Hur kan man investera i blockchain? En nybörjarguide

Intresset för att investera i blockchain växte enormt under 2017. Framförallt är det kryptovalutor som Bitcoin, Ethereum & Litecoin som fått stor uppmärksamhet i media. Allt fler menar dock att det verkligt intressanta är tekniken blockchain och inte kryptovalutorna. I det här inlägget går vi genom några olika sätt som man kan investera i blockchain på.

JP.Morgan Asset Management guide

Nyligen publicerade banken JP.Morgan en rapport-guide om blockchain som riktar sig till asset managers. JP.Morgan understryker där att blockchain kommer att skapa en radikal förändring för hur vi ser på finansiella tillgångar. De menar att hela den finansiella industrin kommer att förändras. Vidare menar man att investerare behöver läsa på och lära sig mer om blockchain för att hänga med.

I rapporten har man delat in utvecklingen av blockchain i olika tidsperioder. Man beskriver där att 2016 – 2019 varit en tid av informationsdelning. I denna period har vi byggt och bygger många proof-of-concepts och företag och organisationer runt om i världen testar tekniken bakom stängda dörrar. Därefter beskriver man perioden 2017-2025 som en datalösningsperiod där fler och fler blockchainbaserade plattformar kommer att börja verka vid sidan av nuvarande plattformar. Perioden mellan år 2020-2030 kallar dem för den kritiska infrastrukturen. Under denna period kommer nuvarande funktioner och system kommer att börja bytas ut mot lösningar som är helt baserade på blockchain. Affärsmodeller kommer att bytas ut till nya och projekt som varit centraliserade kommer att övergå till att bli mer och mer decentraliserade.

Här kan du läsa hela JP.Morgan-rapporten!

Även på EU-nivå diskuterar man nu blockchain och kryptovalutor och EU-Commissionen har skapat en ”action plan” för hur man ska gå vidare med den nya tekniken. För hittils finns det få regleringar som är anpassade efter blockchain eftersom det är så pass nytt.

 

Här kan du läsa hela EU-Commissionens action-plan!

Men hur kan vi investera i blockchain?

Investera direkt i Bitcoin

Många menar att blockchain ger oss det som kallas ”Webb 3.0”. Med detta menar man att internet gav oss möjligheten att dela och sprida information via internet. Blockchain möjliggör samma sak fast med värden. Vi kan alltså, tack vare blockchain, börja överföra och dela värden mellan varandra via internet med nu.

TCP/IP-protokollet är det protokoll som ligger som grund för tekniken ”internet” och den används än idag. Nu är det många som menar att om man investerar i blockchain genom att köpa bitcoin så är det som om man kunde köpa aktier i TCP/IP-protokollet när internet kom till under 90-talet. Det kunde man förstås inte, men det är alltså detta som är skillnaden och en unik möjlighet med bitcoin och blockchain.

Man kan här tänka sig att bitcoins protokoll kommer att ligga som underliggande teknik, precis som TCP/IP, och ovanpå bitcoin-protokollet kommer vi att bygga massor med applikationer som även kallas ”layer2-solutions”.

Köp en korg av kryptovalutor

Ingen vet om eller vilken kryptovaluta som kommer att vara ”the shit” i framtiden. Man kan givetvis chansa på att det förblir bitcoin för alltid. Men även de mest entusiastiska medger att det är en enorm chansning och därmed en mycket stor risk för att så inte blir fallet. Det man kan göra istället är att köpa en korg av några av de största kryptovalutorna. På Coinbase kan man numera köpa en indexfond som har direkt ägande i alla de kryptovalutor man kan handla med hos coinbase. Här hittar du coinbase!

Investera i företag som satsar på blockchain

Den som inte känner för att spekulera i de mycket volatila och riskfyllda kryptovalutorna kan vara lugn. Det finns nämligen mängder med andra sätt att investera i blockchain. Ett av de kanske bästa sätten är att köpa aktier i företag som satsar mycket på blockchain. Google, Goldman Sachs och Citi Group är några av de som satsar allra mest på blockchainstartups. Men även Svenska banken SEB och som vi tidigare varit inne på, JP.Morgan ser en ljus framtid för blockchain och investerar stort i blockchainprojekt. Andra bolag som Microsoft och IBM är också med i blockchainspelet. Både Microsoft och IBM ger idag ut blockchain-as-a-service som en B2B-affär. IBM har idag över 1000 anställda som jobbar med blockchain och satsar mycket på blockchain-cloud-lösningar. Sammanfattningsvis kan vi säga att det är en god idé att investera i dessa företag om man vill nå en exponering mot blockchain i framtiden.

Mina på egen hand

Förenat med hög risk och krav på hög kunskap och gott om utrymme, gärna någon källare eller lokal för förvaring finns även möjligheten att mina kryptovalutor på egen hand. Det du gör i detta fall är helt enkelt att du bidrar med datorkraft till ett distruberat nätverk, alltså en blockkedja, exempelvis bitcoin. Som betalning får du den kryptovaluta du minar. Detta är båda svårt, tidskrävande och kräver att man har mycket startkapital och utrymme för att bedriva denna verksamhet. Fördelen är dock att, om man går all in, och verkligen satsar på detta, så finns det stora möjligheter att tjäna riktigt mycket pengar. Men räkna med att det är minst ett heltidsjobb!

Investera i företag som satsar på mining

En del menar att den största businessen kring kryptovalutor är miningen. Du har säkert hört talas om enorma datacenter i Kina, på Island eller i Schweiz som minar kryptovalutor. Dessa företag har under de senaste åren varit enormt framgångsrika och nu ökar konkurrensen. Allt fler ger sig in i matchen om att gräva digitalt guld i form av crypto assets. Denna typ av investering är betydligt enklare än att mina på egen hand och det finns flera alternativ. Det största företaget som sysslar med denna business är Bitmain Technologies Limited. De står för ca 25% av alla minade bitcoins. Vad betyder det egentligen? I dagsläget? Jo fram till år 2020, förutsatt att de behåller sin position, så får detta företag betalt ungefär 2,5 bitcoins var 10:e minut för sin miningverksamhet.

Andra företag som är mer lättåtkomliga att investera i är MGT Capital Investment som du kan investera i via exemplevis Avanza. Ett annat företag som också satsar mycket på mining är Japanska IT-bolaget GMO Internet. GMO har i dagsläget 108 Petahashes miningkapacitet. Det kanske inte säger dig någonting, men det är ganska mycket. Under 2018 har de ett ambitiöst mål att expandera till 3000 petahashes. För att få en aning om hur mycket pengar 108 petahashes generar så kan vi titta på deras senaste rapport. De 108 petahasharna har genererat 238 bitcoins och 525 bitcoin cash under dec, jan, feb 2017-2018. Det motsvarar ca 3,5 miljoner dollar i värde.

Viktigt att tänka på

Viktigt att känna till är dock att båda mining på egen hand, mining via ägande i företag eller för den delen ägande av kryptovalutor eller investeringar blockchainprojekt är en mycket riskfylld investering. Det är inte alls säkert att värdet på kryptovalutor fortsätter att stiga eller att de blockchainstartups företagen investerar i blir lyckosamma.

 

3 Replies to “Hur kan man investera i blockchain? En nybörjarguide”

 • Alexander says:

  Grym blogg! Hälsningar från Alexander i Seoul.
  #Crypto #Blockchain

 • George says:

  Kan ni ge konkreta exempel på hur man kan bli blåst? I en blockchain mining grupp exempelvis

  • Blockchainbloggen says:

   Hej George!

   Vanligast är att någon kommer åt ens privata nycklar vilket gör att de får tillgång till ens tillgångar. Detta kan ske på många olika sätt. När man håller sina tillgångar på en handelsplats håller handelsplatsen våra privata nycklar… så om de blir hackade finns risken att någon kommer åt individers privata nycklar. Läs exempelvis om NiceHash, som är en miningpool som blev hackade och många miners förlorade sina tillgångar…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nya Exchanges
eToro
eToro

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Binance
Binance

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Bitstamp
Bitstamp

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Trijo
Trijo

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

KuCoin
KuCoin

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Nya Exchanges
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,5 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
Prenumerera
När du är med i mitt nyhetsutskick missar du aldrig något av mina blogginlägg samt nyhetsutskick
Blockchainbloggen
© Copyright 2020 Blockchainbloggen.
Designed by Space-Themes.com.