Mina tanker för Blockchain och framtiden

Blockchain och framtiden – Det har varit ett händelserikt år med allt från Bitconnect till regeringsbackade kryptovalutor i Venezuela. Där i mellan har riksbanker runt om i världen börjat titta närmare på kryptovalutor och blockchainteknik. Detta för att förstå hur de kan skapa en digital valuta. Det leder till flera frågor som; Kommer vi en annan reserv/världsvaluta än dollarn inom en snar framtid? Hur kommer en värld utan cash att se ut? Hur övervakas våra samhällen idag? Ja, året 2018 har snart passerat och det har blivit dags för mig att summera mina personliga tanker om året och framtiden. Det kommer främst att handla om blockchain men eftersom blockchain är en teknologi som innebär fundamental förändring och disruption kommer jag även beröra flera andra ämnen

Vad har hänt i världen och vad händer framöver?

2018 har varit ett händelserikt år på många sätt. Året började med en uppgång på flera av världs börser, inte minst de amerikanska börserna. Trump har härjat omrking på twitter och gått från nära-på-kärnvapen-krig till dialog med nordkorea. Nu senast idag twittrade han om att förhandlingarna med Kina går mycket bra. Kanske kan detta bana väg för ett positivare 2019? För börserna fortsatte inte att gå bra utan dök ned under hösten 2018. Faktum är att vi har sett några av de kraftigaste nedgångarna sedan finanskrisen.

Trump har liksom under 2017 även fortsatt att under 2018 mena att uppgången på de amerikanska börserna är en följd av hans politik. När nedgången väl påbörjats nu under hösten 2018 skyller Trump på amerikanska Federal Reserve System (FED). Nu menar flera kände personer som Peter Schiff, Ray Dalio och Kim Dotcom att uppgången i själva verket aldrig varit på grund av Trumps politik utan på grund av den artificiellt låga ränta och kvantitativa lättnar som FED har genomfört sedan finanskrisen.

Artificiellt låg ränta?

Nu undrar du kanske vad en artificiellt låg ränta är? Utan att göra det hela för komplicerat kan vi säga att när en ränta är 0 eller lägre, då blir det en konstgjort låg ränta. Följden av detta blir att pengar blir gratis. Framförallt blir det gratis att pengar. Ju mer pengar någon har desto mer kan de låna. Med andra ord gynnar detta personer som har mycket pengar. Det andra, kvantitativa lättnar kanske du också undrar vad det är. Något förenklat beskrivet kan vi säga så här: Ekonomin i USA hade aldrig gått så bra som den gjort sedan finanskrisen om det inte vore för kvantitativa lättnar.

Kvantitativa lättnader innebär nämligen att FED trycker nya pengar som de skjuter in i ekonomin. Detta är särskilt ogynsamt för medelklassen eftersom dessa inte får ta del av de nya pengarna som tillförts i ekonomin och samtidigt, eftersom den totala mängden pengar i ekonomin ökar, ja då minskar deras andel. De rika är redan rika och förblir rika. De fattiga har inget att förlora. Så det är medelklassen som får ta den största smällen till följd av kvantitativa lättnar.

Ja, ja ja.. Vad har allt detta med blockchain att göra då?

Jo själva grundidén med blockchain, eller närmare beskrivet Bitcoin var att skapa ett monitärt system utan en mellanhand. Vad betyder det och varför vill man göra så? Det betyder att man genom mjukvara och kod skapar ett system som är designat att fungera utan en FED. Varför? Jo för att cyberpunkarna med Satoshi Nakamoto i spetsen vill skapa ett system som inte styrs av FED. Ett system där det inte går att trycka nya pengar. Ett system där det inte finns en konstant inflation (vi återkommer till inflation lite längre ned i texten)… Så… Vad har hänt sedan finanskrisen?

Sedan finanskrisen 2008 har FED tryckt pengar, på pengar, på pengar för att få igång ekonomin. Det man vill göra är att hjälpa ekonomin genom att stimulera den med nya pengar så att den ska ”komma upp på bena igen” Det fungerar lite som stödhjul på en cykel när en treåring cyklar. På så sätt ramlar inte treåringen omkull. Det fungerar likadant med ekonomin. USAs ekonomi har i själva verket inte varit stark sedan 2008, utan den har blivit stark eftersom den haft allt större, starkare och bättre stödhjul.

På Julafton skrev Donald Trump den här tweeten.

Nu menar flera experter, däribland Peter Schiff, att FED inte har gjort något fel här och nu. Vad de däremot har gjort som kan ifrågasättas är att köra ekonomin med stödhjul under så lång tid och med så stora stödhjul. Man har helt enkelt pumpat inte pengar i ekonomin och fått den att se ut starkare än vad den ser ut. Vad har detta lett till?

USA och skulderna

Jo, USAs ekonomi har högre skulder än någonsin. Närmare bestämt 21,9 trillioner dollar. Och där är inte ens sjukvård och försäkring inräknat. Ja, du läser rätt. 21,9 trilljoner dollar. Utöver det har också landets unga ytterliggare 1,5 trilljoner dollar i studieskulder. Om FED höjer räntan blir det för dyrt för ekonomin att betala räntan på lånen. Med andra ord, ekonomin kollpsar, börserna kraschar etc. Men om FED väljer att fortsätta ha artificiellt låga räntor… Då blir det istället för många dollar i omlopp och värdet på dollarn kommer att kollapsa. Det är detta som gör att flera experter menar att man målat in sig i ett hörn. Vilket håll man än går innebär det en katastrof för ekonomin. Det är därför Ray Dalio, Peter Schiff, kim Dotcom med många många flera som menar att vi har en riktigt stor kris framför oss.

Vad har detta med blockchain att göra?

Jo, som jag varit inne på tidigare är bitcoin skapat ur en frustration och som en motreaktion mot just detta. Att FED kan manipulera värdet av pengars värde i en ekonomi. För att göra det hela ännu mer komplicerat så påverkas inte bara USA av detta utan hela världen. Varför? Jo därför att dollarn används som en världsreservvaluta. Alla bolag som handlar globalt använder i många fall dollar. Det gör att efterfrågan på dollar blir extremt stor vilket gör att FED kan trycka ännu mer dollar…

Nu är frågan vad som händer i nästa steg när vi har en digital ekonomi på plats. Vad händer om Kina & Ryssland går ihop och skapar en digital global valuta som är snabbare och smidigare än dollarn? Vad händer när efterfrågan på dollarn minskar samtidigt som FED har tryckt allt för mycket dollar? Jo det finns bara en utväg. Dollarn kollapsar. Kommer detta att hända? Kanske, kanske inte. Vi får se de kommande åren.

Men vad har blockchain med detta att göra?

Men återigen – vad har detta med blockchain att göra? Jo Blockchain innebär att vi kan ha ett system som alla kan lita på utan en FED, utan en riksbank, utan någon mellanhand som försöker så gått den kan göra rätt. I Bitcoins fall finns det en gemensam governance som är lika transparent för alla och som säger att det finns bara 21 miljoner bitcoin och under de kommande 120 åren kommer det skapas färre och färre bitcoins.

Närmare bestämt, vart fjärde år halveras nyproduktionen av bitcoins. Vad gör detta över tid? Jo, dollar som vi kan trycka nya pengar av kallar vi ”mjuka pengar” och bitcoin som vi inte kan trycka nya pengar av kallar vi ”hårda pengar”. Över tid i världshistorien, har alltid hårda pengar vunnit över mjuka pengar. Ju hårdare pengar desto mer efterfrågade blir de. Men det tar tid. Det är av denna anledning som guld har så högt värde. Eftersom det är de hårdaste ”pengarna” vi kommit hittills. Ja fram tills bitcoin. Bitcoin är de facto mer sällsynt än guld.

Mina spaningar för framtiden 

Det man är orolig för med bitcoin är dels att man inte förstår vad det är. Men också dess energikrävande system. Det är inte hållbart så som det är i nuläget. Kommer det att ändras över tid? Kommer vi att uppfinna snabbare maskiner som är energieffektiva? Kommer vi se grönare energi på jorden? Min gissning är att oavsett svar på dessa frågor kommer vi att se antingen bitcoin bli allt större eller så kommer vi se någon annan liknande digital kryptovaluta (som det inte går att trycka mer pengar av) att växa sig större. Vi har idag guld för detta. Detta behöver och kommer att digitaliseras och förändras. Guld kommer fortsätta vara värt, men vi behöver en digital motsvarighet. I min värld ingår det i en människas rättighet att få möjligheten att äga en tillgång som inte minskas över tid.

Inflation och kryptovalutor

En av de stora frustrationerna och anledningarna till kryptovalutors (specifikt bitcoins) uppkomst är som vi varit inne på, en central valutas benägenet att öka i mängd. Faktum är att vi ända sedan depressionen p 20-30 talet har valt att hålla en positiv inflationstakt runt om i världens ekonomier. Beroende på ekonomins mående har inflationen varierat, men riksbankens uppgift är alltid att försöka hålla 2% inflation. För dig som inte vet vad det innebär så innebär det att om du har 100 kronor i år, så är dessa 100 kronor bara värda 98 kronor nästa år. Varför gör man så?

Jo för att driva på ekonomin. Man vill helt enkelt att människor ska spendera sina pengar hellre än att hålla på dem. Håller man på dem ska de minska i värde. Detta ska göra att vi vill springa ut och köpa saker. Varför då? Jo för att då får vi fart på ekonomin. Folk köper saker, företagen säljer saker och tjänar pengar och kan betala löner till sina anställda som går ut och köper saker… Vad detta gör är att det driver på konsumtion. Utan konsumtion får vi ingen tillväxt osv.

Men är detta så klokt egentligen? Att ha ett ekonomiskt system som driver på konsumtion i en tid då vi pratar allt mer om att konsumera mindre? Borde det då inte vara mer rimligt att ha ett ekonomiskt system som fundamentalt minskar konsumtion istället för tvärtom? Jag vet inte och erkänner att jag är långt ifrån tillräckligt kunnig för att kunna förstå vad som är bäst/rätt vi att gå inom detta område. Men jag lyfter ändå frågan. Vore det inte bättre? Vem vet, vet du? Vad som händer med blockchain och framtiden får vi se 🙂

Så vad tror jag då?

Under 2018 har jag lärt mig att förändring tar tid. Att leva i en demokrati innebär att alla ska med. Att alla ska med på förändringar tar tid. Det gör att förändringar tar tid. Detta gör att det kommer att ta tid innan blockchain växer på riktigt. Och tur är väl det, för om sanningen ska fram så är de flest blockchainprojekt idag rena rama experiment.

Det man behöver tänka på med blockchain är att när man väl har sjösatt en blockchain, så som det är tänkt att fungera, utan mellanhänder, är det mycket svårt att ändra på reglerna för blockkedjan. Det innebär att man behöver tänka rätt från början och det kommer nog ta ett tag till innan vi är där.

Människan pengar och framtiden

Sen har vi det här med människan, pengar och förändringar. Vi människor gillar inte förändringar och vi gillar definitivt inte förändringar som innebär någon form av risk för våra pengar. Detta gör att det kommer ta ännu längre tid. Men tänk på att förändring sker långsamt och sen plötsligt. Jag är övertygad om att någon smart person där ute i världen sitter och knåpar på nästa världsblockchain som inom kommande år kommer bli känd och växa sig stor. Slutligen tror jag att under 2019 kommer vi att få se stora uppgångar i kryptovalutor, framförallt bitcoin. Detta är inget investeringsråd och det återstår att se vad som händer. (jag hade fel om min gissning för 2018, så tips är att inte följa min gissning, hehe)

Och så avslutningsvis – kommer blockchain/kryptovalutor att hjälpa USA ur sina skulder? Absolut inte, men det kommer nog rädda en och annan person från att dras med i fallet. Kommer kryptovalutor/blockchainbaserade pengar och tillgångra vara det vi alla använder i framtiden? Ja, detta är för mig glasklart, men det kommer att ta många år innan det blir fallet. Kanske 10år+ och tänker jag att det inte är teknologin som är det som tar tid, utan det är vi människor som ska ”hänga med” som tar tid.

Jag lämnar några tweets som jag använt mig av i denna text här nere:

https://twitter.com/CryptoN_T/status/1077241443847147521

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nya Exchanges
eToro
eToro

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Binance
Binance

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Bitstamp
Bitstamp

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Trijo
Trijo

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

KuCoin
KuCoin

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Nya Exchanges
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,5 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
Prenumerera
När du är med i mitt nyhetsutskick missar du aldrig något av mina blogginlägg samt nyhetsutskick
Blockchainbloggen
© Copyright 2020 Blockchainbloggen.
Designed by Space-Themes.com.