En djupgående guide för Facebooks Libra

Under det senaste året har det varit mycket spekulationer om Facebook någonsin skulle komma in i Blockchain och kryptovalutor. Till slut sattes datumet till 18 juni tidigare år. Ingen visste riktigt vad man kunde förvänta sig, men Facebook gick verkligen in i blockchainvärlden med ett slag. Satsningen, som man kallar ”Libra”, är inte som bitcoin eller någon annan kryptovaluta, men den innehåller idéer och funktioner därifrån i kombination av nya inslag. I det här inlägget går vi genom följande punkter:

  • Vad är Libra?
  • Hur fungerar Libra?
  • Varför har Facebook skapat Libra?
  • Är Libra något att ha?

Vad är Libra?

Du kan se Libra som ett fiannsiellt ekosystem med tre (i verkligheten fyra) huvudkompenenter. Dessa är följande:

💰 Pengen ”Libra”
“En Libra”
är en värdenhet i ekosystemet Libra. Libra, är valutan och den fungerar som en såkallad Stablecoin, vilken är peggad till en korg av i nuläget fyra olika stora världsvalutor. Dessa är USD, Euro, Yen och GBP. Alla betalningar i Libra-ekosystemet genomförs genom att användare överför Libra-enheter mellan varandra.

🚅 Libra ”Blockkedjan” Blockchain
Libra-blockkedjan är det finansiella ”betalningsrälset” eller som vissa säger ”betalningsskenan” – dessa två begrepp beskriver ”infrastrukturen” som tillhandahåller betalningar runt om i världen. Denna infrastruktur är nu något som utmanas av Libra-blockkedjan. Precis så som vi använder Visa eller Swift för att flytta USD dollra runt om i världen idag kommer vi kunna flytta Libra på Libra-blockkedjan i framtiden.

🏰 Libra Association
Libra skapas och utvecklas av Facebook, men Libra kommer inte att vara ett Facebook-företag eller produkt. Ur en regelverksmässig synvinkel förstås. Libra Association är istället en ideell stiftelse baserad i Schweiz, som har till uppgift att styra och växa Libra ekosystemet. De grundande medlemmarna är Facebook och 27 andra stora och globala bolag. Alla grundade medlemmar har bidragit med 10 miljoner dollar vardera i utbyte mot röstmakt. Varje företag i Libra Association har bara en röst (1%), inklusive Facebook.

Målet är att ha 100 medlemmar före mitten av 2020 när nästa Libra-launch är planerad.

📱 Calibra

Calibra är e-plånboken där användare kommer att hantera sina pengar. Precis som våra helt egen Vipps och Swish, men för Libra. Calibra är ett dotterbolag till Facebook Corp. Calibra kommer att vara tillgängligt som en fristående app och användare kommer att kunna använda Calibra direkt i alla appar i Facebook-ekosystemet, nämligen WhatsApp, Messenger, Instagram och Facebook

Du kan använda Calibra för att skicka pengar till vem som helst, var som helst i världen. Du kommer att kunna använda Calibra för att betala för vardagliga köp, till exempel kaffe eller skor. Det största skälet för köpmän och detaljhandlare att acceptera Libra för betalningar är mycket låga transaktionskostnader.

Det är troligt att Libra kommer att starta med avgiftslösa transaktionskostnader, eller åtminstone nära avgiftsfri.

🤔Vänta nu, är detta verkligen en krypto?

Libra är något som en mellangrund mellan traditionell finansiering och kryptokurser. Jämfört med bank, SWIFT och PayPal, är Libra väldigt likt en cryptocurrency. Jämfört med decentraliserade, gränslösa och anonyma kryptor som Bitcoin, Ethereum och Monero, är Libra mer liknar PayPal. Tekniskt sett är Libra byggd med blockchain-teknik och Libra ärver många av samma aspekter som cryptocururrency när det gäller styrning och efterlevnad av lagstiftningen.

🖐Vänta nu, vad är en Stablecoin egentigen?

Kryptokurser är normalt inte stabila, vilket betyder att de är mycket flyktiga i termer av värde på grund av deras spekulativa karaktär. Ett stabilt mynt är en term för kryptokurser som har låg volatilitet, som i 1 stabilt mynt = 1 USD.

Detta görs vanligtvis genom att ”koppla” stallmyntet till en FIAT-valuta, vanligtvis Dollar eller Euro. Enkelt förklarat överför du 1 NOK till ett bankkonto (vanligtvis beläget i Schweiz) och du får en eNOK i gengäld, vilket representerar ditt ägande av de 1 NOK du överförde. Du kan sedan spendera eNOK som du vill, eller byta tillbaka till NOK. Då får du dina 1 NOK tillbaka och det entala eNOK kommer att ”brännas”, eller raderas om du gör det.

Libra är inte bunden till en enkel valuta, utan snarare en korg med många stora valutor. Den amerikanska dollarn, brittiska pundet, europeiska euron och japansk yen. I Libra Whitepaper anges det också att korgen kommer att inkludera andra tillgångar som skuld i stabila regeringar. Libra Whitepaper säger också att korgen kommer att spridas över olika banker och länder för att minska risken.

👷‍♂Varför skapar Facebook Libra?

Libras uttalade uppdrag är att skapa en mer inkluderande finansiell infrastruktur.

  • LibraStifelsen vill stärka mer än 1,7 miljarder människor runt om i världen som har för närvarande inget bankkonto.

För all kritik och pushback, låt oss inte minimera faktorn att stifelsen har en anständig chans att hjälpa miljontals människor att undvika medelhöga avgifter, generera förmögenhet och ekonomisk suveränitet.

Facebook har uttalat att data från Calibra och Libra inte kommer att delas med den sociala mediesidan av saken och användas för riktad marknadsföring. Facebook har tappat mycket förtroende under de senaste åren med sina säkerhetsbrott och kränkningar av sekretess. Hur som helst, ingen bör förvänta sig integritet när man använder man facebooks kryptovaluta, men detta gäller för de flesta av dagens digitala lösningar.

👀 Facebook vill bli nästa WeChat… för hela världen

Om du bara måste installera en app på din telefon vill Facebook se till att den är en av sina egna. Du bör surfa på webben genom att chatta med dina vänner, betala dina räkningar, köpa en kopp kaffe och din primära kommunikation på arbetsplatsen. Målet är att du aldrig behöver lämna deras app eller ekosystem.

initiativet är ett viktigt steg i den riktningen nu när Facebook introducerar, inte bara betalningar utan sin egen finansiella infrastruktur för Facebook-ekosystemet. Varför använda din mobilbank när du kan ha den i Messenger eller Whatsapp. Varför använda ditt kort för att betala för Uber, när du får 10% rabatt om du använder Facebook? Det är en finansiell inlåningseffekt, stödd av hälften av Silicon Valley.

Varför göra det med en kryptovaluta?

🧾 Kryphål i regelverken såklart…

Utnyttjandet fungerar genom att följa en spellista som är skriven av Bitcoin-industrin. Utnyttjandet framträder i luckorna i ett litet pussel som består av några få viktiga spelare: Cryptocurrency-utbyten (”on- och off-rampar”) där du kan köpa och sälja Bitcoin för dollarBanker som ger utbytena sina bankkontonRegulatorer som sätter kunskap- dina kunder (KYC) och anti-penningtvätt (AML) reglerBlockchain analysföretag som övervakar cryptocurrency transaktioner för ”misstänkt aktivitet” Bitcoin-användare som köper och säljer Bitcoin på cryptocurrency-utbyten och sedan distribuerar dem till det globala Bitcoin ekosystemet Eric Wall, författare för OneZero

Skapare: Eric Wall

Med finansiell infrastruktur kommer mycket regleringsansvar och granskning. Libra är hur Facebook kommer in i banker utan att någonsin bli en bank medan han skjuter den hårda efterlevnadsdelen bort från Facebook och över till utbyten.

😵 Nåväl, är Libra bra då?

Jag tror inte att någon av oss verkligen hade några stora förväntningar när Facebook introducerade sitt blockchain-initiativ. Det fanns några starka indikatorer på att de inte krossade när David Marcus utsågs och flera blockchainföretag där de förvärvades. Det fanns rykten om att en flod av talang skulle gå till blockchainavdelningen från Facebooks Growth-team.

För att sammanfatta det hela – ja den här bra.

Facebook grävde de bästa idéerna från blockchainvärlden och gjorde några förbättringar. Det är för tidigt att säga någonting med säkerhet, men vi är åtminstone ganska imponerade av whitepaper.

Flytta språk som används för att skriva Vågmoduler är utformat för att vara verifieringsvänligt språk och begränsar funktionalitet, vilket antar att det blir lättare att skriva olika verktyg och skapa mindre buggar i koden. Kontosystem i Libra blockchain är strukturerat som en nyckeldatabas och kartlägger konton till deras värden. Ett kontovärde i huvudbokstillståndet är en samling publicerade Move-resurser och moduler.

ELI5: Facebook skapade ett nytt språk som heter Flytta för att interagera och bygga på toppen av Libra. Det är en mycket utvecklarvänlig. Även om kapaciteten är begränsad just nu, finns det ingen anledning att misstänka att vi inte kommer att kunna bygga några riktigt coola saker ovanpå Libra i framtiden.

Librablockchain använder inte riktiga block för att driva historia. Vågprotokollet använder ett enda Merkle-träd för att tillhandahålla en autentiserad datastruktur för storbokshistoriken. Validerare gör åtaganden för varje huvudstat, och alla de historiska huvudstaterna har också åtagit sig i Merkle-träd. Kunder kan fråga vilken validerare som helst (eller en tredjeparts replik av databasen) för att läsa ett specifikt databasvärde och verifiera resultatet med hjälp av autentiseraren och ett kort bevis. Därför behöver inte kunderna lita på det parti som kör frågan för korrektheten hos den resulterande läsningen. Libra Blockchain använder en variant av HotStuff-konsensusprotokollet, som kallas LibraBFT. Våggruppen utvärderade flera BFT-baserade protokoll mot dimensionerna prestanda, tillförlitlighet, säkerhet, enkel robust implementering och operativt överhuvud för validatorer. Målet var att välja ett protokoll som ursprungligen skulle stödja minst 100 validerare och skulle kunna utvecklas över tid för att stödja 500–1 000 validerare. HotStuff-modifieringarna låter rimliga: [4]

– Motstå fel som inte är determinism genom att validatorer undertecknar tillståndet för ett block snarare än bara transaktionssekvensen.

– En pacemaker som avger explicita timeouts och validerare förlitar sig på ett sådant kvorum för att gå till nästa omgång – detta bör förbättra livskraften.

– Oförutsägbar ledarvalsmekanism för att begränsa DoS-attacker mot ledare.

– Sammanlagda signaturer bevarar identitetsvaliderare som undertecknar beslut om quorum för att rösta för blockacceptans. Libra kan sannolikt möta efterfrågan på 1 000 transaktioner per sekund baserat på analyser.

ELI5: Oh boy. Libra är inte en ”block-chain” persé, men det spelar ingen roll. Det är ganska coolt, men det finns vissa bekymmer om det kommer att fungera i skala. Skalbarhet och hastighet är i fokus, och det är verkligen inte långsamt. Konsensusalgoritmen är baserad på HotStuff, som är … ganska heta saker och ännu viktigare väl mottagen av många kryptografiexperter. Sammantaget ganska bra grejer tekniskt sett.

🙏Några avslutande ord…

Det har gått lite mer än ett decennium sedan starten av bitcoin och följande uppkomst av ordet “blockchain”. Intresset för tekniken och dess möjligheter har gått upp och ner i vågor under åren och involverar många olika industrier med alla typer av användningsfall. Under denna tid har blockchain också betydd många olika saker. Blockchain används ofta som ett marknadsföringsord som innehåller en mängd underliggande tekniker. Det har också varit en växande debatt om vad som är en blockchain och vad inte. Men oavsett vad en verklig blockchain är, har idén att skapa ett större system utan en enda central mellanhand skapat massor av innovationskraft och idéer och idén till Libra Foundation är ett mycket intressant projekt att följa.
– Gustaf Hård af Segerstad

Om Libra lyckas med lanseringen kan det mycket väl vara en enorm onramp för Bitcoin eftersom det ger legitimitet till kryptoutrymmet och eftersom 2,4 miljarder människor får en anledning att lära sig vad krypto faktiskt är. När allt kommer omkring vet de flesta i världen fortfarande inte riktigt vad en cryptocurrency är och varför de finns. Med bredare utbildning och förståelse för detta utrymme kan vi se plötsliga och snabba förändringar i hur pengar fungerar och fungerar. Kommer Facebooks Calibra att inkludera andra kryptokurser som Bitcoin, Ethereum och andra, eller kommer det bara vara Libra? Tiden kommer att visa … Dessutom, i en global värld där allt fler människor och företag gör affärer över landsgränser med många olika valutor resulterar i flera valutarisker, höga transaktionsavgifter, långsamma överföringar och ofta oklara och stora spridningar vid utbyte mellan olika nationella valutor, är det vettigt att vi börjar använda en valuta för detta. Blir det Facebooks krypto? Kommer den att vara kabel för att hantera den typen av transaktioner? Kommer vi att lita på den? Vem vet? Men det är säkert ett nytt sätt att tänka på värde och hur pengar kan se ut i framtiden. Att ha en korg med redan stora och globala valutor i kombination med andra tillgångar (som ännu inte har avslöjats) och som också kan förändras över tid kan inte ses som något annat än ett mycket genomtänkt försök att skapa en riktig global valuta. Det skulle också bli mycket mer stabilt än någon av dagens befintliga valutor. Också, den kommer inte att använda de befintliga betalningsskenorna … Till skillnad från Western Union och PayPal kommer den inte att använda ACH-betalningar och liknande centralbankbetalningssystem, vilket är ett stort framsteg inom teknik och kanske ger makt till många människor i världen.Jag tror också att ett projekt som detta kommer med enorma etiska och juridiska ansvar, förmodligen större ansvar än världen någonsin har sett tidigare … det får mig att tänka på följande ord . Frågorna är, kommer tillsynsmyndigheter att stoppa den? Kan de stoppa Libra? Har de redan gått med på att låta Libra gå igenom på ett antal okända villkor? Vem vet…

– Gustaf Hård af Segerstad

”Det är inte bra, men det är inte heller hemskt” – är det enda sättet jag kan sammanfatta på. Det är riktigt spännande i vilket fall som helst. Det är fortfarande en stor chans att Libra stoppas i sina spår av tillsynsmyndigheter, men helt enkelt omfattningen av det är galen. Som produktkille är jag verkligen upphetsad över att se vad vi kan bygga på det här. Jag är inte ett stort fan av Facebook. Jag älskar deras tjänster och produkter, men å andra sidan har du Cambridge Analytica. Libraär en av de coolaste sakerna någonsin, men jag tänker ”Man, varför måste det vara Facebook?”
– Tomas Roaldsnes

Den här artikeln är skriven av tre konsulter inom blockchain, Gustaf Hård af Segerstad, Tomas Roaldsnes och Vladyslav Munin. Orginalartikeln finns att läsa på Engelska här!

Written by Tomas Roaldsnes, Gustaf Hård af Segerstad, and Vladyslav Munin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nya Exchanges
eToro
eToro

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Binance
Binance

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Bitstamp
Bitstamp

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Trijo
Trijo

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

KuCoin
KuCoin

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Nya Exchanges
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,5 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
Prenumerera
När du är med i mitt nyhetsutskick missar du aldrig något av mina blogginlägg samt nyhetsutskick
Blockchainbloggen
© Copyright 2020 Blockchainbloggen.
Designed by Space-Themes.com.