänka, hur kan vi människor dra nytta av bitcoin? Hur kan vi lära oss att använda bitcoin på bästa möjliga sätt? Finns det ingen användning? Är alltihopa bara spekulation? Eller är det faktum att bitcoin är den tillgångsklass i världen med minst korrelation till andra tillgångar tillräckligt som utgångspunkt för användning?

Jag tror i alla fall att det är vi människor som behöver börja fundera på hur vi kan använda bitcoin. Istället för att hela tiden utgå med en enormt kritisk synvinkel och ifrågasätta varför det ens skulle kunna fungera. Fundera istället på hur vi kan använda det. Att svara på frågan om bitcoin har lyckats eller misslyckats är inte helt enkel. Det är som att fråga om dollarn eller kronan har lyckats eller misslyckats?

Dollar och kronor

Både dollar, kronor och bitcoin finns, alltså är de lyckade än så länge. Bitcoin styrs av fördefinierade regler som bestämts av människor i förväg, innan det skapades. Dollar och kronor styrs av människor under loppets gång. De styrs allt eftersom att världen förändras och beroende på vilka människor som sitter vid makten. Exempelvis om det skulle bli kris i världens ekonomier. Då sitter Riksbankens Stefan Ingves med ca 12 andra personer och beslutar vad de ska göra för åtgärder. Gör de rätt, då blir det bra. Gör de fel, då blir det dåligt. Samhällets invånare får ta del av både glädjen om det går bra och smällen om det går dåligt. Bitcoin å andra sidan tuggar bara på. Oavsett vad som har hänt i omvärlden. Oavsett vem som sitter vid den politiska makten. Bitcoins inflationstakt är lika för alla och transparent. Mängden bitcoins är alltid den samma och lika för alla. Har bitcoin lyckats är med andra ord en rätt tuff fråga att besvara för vad är det vi försöker mäta?

Pengars köpkraft

Pengars köpkraft skulle kunna vara ett mått att mäta hur väl en valuta har lyckats. Eller egentligen vilken tillgång som helst som vi kan tänka oss använda för att utbyta mot varor och tjänster. Här nedan ser du dollarns utveckling av ”köpkraft” sedan den infördes. På grund av inflation har dollarns köpkraft gått ned enormt… som du kan se. Många menar att detta är ett annat sätt att ta in skatter från ett samhälles invånare. Detta eftersom värdet på skattebetalarnas pengar sjunker medan statens totala värde ökar.

Så istället för att ställa frågan; har bitcoin har lyckats kan vi enas om att bitcoin är här som ett komplement till nuvarande tillgångar, valutor och andra tillgångsslag. Inte likt någonting vi människor har sett förut. Skapat av oss själva för oss själva. Nu är bara frågan hur vi kan använda bitcoin på bästa sätt.

Mediumblogg (lite intressant material)

https://medium.com/s/story/media-coverage-of-bitcoin-is-still-a-total-disaster-7d0d34d98971

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nya Exchanges
eToro
eToro

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Binance
Binance

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Bitstamp
Bitstamp

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Trijo
Trijo

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

KuCoin
KuCoin

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Nya Exchanges
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,5 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
Prenumerera
När du är med i mitt nyhetsutskick missar du aldrig något av mina blogginlägg samt nyhetsutskick
Blockchainbloggen
© Copyright 2020 Blockchainbloggen.
Designed by Space-Themes.com.