Blockchain – Bankernas dilemma?

Blockchain – Som de flesta av vid de här laget redan vet skapades Bitcoin i början av 2009 av den mystiske Satoshi Nakamoto som än idag ingen verkar veta vem eller vilka det är. Sedan dess har ”Bitcoinresan” varit en riktig berg- och dalbana. Hatad och älskad. Kursrusningar mot skyarna och krascher på 50-80%. Knark, Porr och brottslighetsstämplad. Förklarad som lösningen på bankernas allt mer växande makt och ett alternativ till världens allra fattigaste som idag är exkluderade från de finansiella systemen. Tusentals Bitcoinkopior, såkallade ”Altcoins”. Bubbel, bedrägeri och ponzi-scheme-förklarad av många av världens högst höns inom Bank & Finans och förklarad som en otrolig slöseri med energi. Tittar vi bakom allt brus, allt tjafs, alla altcoins. Allt snack och alla ”bråk” om vad det är och inte är vad är det då egentligen som Bitcoin vill göra?

Decentraliserat pengasystem på blockchain

Bitcoin är från början skapat som ett decentraliserat peer-to-peer-electronic-cash-system. Det betyder att det är ett system med en begränsad mängd bitcoins. Med andra ord: Det finns ett ”Limited supply”. Liknande som det finns ett begränsat antal kilo guld i världen). Vem som helst kan skicka bitcoins till vem som helst utan någon mellanhand. Det är så systemet är uppbyggt. Utan att gå in på hur tekniken fungerar kan vi nöja oss med med att veta att som användare av bitcoin har man en (eller flera) wallet/adresser som ser ut exempelvis så här ”3GK5xZom9qQu4dGC2AtSHYVTNapQYQkViz” och man har även en privat nyckel. Om man vill ta emot bitcoins från någon ger man sin publika adress till den som vill skicka bitcoins och så genomför hen en transaktion. Systemet har sedan början av 2009 varit i drift 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan 99,9999% av tiden.

Miners

Hur går det till då? Vi har något som heter ”miners”, dessa kan man tänka sig lite ungefär som att man har delat upp en stor dator/serverhall på massvis med datorer runt om i hela världen. En miner är du, jag eller vem som helst har en dator som utgör en liten del av den stora serverhallen. Man har helt enkelt spridit ut den stora serverhallens datorkraft på massor med människors datorer. Detta gör att ingen enskild part(exempelvis en bank) håller databasen med alla transaktioner, pengar, etc, utan istället är bitcoins databas (blockchain/blockkedja) distribuerad över ett nätverk av datorer där varje uppkopplad dator har en exakt likadan kopia av databasen som alla andra datorer(miners) i nätverket har.

Det är detta som gör att det är decentraliserat, eftersom systemet inte ägs av någon utan av alla som vill/kan vara med. Detta gör att ingen enskild part får en mycket stor makt över systemet. De som bidrar (miners) med datorkraft får betalt i form av nya bitcoins (var 10:e minut betalas det ut 12,5 bitcoins till miners) och i form av transaktionsavgifter från alla transaktioner som genomförs på nätverket. Skapandet av nya bitcoins till miners kommer att minska successivt var 4:e år fram till år 2140 då det inte kommer att skaps några fler. Här kan du läsa mer om denna process!

Bankens jobb utan banken

Så Bitcoin är med andra ord skapat för att göra bankernas jobb utan banken. Tanken med bitcoin är att individer inte längre behöver ha sina pengar hos en bank. Vi kan förvara dem säkert på egen hand (sålänge vi kan skydda vår privata nyckel på ett bra sätt). En privat nyckel kan förvaras i form av en såkallad ”paper wallet”, dvs en papperslapp där nyckeln står skriven. Den kan förvaras på en handelsplats, i en hårdvaruplånbok, eller för den som har bra minne kan den också förvaras i huvudet (men det är svårt att komma ihåg en sådan lång remsa av randomiserade tecken som den privata nyckeln består av). Det finns förstås massvis med implikationer, skalbarhetsproblem, med mera som gör att det här inte fungerar idag, men det finns idag många som tror att det bara är en tidsfråga innan antingen bitcoin eller någon annan kryptovaluta löser många av dessa problem.

Vad kostar det?

Idag tittar många banker noggrant på tekniken som kan betyda slutet för en av deras äldsta, säkraste och största inkomstkällor. Transaktionsavgifter. Vad kostar det att göra off-shore transaktioner? Dvs att skicka pengar kors och tvärs mellan olika banker i olika delar av världen idag? Det är väldigt dyrt. Framförallt är det dyrt för transaktioner som går från banker i ett utvecklat/rikt land till banker i fattigare/mindre utvecklade länder. Bankerna tar där ut enorma avgifter. Detta drabbar framförallt de som flyttat från fattigare delar av världen. Detta eftersom de ofta skickar hem pengarna/inkomsten till sina nära och kära. Med andra ord, de drabbar fattiga människor. Men bankerna kommer/kan inte att applicera/investera i något som de inte tjänar pengar på. Det är det här som är dilemmat – hur kan banker tjäna pengar på blockchain är av de viktigaste pusselbitarna för blockchain som skapats för att möjliggöra pengasystem utan banken?

Frågan som flera ställer sig

Många tror att det här är en fråga som flera av världens banker idag ställer sig. Och jag tror inte att det behöver betyda att alla banker kommer gå under. Inte alls. Men de som kommer överleva på längre sikt är de som listar ut hur de skapar värde för kunden. Det är detta värde de sedan kan ta betalt för. För att tro att en bank kommer att kunna tjäna pengar på växlingsavgifter och transaktionskostnader om låt säga 10-20 år är troligtvis en fel tanke. Detta eftersom tekniken kommer att teknikutvecklingen kommer att ta bort dessa möjligheter. Man måste helt enkelt hitta på nya sätt att tjäna pengar på. Det må tyckas vara jobbigt och svårt ur bankernas perspektiv. Men det finns väldigt många människor i världen som skulle gynnas av en sådan utveckling.

Decentraliserade exchanges

Vad händer när vi skapar de första decentraliserade exchanges? En decentraliserad handelsplats för fonder och andra värdepapper? Decentraliserade pensionssystem? Kommer vi människor våga lita på dessa? Jag tror inte det är tekniken som sätter gränser här utan att det är vi människor – vad vågar vi lita på? När vågar vi fullt lita på en decentraliserad blockkedja som lagrar någon typ av värde? Kommer vi någonsin att göra det? Många menar att vi kommer att se ett mellanting av bitcoin och bankers egna kryptovalutor i framtiden. Det finns många fler frågor och det ska bli superintressant att se hur utvecklingen sker i framtiden.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nya Exchanges
eToro
eToro

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Binance
Binance

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Bitstamp
Bitstamp

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Trijo
Trijo

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

KuCoin
KuCoin

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Nya Exchanges
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,5 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
Prenumerera
När du är med i mitt nyhetsutskick missar du aldrig något av mina blogginlägg samt nyhetsutskick
Blockchainbloggen
© Copyright 2020 Blockchainbloggen.
Designed by Space-Themes.com.