Vad är Datum Coin?

Datum coin är en decentraliserad databas som säkras med hjälp av blockchain tekniken. Med Datum kommer användaren att kunna skapa backups av sin data from sociala nätverk och andra portaler. Datan kommer sedan att lagras säkert, privat och anonymt. Därefter kommer varje användare att kunna sälja sin data på Datums marknadsplats för data till de sociala nätverken. Mer om Datum kan du läsa i deras whitepaper.

Värdet av din data

“If you are not paying for the product, you are the product.” – Andrew Lewis, 2010.

De stora plattformsföretagen som dominerar nätet idag tjänar enorma pengar på den data vi generar. Faktum är att om du har konto hos de flesta av dem, vilket de flesta av oss har idag. Ja då är sannolikheten stor att de tillsammans tjänar mer än 2000 dollar på den data du generar varje år. Det är otroligt mycket pengar som du själv egentligen skulle kunna tjäna. Och likt Andrew Lewis citat säger… så om en produkt är gratis – då är det du som är produkten… och så ser det ut hos alla de stora plattformsföretagen.

Varför Datum är viktigt

I takt med att världen blir allt mer digitaliserad ökar värdet på den data som alla användare genererar. Facebook, google, amazon med flera är bara några av företagen som blivit experter på att använda vår data. Den data vi exempelvis generar när vi har ett facebook konto och loggar in med facebook i flera andra applikationer är väldigt värdefull. Den kan användas till att säljas vidare eller skapa direktriktad reklam mot specifika målgrupper. Den kan också säljas dyrt till andra parter. Här kan du testa och se hur mycket den data du generar är värd: Datum data calculator

Datasäkerhet

All den data som lagras hos företag som exempelvis facebook har ett högt värde. Därför är den också mycket utsatt för försök till att stjälas. I den mycket uppmärksammade Facebook & Cambridge analytica skandalen var detta just vad som skedde. I ett litet säkerhetshål via ett API i en spelapplikation ovanpå facebooks nätverk kunde förövarna komma åt mängder med persondata. Datan blev helt tillgänglig för personer som inte hade rätten att ha den.

Rätten att äga sin egen data

Sedan internet grundades har de mest lyckade företagen varit de som lyckats bli riktigt duktiga på att använda och analysera data. Alla tjänster som vi idag kan använda oss av i exempelvis google docs, dropbox, gmail, hotmail med mera – dessa är egentligen inte gratis. Det känns som att de är gratis, men i självaverket byter vi vår egen data mot att få använda tjänsterna. Datan använder sedan företagen bakom dessa tjänster till att analysera och bli bättre på att använda datan. Facebook analyserar vår persondata och sociala data och skapar därefter extremt bra profiler över vilka vi är. Sedan kan de enkelt sälja 1000 annonser till företag X och säga att vi kan rikta dina annonser exakt mot den målgrupp du behöver.

Ska det vara så? Ska datan vara gratis? Är alla medvetna om att vi byter vår data mot de digitala tjänsterna när vi använder dem? Är alla medvetna om att vår data säljs vidare? Många är frågorna här och det är oklart vad som är rätt och fel, men man kan tycka att alla borde ha rätt till sin egen data. Nya EU-regelverket GDPR kräver just detta av alla företag. Att en individ har rätten att kräva sin anonymitet och rätten att ta bort sin data hos företagen.

Sammanfattning

Mycket förenklat kan man beskriva att Datum Coin lagrar data precis som facebook fast med skillnaden att du själv äger datan från början. Du får en nyckel och bara du kan låsa upp din data. Om du vill behöver du aldrig dela med dig av din data. Men om du vill kan du låta ett företag använda din data mot att du får betalt för detta. Då kan du sälja rätten att använda din data på Datums marknadsplats för persondata.

Vi kan här tänka oss en situation där en användare har ett konto på datum och där hen lagrar sin data. Därefter skapar hen ett konto på facebook via Datum – facebook kommer då enbart få tillgång till din data om du själv accepterar det och låser upp din data. Om du inte gör det får de aldrig tillgång till din data. Detta är en mycket förenklad beskrivning men det är ungefär så det kommer att kunna se ut om lösningar likt Datums blir verklighet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nya Exchanges
eToro
eToro

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Binance
Binance

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Bitstamp
Bitstamp

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Trijo
Trijo

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

KuCoin
KuCoin

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Nya Exchanges
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,5 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
Prenumerera
När du är med i mitt nyhetsutskick missar du aldrig något av mina blogginlägg samt nyhetsutskick
Blockchainbloggen
© Copyright 2020 Blockchainbloggen.
Designed by Space-Themes.com.