Tvätta pengar med hjälp av kryptovalutor?

Möjligheten att tvätta pengar med hjälp av kryptovalutor har under det senaste decenniet varit en av de vanligaste motargumenten emot kryptovalutor. Bland annat har flertalet högt uppsatta bankchefer vid flera tillfällen påpekat denna risk. JP Morgans chef har exempelvis hunnit med att påstå att Bitcoin är ett pyramidspel och att det endast används för ”shady business”. Men hur ser det egentligen ut? Stämmer det verkligen att kryptovalutor innebär en extrem risk för pengatvätt och terrorismfinansiering?

Banker tvättar pengar

Det går absolut att tvätta pengar med hjälp av kryptovalutor. Men idag är det svårt att tvätta stora belopp. För att nyansera bilden kan vi ta och nyansera bilden med lite fakta. Kryptovalutor har idag ett så kallat ”Market Cap” (vilket är den totala summan pengar som alla kryptovalutor tillsammans är värda, mätt i dollar) på ca 225 miljarder dollar. Sätter vi detta i perspektiv till de summor som tvättas hos stora banker ser vi snabbt att det är en försvinnande liten summa pengar i kryptovalutor jämfört med vad som tvättas hos banker. Det blev nyligen känt att Danske Bank hjälpt till att tvätta 238 miljarder euro. För några år sedan läcka ”panama papers” där man hittade 11,5 miljoner dokument som informerade om mängder med pengatvätt sedan 70talet. Svenska banken nordea var en av de 11 000 banker som förekom flest gånger i dessa dokument. Exakt hur mycket pengar som tvättats och undanhållits har inte framkommit, mer än att det ska ha handlat om enorma belopp.

Går det att tvätta pengar med hjälp av kryptovalutor?

Det går absolut att tvätta pengar med kryptovalutor. Grunden i tekniken möjliggör att ha ett ekonomiskt system utanför banker. Tänk dig en mjukvara som innehåller ett pengasystem. Detta system tar inte hänsyn till vem som använder system utan är öppet för alla. Oavsett om man är terrorist, pengatvättare eller vanlig hederlig människa. Alla får vara med. Du kan också välja att vara anonym eller så kan du välja att göra dina konton publika. Det är helt upp till varje användare. Men så fort man har gjort sitt konto publikt, då är det svårt att göra dig själv anonym igen. Låt exempelvis säga att du har bitcoin till ett värde av 1 miljard. Du har dem på ett ”konto” som är anonymt. Ingen förutom du själv vet om detta. Om du berättar för andra att det är du som är ägare av kontot, då är du inte anonym längre.

Skickar du vid ett senare tillfälle dina Bitcoin för 1 miljard kronor till ett nyskapat konto som är anonymt. Ja då kan alla i hela världen som har en uppkoppling till internet se att du har skickat Bitcoin för 1 miljard till ett anonymt konto. Denna en miljard kommer att kunna följas vart den än går. Så det är inte så att det enbart är anonymt. Men självklart är det en möjlighet som inte går att bortse ifrån, så visst har de som menar att kryptovalutor kommer att användas till pengatvätt en poäng.

Dock är det bra att känna till att tvätta pengar med kryptovalutor är idag inte superenkelt. Det är fortfarande en mycket outvecklad infrastruktur och det kan vara svårt att tvätta större summor på grund av den i många fall extremt låga likviditeten.

Bra teknik innebär fördelar både för vanliga människor och skurkar

Även om risken för att kryptovalutor används till pengatvätt självklart inte är bra, så finns det många andra fördelar med kryptovalutor. Bland annat är det ett finansiellt system med mycket låga inträdesbarriärer. Allt man behöver är en mobiltelefon och en uppkoppling. För många av världens invånare ligger det mycket närmare till hands att få tillgång till internet och en mobiltelefon än att komma i närheten av de ekonomiska system vi har i västvärlden.

Det är också ett alternativ för invånare i länder vars ekonomier kraschar. Vi har nyligen sett Venezuelas ekonomi fullkomligt krascha på grund av värdelöst ekonomiskt ledarskap. Vi har tidigare sett det ske i Grekland där enorma skulder orsakat ekonomiska kriser. Vi har sett det i Turkiet där handelstullar orsakat ekonomiska kriser. När människor i dessa länder inte har något bra alternativ, då kan de använda kryptovalutor. Självklart innebär kryptovalutor också en risk, men när ett lands egen valuta kraschar, då har man inte alltid ett val. Venezuelas valuta har exempelvis gått ned flera 10 tusen tals procent på några år.

Vad betyder detta?

Jo precis som internet innebar att både banditer, terrorister, pedofiler och vanliga hederliga människor kunde kommunicera med varandra på ett effektivt och anonymt sätt. På samma sätt innebär kryptovalutor att de nu kan utbyta värde mellan varandra på ett anonymt sätt. Det är finns förstås extremt många fler vanliga hederliga människor än de andra nämnda kategorierna. Det är bara så här det funkar. Bra teknik innebär fördelar både för dumma och snälla människor. Både för positiva och negativa saker. Vi kan självklart jobba med att göra det så svårt som möjligt för de dumma människorna och de dumma handlingarna, men frågan är om vi ska låta bankerna avgöra detta åt oss när de själva är och har varit medhjälpare till att tvätta enorma summor pengar. Ska alla kontrolleras för att några få missköter sig? Väger de positiva fördelarna mer än de negativa och i så fall är det värt risken för pengatvätt, skumaffärer, fiffel, och i värsta fall terrorism? Vad tycker du?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nya Exchanges
eToro
eToro

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Binance
Binance

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Bitstamp
Bitstamp

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Trijo
Trijo

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

KuCoin
KuCoin

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Nya Exchanges
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,5 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
Prenumerera
När du är med i mitt nyhetsutskick missar du aldrig något av mina blogginlägg samt nyhetsutskick
Blockchainbloggen
© Copyright 2020 Blockchainbloggen.
Designed by Space-Themes.com.