Vad kan blockchain användas till?

Vad kan blockchain användas till? För en del är det självklart vad blockchain kan användas till, men för de flesta av oss är det inte lika glasklart. Under Blockchain > Vad är blockchain? kan du läsa mer om vad blockchain är för något. I det här inlägget beskrivs vad blockchain kan användas till och lite lätt gått inpå vad blockchain är för något.

Boken The business on blockchain

Vad är blockchain?

Först behöver vi toucha lite kring vad blockchain är för något utan att gå in på några tekniska termer eller detaljer. Det man främst behöver känna till om blockchain är att det är en teknologi som gör att ett digitalt ting inte går att kopiera. Om vi tänker en stund på vad den meningen betyder för något kommer vi efter ett tag fram till att den kan förändra väldigt mycket. Varför då?

Jo, för att internet har hittills bestått av information. Information som går att kopiera. Filmer, Musik, Avtal, worddocument, filer, etc – hur man än har skyddat det från att kopieras så har det hittils alltid funnits en möjlighet att någon kopierar det.

”Om jag skickar en bild till dig så kommer jag att ha kvar en kopia och du har en kopia. Men om vi skulle digitalisera exempelvis pengar helt och hållet, ja då får det inte förekomma att jag har kvar pengarna efter det att jag skickat dem till dig – det är det här som blockchain förändrar”

Så tänker vi en stund till på detta så inser vi att det inte bara är pengar(bitcoin) som denna teknik är applicerbar på utan det är väldigt mycket mer. Praktiskt taget, kan allting av värde dra nytta av detta.

Boken Cryptoassets

The Internet of Value

Blockchain möjliggör ett ”Internet of Value”, dvs ett internet där vi kan binda samman digitala objekt med fysiska objekt och samtidigt lita på att det digitala objektet inte kommer att kopieras.

Enligt en nyligen publicerad vetenskaplig artikel beskriver forskaren, Tatiana Zalan, att de områdena som blockchainteknologin förväntas transformera återfinns Finansiella tjänster, Försäkringar, IT-säkerhet, Valsystem, Energisektorn(distribution), Logistik, Identiteter, Juridik, Styrning(governance), Tillverkning, samt Hälso- och sjukvård och Real Estate.

Det är en hel del områden, nästan allting, som blockchainteknologin kommer att kunna spela en otroligt viktig för i framtiden.

Och när det kommer till nya tekniker som revolutioner eller åtminstone förändrar mycket av de framtida möjligheter som vi får jämfört med det vi har här och nu. Det finns då många som forskar kring sådana fenomen. När dessa forskare tittar på blockchain och vad de kommer innebära för flera industrier jämförs blockchain med Internet och ångmaskinen.

Boken The Internet Of Money

Forskning om Blockchain

En av forskarna, Carlota Perez, har studerat innovationer/tekniker som innebär ett nytt paradigmskifte och skapat en teori kring detta fenomen. Teorin säger att det vi människor först gör med den nya tekniken är att installera den därefter distribuerar vi den. Enligt hennes forskning är så det har sett ut vid tidigare paradigmskiften. Tittar vi på blockchain idag, så är det mycket likt det. Först skapad ”Satoshi Nakamota” Bitcoin, därefter har vi nu under snart 9 års tid distribuerat den över alla människor i världen.

Samtidigt som Bitcoin distribueras sprider vi kunskap och möjliga användningsområden för blockchain runt över världen. Vi installerar blockchain inom olika industrier och testar hur det funkar. Därefter distribuerar vi den.

Forskaren William Mougayar som skrivit boken ”The Business Blockchain” varnar samtidigt att vi inte ska förhasta oss med att utveckla blockchain i olika businesses. Han menar att de som försöker att ”stressa” fram sina affärsidéer troligtvis inte kommer att lyckas. Han berättar även att det finns (2016) 300 startups och företag inom bara bank- och finans som sysslar med olika blockchainlösningar. Troligtvis kommer väldigt få av dessa att lyckas – men de som lyckas kommer att lyckas väldigt bra.300 blockchain companies in fintech

Sammanfattningsvis

Om vi sammanfattar detta lite, så kan vi säga att Blockchain är en väldigt spännande teknik som kommer att användas på olika sätt. Och detta inom olika många branscher för att transformera nuvarande standarder till det nya. Enligt forskningen är det även många som förhastar sig början av utvecklingen vilket sällan har varit bra.

Avslutningsvis kan vi konstatera att vi har en mycket spännande tid framför oss som väldigt många jobbar med att förverkliga. Det är ingenting som kommer att ske över en natt. De kommande 10-20 åren kan vi se många nya helt digitala och globala lösningar som kan nå exponentiell tillväxt.

Vi som skriver blockchainbloggen uppskattar verkligen er läsare och hoppas kunna fortsätta skriva intressanta blogginlägg om blockchain och kryptovalutor. 
Bitcoin
1AufpXQxq6imDUtYeukTPhbTaohp2jcHak
Ether
0x22210c67eb5ed86bf49a6ffc7f182482f3457659
Dash
XiBCQxxUuHmujFKFzwM9XsN7gUPqVz9Zmi
Zcash
t1MkzvDyoBffMkave6kFXmWQVZthPFug7s9
Dogecoin
DG4PFyCbif5rBvrLnzXiMnyGPMBjTrULtE

Om du har feedback, synpunkter, idéer eller förslag på förbättring får du gärna lämna en kommentar i kommentarsfältet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nya Exchanges
eToro
eToro

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Binance
Binance

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Bitstamp
Bitstamp

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Trijo
Trijo

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

KuCoin
KuCoin

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Nya Exchanges
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,5 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
Prenumerera
När du är med i mitt nyhetsutskick missar du aldrig något av mina blogginlägg samt nyhetsutskick
Blockchainbloggen
© Copyright 2020 Blockchainbloggen.
Designed by Space-Themes.com.