Har kryptobubblan spruckit nu?

Har kryptomarknaden kraschat nu?

Har kryptobubblan spruckit? Vad kommer hända med bitcoin? Hur går det för bitcoins problem med skalbarheten? Hur går egentligen utvecklingen av Lightning Network som ämnar att lösa bitcoins skalbarhetsproblem och möjliggöra många microtransaktioner per sekund till låga avgifter? Vad är Bitcoin för något? Är Ethereum en aktie? Vad är en Token för något? Hur fungerar en ICO? Finns det några regler och lagar? Vilka blockchainprojekt är bra och vilka är dåliga? Vilka coins är scams/pyramidspel? Vilken coin ska jag köpa? Vad är en altcoin? Varför går kryptomarknaden ned så mycket? Kommer länder och regeringar att börja stänga ned krypto-exchanges? Vad händer då? Kommer regleringar? Varför har krypto gått upp så mycket? Ja, vi kan konstatera att det är många frågor om kryptomarknaden men desto färre svar. Kanske är det just det som är problemet med kryptovalutor idag, dvs att många vill ha dem och köper dem på ren spekulation, men desto färre har svar på alla frågetecken som finns kring kryptovalutor och dess användning, än färre är det som faktiskt förstår tekniken och dess möjligheter.

Senaste tiden

Vad vi har sett de senaste två dagarna är en nedgång som verkligen måste känns tung och göra ont för många. Det beror på att under 2017 har kryptovalutor nått ut till den bredare massan. Människor som inte tidigare visste mycket om Bitcoin (inklusive mig själv) vet nu åtminstone lite mer om vad Bitcoin och kryptovalutor är för något, men fortfarande är det väldigt många som inte har en aning. Många av dessa människor som köper kryptovalutor under den senaste tiden är just de som inte har en aning om vad det är mer än att de känner till att det är någon slags digital valuta som kanske kommer börja användas i framtiden. Många av dessa har nu förlorat mycket pengar på kort tid och det är verkligen synd, men samtidigt förhoppningsvis en lärdom för framtida investeringar. Vad vi dock inte får glömma är att bitcoin och andra kryptovalutor är upp enormt mycket trots den enorma nedgångar och allt detta inom loppet av ett år.

Bubbla eller inte?

Men om vi ska titta lite närmare på om det verkligen är en bubbla eller inte så kan jag konstatera både ja och nej. Blickar vi tillbaka till historien ser vi att kryptomarknaden är full av sådana här nedgångar på mellan 30-50%. Kollar vi på en graf över det senaste årets utveckling ser vi det här: Bitcoin under senaste åretSå vad kan vi säga om bitcoinkursen under det senaste året? Jo att det nu är 5:e gången som bitcoin går ned omkring 30-50% på ganska kort tid (under 1 månads tid). Men den har hittils gått upp väldigt mycket den följande perioden efter. Kommer den göra det denna gång också? Ingen aning. Några skillnader vi har idag mot tidigare ”faser” är att nu finns det många nya ägare. Nu har bitcoins blockkedja testats och maxats till bristningsgränsen när det kommer till antal transaktioner per sekund och kostnad per transaktion. Det går för långsamt och det kostar för mycket. Vid flera tillfällen har transaktioner tagit ibland flera timmar och kostat ca 25 dollar per transaktion i genomsnitt. Det är inte bra och det måste lösas. Innan problem som dessa löses tror jag inte att vi ser den riktiga uppgången.

Vad är bra?

Det som framförallt är bra med nedgångarna som denna vi just nu upplever är att det blåser ut de dåliga projekten ur marknaden. Att folk förhoppningsvis lär sig att inte investera mer än vad de orkar förlora. Att många av de olika ”fake-projekten”, dvs coins som egentligen bara är en coin med tomma löften. Där grundarna tjänar massa pengar på att folk hej vilt köper deras coin. Ett exempel på en sådan coin är Bitconnect som det länge inom kryptovärlden har öppet pratats om som ett tvättäkta pyramidspel. Bitconnects graf ser nu ut så här:
Bitconnect är verkligen inte det ända av de ca 2000 coins som finns som är ett uppenbart pyramidspel, utan det finns fler, så hoppas att alla som läser detta är försiktiga och inte köper vad som helst. Kryptomarknaden är nog volatil som den är med all oro och förhoppning om framtiden.

Loggad graf

Här nedan är en logaritmerad graf över bitcoins utveckling de senaste 5 åren. Varför Logaritmerad? Det är vanligt att man använder en loggad graf i väldigt volatila värdepapper för att skapa sig perspektiv på hur utvecklingen ser ut över tid. Denna graf är hämtad från www.tradingview.com – Där kan man se många krypto- och aktiegrafer.

Det här ledar oss till frågan om krypto är en bubbla eller inte? Jag tror definitivt att det är en bubbla då vi nu har otroligt många coins, säkerligen omkring 2000 st. För dig som vill scrolla genom alla tipsar jag om www.coinmarketcap.com eller www.worldcoinindex.com. Det finns alla möjliga coins. Allt från ”Cannabis Coin” till ”SocialMediaCoin” med mera med mera. Men det finns faktiskt något positivt ur det här. För om vi ser det ur ett historiskt perspektiv så har de flesta revolutionerande tekniker börjat med en bubbla. Jag gillar att jämföra kryptobubblan med IT-bubblan. När IT ”kom till jorden” och folk fick upp ögonen för vad IT skulle kunna användas till. Då skulle alla starta företag som skulle jobba med IT. Allting köptes och värderas till skyerna. På ett liknande sätt ser vi nu hur alla vill skapa en egen coin. Men som vi vet från IT-bubblan är det bara några få som överlever bubblan, men de som överlevde blev riktigt stora. På samma sätt tror jag att vi kommer se olika ”coins” överleva kryptomanibubblan.

Överlevarna

Vika coins kommer att överleva? Jag tror att det är coins som verkligen fyller ett syfte. De coins som utgör en funktion i något sammanhang. Där användandet av coinen har ett fungerande och bra ekosystem som gör att de som använder/utnyttjar en tjänst eller funktion behöver den coinen för nyttjandet.

Jag har även noterat att många idag som vänder sig till kryptovalutor och samtidigt går ifrån fiatvalutor(vanliga pengar) och det är kanske inte så konstigt egentligen då vi sedan finanskrisen har sett riksbanker trycka pengar på pengar på pengar och skulderna bara växer. Även om det bara är en rolig tweet från en känd twitterprofil så ligger det något i det Kim skriver. Vi får bara hoppas att alla göra sina läxor och läser på om vilka kryptovalutor som är bra och riktiga projekt. Så att man inte springer in i fällorna. För som alltid när det kommer sådanna här bubblor passar massor med människor på att lura andra. Utan att ha några belägg för det är min gissning att minst hälften av alla kryptovalutor som finns idag är rena rama scams eller bara en coin med ett löfte som aldrig kommer att infrias.Kimdotcom

INGET AV DET SOM HAR SKRIVITS I DET HÄR INLÄGGET SKALL SES SOM INVESTERINGSRÅD. BLOCKCHAINBLOGGEN TAR INTE ANSVAR FÖR NÅGRA INVESTERINGAR. BLOCKCHAINBLOGGEN ÄR EJ EN CERTIFIERAD RÅDGIVARE OCH SKALL INTE SES SOM EN SÅDAN.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nya Exchanges
eToro
eToro

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Binance
Binance

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Bitstamp
Bitstamp

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Trijo
Trijo

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

KuCoin
KuCoin

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Nya Exchanges
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,5 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
Prenumerera
När du är med i mitt nyhetsutskick missar du aldrig något av mina blogginlägg samt nyhetsutskick
Blockchainbloggen
© Copyright 2020 Blockchainbloggen.
Designed by Space-Themes.com.