Ripple rusar – men varför?

Ripple rusar på kryptomarknanden. Under veckan som har gått (16-21 september) har kursen på Ripple fullkomligt tokrusat. Efter en period med mycket låg volymer i handeln fick kryptovalutor stora volymer och snabb uppgång. Många undrar nu vad det är som ligger bakom uppgången. I det här inlägget går vi in på några saker som kan ligga bakom den enorma uppgången.

Som alla som följer kryptovärlden vet vid det här laget har kursen på Ripple gått upp från ca 0,27 till en peak på hela 0,8 under veckan. I fredags (21 sept) var kursen upp så mycket som 60-80% inom loppet av 24 timmar. Men vad beror det på? Det pågår mycket spekulation just nu.

Uppgången kom ganska plötsligt efter en lång period av nedgångar inom kryptovärlden. Från peaken i Januari tidigare i år har samtliga kryp i genomsnitt gått ned med 80%. Varför kan man undra. Egentligen är det nog inte så konstigt med tanke på de enorma uppgångra som skedde mellan sommaren 2017 och januari 2018. Under den perioden var det snarare regel än undantag att varje kryptovaluta rusade 10-100% om dagen.

I grafen ovan ser vi hur ripple under perioden 1 juni 2017 till 7 januari 2018 gick från ca $0,2 hela vägen upp till $3,48 vilken förstås är en ofantlig uppgång. Därefter har den gått ned till ca 0,25 och därmed raderat hela uppgången. Intressant är att om man mäter början av 2017 – till idag så är kursen fortfarande upp mycket. Likaså med Bitcoin som under den perioden gått från 1000$ till 6700$. Detta trots en nedgång på 80%. Minst sagt volatilt och riskfulla investeringar.

Vad beror det på att Ripple rusar?

Tidigare i veckan nämnde Sagar Sarbahi, Head of Government and regulatory relations i mellanöstern att Ripple nått framgångar. I en intervju hintade han om att företaget nått framsteg med produkten xRapid. En produkt som kan förbättra och effektivisera cross-border-transactions för banker och institutioner.

”Jag är mycket säker på att inom någon månad eller så, så kommer vi att se goda nyheter och att xRapid kan sättas i produktion”

Det pågår nu spekulationer i huruvida den ökade volymen i handeln med Ripple kan berott på att man testat stora transaktioner. Transaktioner som annars har genomförts i testmiljö ska nu ha testats i live-miljö. Detta är förstås bara spekulationer men ändå en trolig anledning till den ökade volymen.

Fortsättningen

Vad som händer med Ripple priset nu är oklart. Om man varit med ett tag i kryptomarknaden vet man att sådanna enorma och snabba uppgångar ofta följs av nedångar. När en tillgång, som Ripple (XRP) i det här fallet, på kort tid rusar utan att det finns någon solklar anledning till varför. Ja då brukar den också gå ned ungefär lika snabbt. Nu återstår det att se om det blir fallet för Ripple denna gång.

Vad är Ripple?

Ripple är ett företag som har flera olika produkter. En av dessa är XRP vilken är dessa kryptovaluta. Enligt coinmarketcap finns det 99 991 841 593 XRP i omlopp. Av dessa finns 39 809 069 106 ute på marknaden. Med andra ord finns 40% av totala antalet XRP ute bland ”vanligt” folk. Resterande 60% ägs av grundarna och några av de institutioner/banker som gått med i projektet. Många kritiska röster menar att detta är en oerhörd snedfördelning av XRP. Exempelvis äger en av grundarna så många XRP att han vid peaken förra året när XRP stod i $3,48 räknades som världens trejde rikaste man. Med andra ord rikare än Mark Zuckerberg exempelvis. 

Samtidigt menar Ripple själva att man har en plan på att successivt sprida ut dessa XRP mellan Banker och institutioner som går med i Ripple. Likviditeten menar man ska användas för att göra landsöverskridande överföringar. Ripple själva menar att XRP redan är långt med ”decentraliserat” än Bitcoin. Att jämföra med Bitcoin där 40% av alla Bitcoins i omlopp ägs av färre än 1000 personer. Det återstår att se hur Ripple utvecklar sig. Spännande att följa.

Utöver XRP består Ripple av totalt tre mjukvaror. xRapid är den som kommit längst i utvecklingen. Utöver den har man även xVia och xCurrent som är i tidiga beta stadier.

Många banker har gått med i RippleNet och genomför sedan två år tillbaka tester med cross broder payments genom att använda XRP som likviditet. Amerikanska bolagen Google och Accenture är två av de största investerarna i RippleNet.

 

Tack för att du läser och skriv gärna en kommentar vad du tycker!

Ciao // Blockchainbloggaren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nya Exchanges
eToro
eToro

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Binance
Binance

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Bitstamp
Bitstamp

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Trijo
Trijo

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

KuCoin
KuCoin

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Nya Exchanges
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,5 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
Prenumerera
När du är med i mitt nyhetsutskick missar du aldrig något av mina blogginlägg samt nyhetsutskick
Blockchainbloggen
© Copyright 2020 Blockchainbloggen.
Designed by Space-Themes.com.