Hur blockchain kan förändra Uber, Airbnb och Hotels.Com

Decentraliserade plattformar kan förändra mycket för världens största plattformar. Många av världens snabbast växande företag har under de senaste åren är plattformar som kopplar samman olika parter som vill göra någon form av förhandling mellan varandra. Exempel på företag som dessa är Uber, AirBnb, Ebay, Blocket, Hotels, Booking, etc etc… Vad alla dessa har gemensamt är att det har skapat en plattform som människor över hela världen kan använda. Detta gör att deras affärsidé är mycket skalbar. Det kan kosta en hel del att skapa plattformen och att marknadsföra den, men när den väl har ett stort nätverk av både köpare och säljare, taxiförare och kund, hotel och gäst etc, då kan intäkterna verkligen växa exponentiellt i förhållande till kostnaderna.

Det är vanligt att dessa företag/plattformar tar en avgift på mellan 20-25% för att agera mellanhand mellan de två parterna. Detta är förstås mycket dyrt, men samtidigt är det väldigt bra att kunna göra affärer med någon man inte litar på tack vare en tjänst som dessa bolag tillhandahåller. Exempelvis vågar vi idag lita på att Ubertaxiföraren inte är någon skum person som rånar oss, utan allting är otroligt transparent och vi kan lita på föraren kör oss från A till B och inte gör oss illa på något sett. Detta tack vare att Uber har granskat sina förare innan de tillåts att köra taxi inom ubernätverket. Det fungerar likadant på de andra plattformarna men i deras kontexter på olika sätt.Bild på en ledger-nano-sLäs mer om hårdvaruplånböcker här!

Men hur kommer blockchain in i spelet här då? Jo, med blockchaintekniken kan vi skapa likadana plattformar, men med skillnaden att det inte är någon enskild part som äger plattformen. Det finns inget företag bakom plattformen. Tänk dig ett Uber utan Uber, ett Airbnb utan Airbnb, Hotels.com utan Hotels.com… ett Ebay utan Ebay… listan kan göras längre än så, men du hajjar grejjen. Det är också detta ”fenomen” eller denna trend som kallas Webb 3.0.

Petter Stordalen, som främst är känd för sitt lyckosamma entreprenörskap inom hotellbranschen har nu börjat kika närmare på sådana här lösningar. Det är nämligen så att varje gång vi bokar något av hans eller något annat hotel via hotels.com går en avgift på ca 25% direkt till hotels.com. Detta vill man med plattformen The Winding Tree ändra på i framtiden. Denna plattform är en öppen, decentraliserad plattform på en blockkedja. Vi kan här tänka oss att vi i framtiden bokar hotel via The Winding Tree istället där det både blir billigare för hotellgästen och där hotellet samtidigt kan tjäna mer eftersom avgiften på 25% nu är borta.

Delta i vår Dash Give away och få Dash (Digital Cash) värt 20 kronor! Läs mer om dash här!

Tänker vi några steg längre på vilka olika typer av parter som skulle kunna vara intresserade av en sådan lösning kommer vi snabbt fram till att det är ganska många. Alltifrån flygbolag till hyrbilsfirmor till turistorganisationer etc. Alla inblandade parter i turism helt enkelt. Just nu har flygbolagen Lufthansa, Swiss Air, Air New Zeeland, Brussels Airlines och hotelverksamheterna Nordic Choice hotels gått in som partners i The Winding Tree-projektet.

Låter det för bra för att vara sant? Ja, detta är förstås ingenting som kommer att ske över en natt. Det ligger en rad med faktorer bakom framgångsbolag som hotels.com, Uber eller AirBnB. Detta är något en utmanare som The Winding Tree också skulle behöva göra bra för att lyckas.

Så här finansieras The Winding Tree

Decentraliserade plattformar som The Winding Tree, tar in pengar genom att göra en såkallad ICO på nätverket Ethereum. Det finns andra sätt att samla in pengar, men Ethereum är den absolut vanligaste vägen att gå idag. Vem som helst kan investera och pengarna som man tar in går till att utveckla projektet. De lovar mycket och det finns en stor potential till förändring i framtiden så vi följer detta projekt med spänning.

Några andra öppna decentraliserade projekt

Uber – Liber taxi

Hotels – The Winding Tree 

Bookings – Lock Chain

Airbnb – CryptoCribs

Ebay – Open Bazar

Nu är så klart frågan om decentraliserade plattformar som de vi skrivit om i detta inlägg kommer att bli något eller inte i framtiden? De lovar stordåd och i teorin låter det riktigt bra. Men det återstår en hel del hårt jobb från många människor för att projekt som dessa ska lyckas!

One Reply to “Hur blockchain kan förändra Uber, Airbnb och Hotels.Com”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nya Exchanges
eToro
eToro

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Binance
Binance

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Bitstamp
Bitstamp

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Trijo
Trijo

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

KuCoin
KuCoin

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Nya Exchanges
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,5 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
Prenumerera
När du är med i mitt nyhetsutskick missar du aldrig något av mina blogginlägg samt nyhetsutskick
Blockchainbloggen
© Copyright 2020 Blockchainbloggen.
Designed by Space-Themes.com.