Så underviker du att bli lurad på bitcoins

För att undvika att du blir lurad på bitcoins tänkte jag berätta en historia om när jag blev lurad första gången jag handlade bitcoins. Jag minns när jag och min kompis satt i bilen på väg från en lektion på Systemvetenskapsprogrammet i Uppsala. Han berättade för mig om Bitcoin – att vi borde köpa. Vi kollade priset. 250 Dollar. Det kommer gå upp sa kompisen. Hmm. Är det värt det? Jag försökte köpa men det var så otroligt krångligt och svårt. Egentligen var det bara svårt för att jag inte alls förstod vad jag gjorde. Och sen fanns det nästan ingen information om hur man skulle gå tillväga. Man var helt enkelt tvungen att redan vara någorlunda insatt för att förstå hur man skulle göra. Jag släppte det och det blev inga bitcoins den gången. Idag ser det annorlunda ut. Idag finns det information. Men det är fortfarande krångligt för den oinsatte.

Några år senare

Några år gick och jag åkte på utbyte till Australien, Melbourne. Jag såg hur priset hade gått upp. Jag hade hösten innan kommit 5:a i pokerSM och vunnit en kvarts miljon, så jag hade lite pengar att investera och tänkte att en liten andel av den vinsten kan jag nog allt köpa bitcoin för. Sagt och gjort, det blev 1.5 bitcoin för ungefär 5000 kronor.

Jag började läsa på. Det tog mig flera veckor eftersom det fortfarande var mycket begränsat med information om bitcoin och hur man köper bitcoin. Det slutade med att jag köpte bitcoin från Safello. Safello är mellanhand. Dem har bitcoins och du kan köpa bitcoin direkt av dem. Allt du behöver är en bitcoinadress och kronor eller euro att betala Safello med. Du ger dem kronor och dem skickar dig bitcoin. För detta tar dem en mycket hög avgift (mellan 10-20% i många fall) så det är inte att rekommendera, även om det är ett enkelt sätt att köpa bitcoin första gången.

Hur köper man?

Nu återstod frågan. Hur skaffar jag mig en sådan där bitcoinadress? Jag googlade och googlade, läste och läste. Ewallets?. Hårdvaruplånbok? USB-minne? Paperwallet? Herregud, vad skulle jag välja? Tillslut hamnade jag på en sajt som påstod sig vara en ”ewallet”. Jag skaffade konto, fick en adress och betalade Safello 5000 kronor samt skickade dem min nya bitcoinadress jag fått hos ewalleten. Jag hade köpt 1,5 bitcoins för ca 4950 kronor.

Efter ungefär en månad var mina bitcoins borta från ewalleten. Det visade sig att jag hade valt en sajt som var en scammer, en lurendrejjeriare. Någon som sa att den var en riktig ewallet, men i själva verket var det en bluffare. Personen eller personerna bakom denna sajt var i själva verket ute efter att ta mina nyinköpte bitcoin. Jag fick dock behålla dem i en månad. Under denna tid såg jag mina bitcoin stiga i värde från 4800 till 16.000 kronor. Det var våren/sommar 2016. Men så kom dagen då bitcoinsen var borta. Att jag blivit lurad vad ett faktum. Tråkigt. Jag var sur. Riktigt sur. Det dröjde 9 månader innan jag köpte in mig i bitcoin igen. Då till ett pris om ca 40.000 per bitcoin istället för 2500.

Vad hade jag råkat ut för?

Vad var det som hände egentligen? Jo tänk dig ungefär som att jag hade köpt en bunt med sedlar av någon ny ”peng”. Vi kan hitta på att pengen heter ”Sverigesedeln”. Sverigesedeln gick inte att ha i ett vanligt bankkonto, så jag funderade var jag skulle förvara mina nya Sverigesedlar. Efter en del letande hittade jag en liten buttik som påstod sig vara en SverigeSedelhållare. Godtrogen som jag var och i brist om kunskap lämnade jag över alla mina Sverigesedlar till denna Sverigesedelhållare. Sverigesedelhållaren visade sig vara en lurendrejjare och istället för att förvara mina sverigesedlar tryggt och säkert tog hen dem och försvann.

Slutsats

Så vart vill jag komma? – Jo jag vill be er vara försiktiga. Jag vill inte att ni begår samma misstag som jag. Mitt misstag berodde bara på att jag är så himla ivrig på att komma igång att jag struntade i att vara försiktig. Nu har jag lärt mig och jag ska göra allt jag kan för att lära ut till alla om hur ni kommer igång utan att tabba er som jag. Oavsett om det gäller bitcoin eller någon annan kryptotillgång. Förstå vad bitcoin är för något. Förstå hur du förvarar dem säkert. Och hittar du ingen bra info, fråga dem som vet. Du får gärna skriva en kommentar om du har frågor så ska jag svara så fort jag kan med tips hur du går tillväga. En bra start kan vara att titta på några youtubers eller läsa några av de böcker jag tipsat om här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nya Exchanges
eToro
eToro

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Binance
Binance

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Bitstamp
Bitstamp

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Trijo
Trijo

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

KuCoin
KuCoin

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Nya Exchanges
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,5 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
Prenumerera
När du är med i mitt nyhetsutskick missar du aldrig något av mina blogginlägg samt nyhetsutskick
Blockchainbloggen
© Copyright 2020 Blockchainbloggen.
Designed by Space-Themes.com.