Kryptovalutorna kraschar – är det kört nu?

Kryptovalutorna kraschar och det verkar inte finnas någon botten på priserna. Hela vägen från toppen under december 2018 / januari 2019 har priset fallit och fallit och åter fallit. I början av året var många profiler ute i predictade att priset skulle upp på 50.000 dollar eller mer inom snar framtid. Så har det inte blivit. Det var samtidigt många som prediktade motsatsen. Att priset ska ned till noll. Dessa har fått rätt med råge då bitcoin har gått från ca 20.000 dollar till så lågt som 3600 dollar. I det här inlägget går jag i genom några tankar kring vad det beror på.

Priset

Ovan bilder visar krasen från 1 år tillbaka. Grafen är taget 2017-11-27 till 2018-11-27. En enorm nedgång som vi kan se. Den andra grafen, den gröna är när vi zoomar ut och tittar på helheten. Den visar priset på bitcoin över de 10 år som den har funnits. Denna graf är vad många menar är världshistoriens största bubbla. Kanske är det så. Kanske är det inte så. Det får tiden utvisa. Vad vi säkert vet är att det är något helt nytt som påverkat människor i en riktning som inte går att tolka som annat än positiv. Att vi börjar samarbeta mer i världen. Att vi börjar tänka digitalisering på global skala. Självklart finns det många andra parametrar som påverkar ett globalt digitalt världssamarbete. Men en viktig sak att tänka på är att om vi ska ha exempelvis ett globalt digitalt pengasystem. Vem ska äga det? Vem ska kontrollera det? USA? Kina? Ryssland? EU? Vem har rätten att få den makten? Hur skulle det se ut? Hur skulle världen förändras? Detta återstår att se.

Förespråkare

Inför året var det många som gissade vad bitcoinkursen ska stå i. Här ovan ser vi en bild på twitter och poddprofilen Anthony Pompliano som skrev en tweet med olika profilers gissningar. Detta är det många som menar är rent ut av bullshit och det finns även de som gissar ännu högre kurser. Nu står bitcoin i $3600 ungefär.

Motståndare

Nyligen tweetade professor Nouriel Roubini som blivit känd som en av världens största blockchain och kryptovaluta-motståndare. År efter år sedan 2012 har han deltagit i olika publika tillställningar och påpekat att blockchain inte har gjort något vettigt ännu. Med det menar han att det inte finns några appar eller någonting byggt på blockchainteknik som är av verkligt värde för människor idag. Allting är bara hype och spekulation. Återstår att om Nouriel får rätt i detta över tid, han har onekligen rätt i det han säger här och nu.

Tänkare

En annan person som blivit kändis på sociala mediumet twitter är svensken Eric Wall. Han har fått många följer som uppskattar hans öppna sätt att dela med sig av sina tankar för världen. Han jobbar till vardags på Cinnober och är deras cryptograpy-lead. Nyligen var han ute och skrev ned några tankar som du ser här ovan. Det som är intressant är tweet nummer tre i ordningen.

”it’s just crowd phychology. The bitcoin price tells you almost nothing about bitcoin and almost everything about people. We think that the price describes ”it”, but it really describes ”us”. We are skeptical, nervous, anxious. We are bearish, not bitcoin”

Det ligger väldigt mycket i detta. Många av de människor som nu menar att bitcoin kollapsat för evigt, har mycket låg eller ingen kunskap om vad bitcoin är för något mer än att den har ett pris som kraschat. Bitcoin och Blockchain är svårt att förstå. Det är en hel portfölj av teknologier som tillsammans skakat om en hel värld och har potentialen att kraftigt förändra världen. Att priset går upp och ned har inte så mycket med det att göra och det förklarar nästan ingenting av det heller. Det är snarare så som Eric säger att priset avslöjar mest saker om oss själva. Människosläktet. Våra egenskaper speglas i priset. Vi är flockmänniskor. Vi är rädda, skeptiska och gillar inte förändringar.

Historien

Bitcoins 10 åriga historia är full av tidigare krascher. Skillnaden med den nedgång vi sätt under 2018 är att den är större, varat längre och fått mer uppmärksamhet. Det beror på att under 2017 blev blockchain känt bland vanliga människor. Detta tack vare Ethereum som ledde fram till ICO-boomen som fick VC-bolag och människor runt om i världens uppmärksamhet. På samma gång förstod många människor runt om i världen potentialen i tekniken. Eftersom det fortfarande är mycket svårt att förstå blockchain på grund av dess nivå av abstrakt komplexitet köpte många blint rakt in i framförallt bitcoin. Detta ledde fram till världshistoriens största bubbla. Det är nu ett faktum. Från $1000 dollar januari 2017 till $20.000 dollar december 2018 till $3600 november 2018.

Vad händer nu?

Kommer bitcoin resa sig ännu en gång eller är den död förevigt nu? Kommer dess underliggande konsensusmekanism ”proof-of-work” någonsin bli miljövänlig och energieffektiv? Kommer det komma en bitcoin 2.0, 3.0, 4.0 och 5.0? Kommer stormakter någonsin tillåta öppna digitala pengasystem? Vad tror du?

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nya Exchanges
eToro
eToro

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Binance
Binance

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Bitstamp
Bitstamp

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Trijo
Trijo

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

KuCoin
KuCoin

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Nya Exchanges
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,5 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
Prenumerera
När du är med i mitt nyhetsutskick missar du aldrig något av mina blogginlägg samt nyhetsutskick
Blockchainbloggen
© Copyright 2020 Blockchainbloggen.
Designed by Space-Themes.com.