Största skillnaden mellan Bitcoin och vanliga pengar?

Vad är den största skillnaden mellan bitcoin och vanliga pengar? Många är det som undrar vad skillnaderna mellan en kryptovaluta som Bitcoin och vanliga pengar är. Svaret är att det finns många skillnader, men syftet med de båda olika typerna av valutor är att människor ska kunna utbyta värde mellan varandra. Man ska också kunna spara/hålla pengar utan att de förlorar värde över tid. Detta kallas för ”store of value”. I den här bloggen går vi in lite mer på vad de stora skillnaderna mellan Bitcoin och vanliga pengar är.

Du äger inte dina pengar

Vanliga pengar, såkallade ”fiat”,  ägs och kontrolleras av en centralbank. I Sverige heter centralbanken ”Sveriges Riksbank”. Den har funnits i över 350 år och varken styrs eller fungerar som en demokratisk lösning utan Sveriges invånare får helt enkelt acceptera dess verksamhet och funktion. Övriga banker som finns i Sverige har i sin tur konton hos Riksbanken. Därefter har Sveriges invånare konton hos bankerna som alltså i sin tur har konto hos riksbanken.

Nu till det mer intressanta. När du har pengar hos en bank är det inte du som äger pengarna i själva verket. Mycket förenklat kan man istället säga att du äger en ”check” som det står skrivet på vad banken är skyldig dig. Så om du har 10.000 kronor hos en av Sveriges banker, då är det i själva verket så att du inte är ägare till pengarna, utan det är banken som äger en skuld till dig. Skulden banken äger utgörs av de pengar som du i sin tur ser som ”dina pengar” vilket alltså är det ”saldo” som du har hos banken.

Närtida exempel

Så, exempelvis om du har 100.000 kronor på bankens konto, kan dem låna ut dessa pengar och tjäna ränta på dessa. När du vill ta ut pengarna, måste dock banken kunna betala dig pengarna som du vill ta ut. I Sverige har detta sällan varit något problem. Men i många andra länder finns det många historier och situationer där banker inte har kunnat betala ut pengarna till de som de är skyldiga pengar. Detta kan exempelvis bero på att många vill ta ut pengar samtidigt, vilket inte är ovanligt i kristider. Det kan även bero på korruption och hyperinflation.

Det finns mängder med orsaker som kan försätta banken i en situation där de inte kan betala ut pengarna som de är skyldiga invånarna. Det som händer tillslut i dessa fall är att banken går i konkurs. Det var bland annat detta som hända under finanskrisen år 2008 då Lehman Brothers gick i konkurs. Andra fall då banken inte kunnat betala ut var i Grekland under Greklandskrisen. Ett annat livs levande exempel är hyperinflationen i Venezuela.

Vad är skillnaden?

Som du läst i texten ovan är det alltså så att ”vanliga” pengar äger du inte, utan det är banken som äger pengarna och en skuld till dig. Banken i sin tur äger inte pengarna utan det är Riksbanken som äger pengarna och en skuld till Banken. Krångligt? Ja det är krångligt. I Sverige har detta dock fungerat ganska bra historiskt om man jämför med många andra länder. Vad är då skillnaden med Bitcoin då? Jo, Bitcoin har ingen riksbank, ingen ägare, ingen stat som står bakom. Den är helt enkelt inte uppbackade av någon ”central makt” utan tanken är att människors gemensamma syn på Bitcoin är det som ska upprätthålla dess värde.

Hur går det till?

Hur gör bitcoin för att ändra på strukturen så att varje individ äger pengarna och inte banken – riksbanken? Bitcoin använder sig av asymmetrisk kryptografi för att lösa detta. Här kommer en förenklad förklaring hur detta fungerar. I Bitcoin har varje person en adress, låt oss jämföra den med ditt bankkonto. I denna adress finns en samling av alla transaktioner som gjorts till eller från denna adress. Summan av alla transaktionerna utgör den adressens saldo.

Tänk dig därefter att du har en virtuell nyckel till denna adress, som du behöver använda varje gång du ska skicka bitcoin från din adress. Denna nyckel är unik och tanken är att bara du ska ha tillgång till den. Det fungerar ungefär som ett lösenord. Så om du ska skicka bitcoin från din adress till din kompis adress. Då behöver du ha din kompis adress och din privata ”virtuella nyckel”. På samma sätt behöver din kompis din adress och sin egen privata nyckel för att kunna skicka bitcoin tillbaka till dig. Här nedan är en grafisk bild över hur detta går till.

bitcoin transaktion

Så istället för att dina pengar utgörs av en skuld från banken till dig som i sin tur utgörs av en skuld från riksbanken till banken. Så äger varje individ i bitcoin pengarna själv. Det är ingen såkallad ”mellanhand” som kontrollerar, äger och kan påverka dina pengars vara eller icke vara.

Vad detta kan få för konsekvenser med ett exempel?

Ett exempel där systemet med banker och riksbanker inte fungerar lika bra som i Sverige är Indien. Detta blev mycket märkbart när makten i landet valde att med mycket kort varsel ta bort alla 500 och 1000 rupier sedlar. Tänk dig att du sitter hemma vid TV:n en vanliga kväll och tittar på nyheterna. Nyhetsuppläsaren säger till dig att alla 500 och 1000 kronors sedlar kommer att upphöra att fungera som betalmedel. Låter skrämmande va? Tänk dig då att de samtidigt lägger till ”Om fyra timmar är de två största valörerna värdelösa”. Detta var vad som hände i Indien hösten 2016. Detta är kanske den största skillnaden mellan bitcoin och ”fiat” men det finns många andra skillnader också som vi kan ta i ett annat inlägg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nya Exchanges
eToro
eToro

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Binance
Binance

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Bitstamp
Bitstamp

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Trijo
Trijo

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

KuCoin
KuCoin

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Nya Exchanges
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,5 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
Prenumerera
När du är med i mitt nyhetsutskick missar du aldrig något av mina blogginlägg samt nyhetsutskick
Blockchainbloggen
© Copyright 2020 Blockchainbloggen.
Designed by Space-Themes.com.