Varje ny idé är ett hot mot en gammal idé

Är varje idé ett hot mot en gammal idé? Ja förmodligen.

Min far är på besök i stan. Han bor annars i Göteborg. Nu för tiden är det inte allt för ofta som han är här eller jag är där. Det gör det desto roligare när han kommer på besök. Igår var vi ute och käkade och idag tog vi en frukost och diskuterade livet lite grann. Det var intressant, trevligt och härligt. Som vanligt när jag pratar med min far får jag idéer och tankar. Han är nämligen en man med många tankar och idéer. Det är kul och inspirerande. I våra diskussioner kom vi att prata om pappas tidigare yrke och vad det inneburit för honom och vad han lärt sig. Han berättade då om något som de brukade säga på hans kontor…

Varje ny idé är ett hot mot en gammal idé

Idéer

Det fick mig direkt att tänka på den situation som vuxit fram inom Blockchain och kryptovalutor. Så jag tänkte att jag skriver ned lite hur jag tänker kring detta och vad som är speciellt med denna teknologi och den tid vi lever i just nu.

Utvecklingen av teknologi

Under 1900-talet har vi människor tillsammans utvecklat samhället och våra liv. I vissa delar av världen har utvecklingen gått snabbare. I vissa delar har utvecklingen gått långsammare. Vad det beror på har jag också många tankar kring, men det lämnar jag till ett annat inlägg. Vad jag vill fokusera på i det här inlägget är utvecklingen av teknologi. Teknologi är kraftfullt. Precis som allt annat som är kraftfullt kan det användas till både gott och ont. Precis som en kniv kan hjälpa oss människor att framställa mat kan den också hjälpa oss att döda varandra. Teknologi fungerar på samma sätt. Ett flygplan kan användas till att transportera människor men också för att skjuta bomber ovanifrån. Datorer kan användas för att förbättra och förenkla kommunikationen mellan oss och därmed kunskapsspridningen.

Datorer kan också användas för att utföra hackerattacker, sprida virus och övervaka andra. Just övervakning kan ur ett perspektiv anses vara bra, men ur ett annat perspektiv kan det vara dåligt. Övervakning kan användas till att motverka brott. Det kan också användas till att utöva total makt och kontroll. Det kan användas till att spionera, övervaka i smyg, och manipulera människor. Edward Snowden och Christopher Wylie har påpekat detta. Övervakning kan utnyttjas i ett land som Nordkorea, men det kan också förbättra ett samhälle som i Sverige.

Pengar ur ett historiskt perspektiv

Blockchain började med Bitcoin runt årsskiftet 2008/2009. Den skapades som en reaktion mot det nuvarande finansiella systemet som riskerar att kollapsa till följd av vårdslös utlåning och allt för risktagande banker som jagar vinster.

Men backar vi några steg och tänker till vad teknologi har gjort med våra pengar. Pengar har under majoriteten av den mänskliga historien varit i form av guld, snäckor, stenar, spikar, boskapsdjur med mera. Det är först under 1900-talet som vi har börjat skapa sedlar. Dessa sedlar är skapta av en central makt, en centralbank eller i vissa länder är det regeringen eller kungen som skapar den. Det är därför vi ofta kan se kungars ansikten på mynt och sedlar. Detta gör man för att kunna utöva kontroll över pengar som finns i ett samhälle. Ett sätt att skapa stabilitet. I Sverige och övriga grannländer i Norden har det här fungerat bra. Det beror till stor del på att vi har separerat pengakontrolleraren (riksbanken) och staten (regeringen). Men det finns många länder i världen där man inte har separerat på dessa två enheter. Exempelvis Venezuela, Turkiet, Grekland, Indien, med flera. Risken blir i dessa fall att makt missbrukas. Precis som teknologi kan missbrukas för att utöva makt (ont syfte) och för att utöva kontroll (i gott syfte) kan kontrollen av pengar användas på både goda och onda sätt.

Blockchain och kryptovalutor är en nyaa idéer som hotar gamla idéer

Tar vi ett steg till i historien har vi sedan slutet på 90-talet gått in i internetåldern, informationssamhället, digitalisering, med mera. Och som jag nu varit inne på flera gånger kommer ny teknologi med möjligheter som både är onda och som är goda.

Skillnaden mellan kontanter och digitala kontanter, eller det som idag kallas för ”cashless society” är att kontanter går inte att spåra och digitala kontanter går att spåra. Digitala kontanter går att spåra så pass exakt att det går att kartlägga en människas liv in i minsta detalj. Detta beror på att vi är så extremt beroende av pengar i nästan allt vi gör idag. Vartenda utbyte av värde innebär utbyte av pengar och det lämnar efter sig digitala fotspår. Detta är en enorm möjlighet för att motverka terrorism och andra hot. Nämligen att kontrollera pengars flöde mellan varenda individ i ett samhälle så kan vi övervaka och motverka brott. Men som med allt annat kommer makt med risken att den den kan missbrukas. Kanske är det därför som landet Venezuela är ett av de första länder i världen som testat utveckla en egen kryptovaluta? Det ger nämligen staten en oerhörd kontroll om det är dem själva som kontrollerar kryptovalutan.

Hotet

Bitcoin och kryptovalutor är en idé som hotar gamla idéer. Idén bygger på att det underliggande lagret av transaktioner inte ska ägas av någon. Det ska vara fritt från identiteter och varje individ ska ha tillgång till pengar via internet precis som de har tillgång till sitt språk. Idén är att vi ska utan kontroll från en övre makt kunna utbyta värde mellan varandra precis som vi kan utbyta information mellan varandra.

Idén är i sin linda. Den är inte särskilt utvecklad ännu och tekniken är långsam, trög och innehåller många frågetecken, men idén och tanken är glasklar. Många säger att det aldrig kommer att funka på grund av tekniken. men som av allting annat inom teknologi kommer vi människor ofta fram till lösningar som förbättrar hastigheten i ny teknologi. Det är därför, ur mitt perspektiv, inte ett problem i det längre perspektivet. Den stora utmaningen som jag ser det är hur alla de gamla idéerna ska acceptera den nya idén. Det är detta som tar tid. Banker behöver tänka om. IBM med sina såkallade Mainframes eller stordatorer som de heter på Svenska som många av världens banker har som underliggande IT-infrastruktur för transaktioner, behöver tänka om. Kanske är det därför IBM har flest anställda i världen inom blockchain just nu?

Utvecklingen

Just nu sitter många av världens smartaste människor och utvecklar lösningar för att skapa nya snabbare och mer effektiva datorsystem som ingen äger för att genomföra utbyte av värde mellan människor. Öppet för alla. Risken med detta system är att vi inte längre kan kontrollera alla transaktioner och därmed kan exempelvis terrorism finansieras. Det går givetvis att kontrollera detta på andra sätt, men med bitcoin eller till och med ännu mer anonyma och icke centraliserade system blir det mindre kontroll. På gott och ont. Samtidigt ges miljoner människor i länder där makt har missbrukats en möjlighet att utbyta värde mellan varandra i gott syfte. Många människor som lever under förtryck får en större frihet och möjlighet.

Vart vi slutar vet jag inte. Men vad jag vet är att det är upp till oss själva. Kan IBM’s stordatorer rulla nästan felfritt i 50-60 år, ja då kan förmodligen ett decentraliserat system också göra det. Det är mycket svårare och mer komplext, men det är inte omöjligt och det är upp till oss människor om vi vill ha det så eller inte. Idag förekommer en mycket polariserad debatt om huruvida decentralisering och exempelvis bitcoin är något bra eller dåligt. Vi får inte glömma att många av de som talar emot bitcoin gör det inte för att tekniken inte räcker till utan för att deras egna gamla idé hotas av den. Men vi bör samtidigt vara försiktiga och inte blint anamma nätverk som bitcoin. Det är än så länge ett livs levande digitalt samhällsexperiment.

Bitcoin är med andra ord en ny idé som av naturliga skäl kommer att möta motstånd eftersom den hotar gamla idéer som företag och individer idag har som levebröd

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nya Exchanges
eToro
eToro

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Binance
Binance

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Bitstamp
Bitstamp

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Trijo
Trijo

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

KuCoin
KuCoin

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Nya Exchanges
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,5 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
Prenumerera
När du är med i mitt nyhetsutskick missar du aldrig något av mina blogginlägg samt nyhetsutskick
Blockchainbloggen
© Copyright 2020 Blockchainbloggen.
Designed by Space-Themes.com.