Vad betyder bitcoin för frihet?

Vad betyder bitcoin för frihet? Kanske var det den frågan Satoshi Nakamoto utgick ifrån när han skapade bitcoin. Eller snarare kanske han ställde sig frågan, vad kan bitcoin göra för frihet? Nu har Blockchainhajpen som uppstod under 2017 har börjat dö ut och många kryptovalutor är nu ned över 90%. Jag tänkte därför passa på att belysa vad jag tror är bitcoins starkaste use case. För det är lätt att det blir mycket negativt snack runt omkring bitcoin, vilket är vanligt i Media. Men här kommer ett annat perspektiv som kanske inte alla har så bra koll på.

En tweet över de lägsta nivåerna bitcoin har noterats på under de senaste 7 åren

Ett alternativ

Bitcoin är skapat för att verka som ett alternativ till lands/regeringsstyrda valutor. I många hundra år har pengar varit skapta och kontrollerade av en makt. Det är därför vi har kungar och drottningar på många mynt och sedlar. Det var till för att man från början skulle kunna särskilja på äkta och fake pengar. Pengasystem som är kontrollerade av en central makt fungerar bara om den makt som styr inte blir korrupt. Tyvärr fungerar det inte alls lika bra som det gör i exempelvis Sverige i många delar av världen. Vad innebär Bitcoin för dessa länder?

Venezuela

I Venezuela har dryg 31 miljoner människor fått utstå en inflation på över 1 miljon procent. Deras pengar har blivit fullkomligt värdelösa till följd av korrupt och dåligt styre från makten i landet. Sedan 2014 har fler än tre miljoner Venezueler flytt landet till följd av detta enligt UNHCRDetta har gjort att situationen kan jämföras med den som uppstått i Syrien till föjd av kriget som varat där. Många av de som flyr har nästan ingenting av värde med sig. 

Eftersom Venezueler lever under en totalitär regim har de ingen möjlighet att förändra sitationen som gjort att deras ekonomi har förstörts. Invånare i Venezuela kan helt enkelt inget annat göra än att stå och titta på när deras livsbesparingar förstörs. Men detta kan innovationer som Bitcoin förändra. Idag finns det många i Venezuela som har börjat använda bitcoin som alternativ till deras egna förstörda valuta. Tyvärr har spekulation, bedrägerier och girighet överskuggat detta use case och skapat en annat syn på kryptovalutor och blockchain i media.

Bitcoins egenskaper

Egenskaperna som Satoshi designade in i Bitcoinsystemet är till för att motverka just sådan hyperinflation som uppstått i Venezuela. Ett alternativ. För första gången på mycket länge finns nu en alternativ valuta för de som inte har ett fungerande ekonomiskt system. För personer som lever under totalitära regimer kan Bitcoin verka som ett verktyg som är immunt mot kontroll av regimen.

För venezueler som vill ta emot pengar i form av andra valutor är det mycket svårt att göra det. Regimen har infört regler och lagar för landets banker som tvingar dem att genomgå långa processer. Under dessa processer måste varje person uppge var pengarna kommer ifrån och vad de ska användas till. För denna process tar regimen ut en kostnad på upp till 56% av transaktionen.

Som alternativ till detta har nu vänner och släktingar börjat skicka bitcoin till venezueler istället. Eftersom Bitcoin är immunt mot kontroll av regimer och andra censurer så kan de inte göra något. Detta eftersom bitcoin inte behöver gå via någon bank eller något tredjepartsbolag utan kan skickas direkt från person A till person B över internet.

Bilden är hämtas från en artikel om blockchain på www.dn.se

Decentraliserande tekniker kan ge en motverkande kraft. Det finns även krypterade kommunikationsapplikationer och webbläsare som Signal and Tor, integritetsskyddande kryptovalutor som Zcash och Monero och flera andra privatfokuserade tekniker. Genom att bygga på och investera i verktyg som dessa kan vi se till att våra städer, sociala nätverk och finansiella system inte blir till övervaknings- och kontrollverktyg – Vilket tyvärr är allt mer vanligt förekommande idag.

Kontanter

Kontanter är fortfarande ett av de bästa sätten att utöva yttrandefrihet. Papper eller metallpengar är praktiskt taget anonyma och kan användas utan statlig övervakning. Men på platser som Venezuela, där en transaktions vägs i staplar av kilogram av sedlar, även för små transaktioner, blir pengar alltmer opraktiskt och det är sårbart för stöld eller anfall. Och från Kina till Sverige driver regeringar och företag oss mot en kontantlös värld. Det är viktigt att vi undersöker elektroniska pengar som kan behålla kontanters egenskaper för peer-to-peer-kvalitet för framtida generationer. När du betalar någon med programvara som Venmo kan du använda tre eller fyra finansiella mellanhänder, trots att mottagaren kanske står framför dig. Varje förmedlare kan potentiellt censurera, övervaka och profitera. Och de miljarder människor som lever under repressiva regimer kan inte förvänta sig att de flesta betalningssystem i framtiden ska förbli så oskyldiga eller välvilliga som Venmo. Som Nassim Nicholas Taleb har skrivit är Bitcoin ”en försäkring mot en orwellisk framtid”.

Det är samtidigt viktigt att förstå att bitcoin är i ett tidigt skede i utvecklingen. En omogen teknologi som ännu inte har särskilt användbara applikationer och heller ingen skalbar lösning. Till skillnad från de stora techbolagen som kan betala utvecklare månadslöner på miljoner har bitcoin bara volontärer som utvecklar systemet. Det är dessutom en av världens svåraste lösningar – att skapa ett monetärt system som fungerar utan mellanhänder. Men ingengörer runt om i världen jobbar hela tiden på att förbättra Bitcoin. Ett exempel på detta är, Lightning Network, vilket är till för att förbättra skalbarheten och användbarheten i Bitcoin. Målet med Lightning Network är att möjliggöra miljontals transaktioner per sekund utan enskilda mellanhänder.

Så här ser situationen ut idag

Färre än en procent av jordens befolkning, d.v.s färre än fyrtio miljoner människor har någon gång använt bitcoin. Samtidigt visar statistik från Human Rights Foundation att fler än 50% av jordens befolkning lever under totalitära regimer. Om vi istället för att fokusera på spekulationen och bedrägeriernas baksida med bitcoin och andra kryptovalutor börjar bygga bättre applikationer som är lättare att använda för dessa människor kan vi förändra världen. Vi behöver också skapa mer utbildningsmaterial för Bitcoin. Om vi gör detta har vi och bitcoin potentialen att förändra livet för de fyra miljarder människor som idag inte kan lita på sin regering eller sina makthavare och heller inte har tillgång till ett fungerande banksystem. För dessa kan bitcoin vara en alternativ möjlighet och det är inte så lätt för oss som har fungerande system att förstå.

I det här inlägget har jag använt mig av den här artkieln och den här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nya Exchanges
eToro
eToro

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Binance
Binance

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Bitstamp
Bitstamp

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Trijo
Trijo

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

KuCoin
KuCoin

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Nya Exchanges
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,5 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
Prenumerera
När du är med i mitt nyhetsutskick missar du aldrig något av mina blogginlägg samt nyhetsutskick
Blockchainbloggen
© Copyright 2020 Blockchainbloggen.
Designed by Space-Themes.com.