Hur du köper dina första kryptovalutor!

Det här är en guide för hur du köper dina första kryptovalutor!

4 Snabba steg

 1. Välj en handelsplats och sätt in pengar med banköverföring eller VISA.
 2. Växla/köp bitcoins eller vilken krypto du önskar för dina ”vanliga pengar”.
 3. Förstå hur en kryptoadress fungerar och vad det är för något.
 4. Se till att du har 2FA (Two factor authentication), Två stegs verifikation, Tex SMS eller exempelvis Google Authenticator. På så sätt blir dina krypto säkrare. Fundera kring att skaffa en Hårdvaruplånbok för att förvara dina kryptos, speciellt om du har mycket av dem.

Hur du gör?

Verkligen superkul att du har hittat hit – det gör mig glad! Här ska jag beskriva lite kort hur du kommer igång med dina första kryptovalutor. Det som är viktigt att tänka på innan man kommer igång är att försöka förstå vad det är man köper. Idag finns det utöver de stora, Bitcoin, Ethereum, Litecoin etc – otroligt många kryptovalutor och tokens. Många är rena rama skojjtekniker som människor har skapat för att de gillar att pyssla med teknik medan andra har mer seriösa planer på att fungera som digitala pengar i framtiden. Här gäller det att man förstår vad det är man gör. Det är verkligen viktigt. Under ”Kryptovalutor” på bloggen kan du läsa mer om några av de största kryptovalutorna som tex Dash, Zcash, Monero, Litecoin, Ethereum, och Bitcoin.

Här är några olika ställen man kan köpa kryptovalutor genom:
Coinbase, Bitstamp, Safello, BTCX, Binance, Bitmex, hitbtc.

Steg 1

Det absolut enklaste sättet att börja med krypovalutor är att sätta in pengar på Coinbase och bilda sig en uppfattning om hur en kryptoadress fungerar. Dock måste jag förvarna er om att det är ganska dyrt hos coinbase. Dem tar ut saftiga Spreadar. En spread är en sorts avgift som innebär att vi får en lägre växlingskurs än vad marknaden i själva verket står i. Detta fungerar likadant på tex Forex och andra ställen. Men om man vill få det enkelt kan det vara värt att det kostar lite.

Steg 2

När du fått in dina pengar på coinbase, eller om du valt någon annat ställe att köpa dina kryptovalutor på så kan du växla/köpa dessa mot den kryptovaluta du önskar, exempelvis Litecoin. Du kommer då att få en egen Litecoinadress som ser ut så här:

Först växlar du:Litecoin växling bildSå här ser (inte exakt) din Litecoin adress ut:

Du har lyckats växla ”vanliga pengar” eller som det kallas ”Fiatvaluta”, som exempelvis kronor eller Euro till litecoins. Alla kryptovalutor använder sig av liknande sådanna adresser som du ser ovan. Det är din unika adress. Ingen annan har den och den är bara din. Om någon nu vill skicka dig litecoins så skickar du dem den här adressen och så slår dem in den plus den summa de vill ge dig. Några minuter senare har transaktionen genomförts.

Steg 3

Det är nu viktigt att veta och förstå att dina kryptovalutor, i det här exemplet dina litecoins, ligger hos Coinbase och inte hos dig. Du har öppnat en egen adress som Coinbase förvarar åt dig. Ungefär som att en bank förvarar dina pengar. Varför detta är så viktigt att förstå är för att om tex coinbase skulle bli hackade, då finns det en risk att någon kommer åt din privata nyckel vilket ger dem tillgång till dina ”coins”/kryptovaluta. Nu tror inte jag att Coinbase kommer att hackas, men det finns alltid en risk, och historien inom kryptovalutor är full av hackerhändelser där handelsplatser har blivit hackade och blivit av med mängder av bitcoins och andra kryptotillgångar. Faktum är att ca 980.000 bitcoins har stulits från handelsplatser vid hackerattacker hittils. Så var försiktiga. Nu går vi vidare till steg 4 där vi ska lära oss hur vi skyddar oss mot sådanna händelser.

Steg 4

Förvara dina kryptovalutor säkert. För att höja din säkerhet på en handelsplats bör du skaffa en såkallad 2FA vilket är en tvåstegsverifikation. Coinbase använder SMS-funktion för detta och det är enkelt att komma igång med det. På andra ställen finns det andra lösningar, som exempelvis Google Authenticator. Du kan tänka dig att det här fungerar ungefär som Mobilt BankID.

Om du har mycket pengar inne på en handelsplats, antingen genom att du satt in mycket pengar eller att dina kryptovalutor har stigit mycket i värde, då är det bra om du funderar över hur du förvarar dina kryptovalutor. Det enda riktigt säkra sättet är att förvara dem i en såkallad hårdvaruplånbok. Då ligger din privata nyckel och och dina kryptovalutor offline i speciell hårddisk (Ser typ ut som ett USB minne). Bild på en ledger-nano-sDu kan tänka lite så här: Du kan förvara en större del av dina kryptovalutor i en hårdvaruplånbok (ser ut som ett USB-minne, som du ser på bilden här ovan) offline men samtidigt ha en liten del på någon handelsplats som du kan handla för. På så sätt får du snabbt tillgång till dina kryptovalutor som du har på handelsplatsen och kan skicka över till kompisar (typ som att swisha) eller betala för något du köper online med exempelvis Bitpay. Men du kan också ganska smidigt skicka direkt från din Hårdvaruplånbok, men du behöver då först koppla in den i datorn och sätta igång programmet/användargränssnittet för din hårdvaruplånbok. Jag hoppas att det nu blivit lite klarare hur du köper kryptovalutor.

2 Replies to “Hur du köper dina första kryptovalutor!”

 • Johan says:

  Tack för en bra hemsida som verkligen fyller ett vehov hos många av oss som är intresserade av kryptovalutor men saknar kunskap. En fråga ang denna artikel: när man köpt en kryptovaluta och väljer att förvara den på en hårdvaruplånbok – hur ser man då dess aktuella värde? Ser man det aktuella marknadsvärdet och uppgången/nedgången av anskaffningsvärdet någonstans?

 • Gustaf Hård af Segerstad says:

  Hej Johan!

  Superkul att du uppskattar sidan!

  Värdet (eller hur många ”coins” du har) ser du när du kopplar in din hårdvaruplånbok i datorn. Om du vill följa värdet på dina kryptovalutor som du förvarar i en hårdvaruplånbok finns det några olika portfolioappar där du själv kan registera dina innheav, exempelvis Blockfolio eller Coincap. Du kan då ”tracka” dina innehav via dem och behöver således inte koppla in och logga in på hårdvaruplånboken varje gång du vill kolla utvecklingen.

  Hör av dig om något är oklart!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nya Exchanges
eToro
eToro

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Binance
Binance

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Bitstamp
Bitstamp

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Trijo
Trijo

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

KuCoin
KuCoin

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Nya Exchanges
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,5 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
Prenumerera
När du är med i mitt nyhetsutskick missar du aldrig något av mina blogginlägg samt nyhetsutskick
Blockchainbloggen
© Copyright 2020 Blockchainbloggen.
Designed by Space-Themes.com.