Vad hände inom blockchain 2018?

Det har varit ett riktigt händelserikt blockchain 2018 som snart passerat och blockchainbloggen har summerat några av årets största händelser. I det här inlägget går vi in på några va de största och viktigaste händelserna som skett under året.

Bubblan sprack

Kanske den mest uppenbara och självklara händelsen under 2018 var att bubblan sparack. Den kolossala rusningen i kryptovalutor som skedde framförallt under hösten 2017 ledde till enorma förhoppningar som ännu inte förverkligats. I många fall av de nu över 2000 olika kryptovalutor som finns har man lovat guld och gröna skogar men inte levererat något. Detta har gjort att marknaden kollapsat. På kort sikt är det förstås mycket tragiskt för dem som förlorat pengar. Detta särskilt då flera projekt vara rena rama scams som bara spelat på hajpen. På lång sikt är detta dock mycket positivt då det skakar bort scams. Kvar blir de som verkligen har ambition förverkliga det som kommit att kallas ”value web” eller ”internet 3.0”. Många kryptovalutor har förlorat över 95% av sitt värde och bitcoin gick från peaken på $19800 till $3900.

Nouriel Roubini gick till attack mot kryptovalutor och blockchain

Proffessorn som är aktiv vid Stern School of Business, New York University, har under hösten 2018 frekvent tweetat sin misstro mot blockchain och kryptovalutor i synnerhet. Han menar att den fintechrevolution vi ser idag inte har ett dugg att göra med blockchain. Att blockchain bara är en överhajpad teknik som aldrig kommer att fungera i praktiken. Vidare menar han att kryptovalutor som bitcoin i själva verket inte är decentraliserade utan högst centraliserade. Under många dagar har professorn tweetat 10-20-30 tals tweets om dagen. Tweetsen har bemötts av crypto communityt i många stormiga debatter på twitter. Frågan är nu om han har förstått något som communityt inte har förstått. Får han rätt eller från blockchain rätt? Det återstår för framtiden att visa.

Kinesiska Alibaba har 10% av världens blockchainpatent

Alibaba har under 2018 fortsatt att samla på sig blockchainpatent. Företaget är nu uppe i över 10% av alla blockchainpatent som finns i världen. Sedan bitcoins intåg under 2009 har det pågått en jakt bland storbanker och andra storbolag runt om i världen om att skapa de bästa blockchainlösnigarna. Ännu finns ingen global blockchain och möjligheten att bli det företag som skapar en global världslösning är fortfarande öppen.

Ca en miljard dollar har hackats under 2018

Det finns flera olika källor som rapporterat om liknande siffror. Att omkring en miljard dollar har gått förlorat via olika hackerattacker. Bland de största hackerattackerna som företkommit återfinns Japanska cryptobörsen Coincheck, där en svindlande summa på $530 miljoner dollar blev stulen. Vidare försvann ca $40 miljoner från Koreas cryptobörs Coinrail, ca $60 miljoner från Japanska Zaif,  ca $195 miljoner från Italienska BitGral och ca $30 miljoner från börsen Bithumb.

Det rör sig förstås om enorma summor som gått förlorade och det är svårt att se något positivt i det. Speciellt tråkigt är det för de privatpersoner som förlorat pengar på detta. Men på lång sikt bör detta vara positivt då fler lär sig att IT-säkerhet är otroligt viktigt när det handlar om kryptovalutor och blockchain.

Centralbanksstyrda kryptovalutor/digitala valutor

Centralbanker runt om i världen har börjat titta på kryptovalutor för att bilda sig en uppfattning huruvida de kan använda blockchain för att skapa digitala valutor. Många menar att detta är något som kommer att göra att kryptovalutor som bitcoin blir de närmast värdelösa i jämförelse. Varför? Jo därför att när en eller flera centralbanker skapar digitala valutor med liknande funktionalitet kommer dessa direkt att få en legimitet som bitcoin kanske aldrig får. Det är bland annat detta som Nouriel Roubini skriver om den här artikeln.

Under året 2018 har Rysslands Putin träffat Vitalik Buterin som skapade Ethereum. Både Ryssland och Kina är mycket trötta på USA’s särställning i och med att dollarn fungerar som världens reservvaluta. Detta är något som de skulle kunna ändra på genom att skapa en ny global digital världsvaluta.

Här nedan är en video som beskriver några viktiga aspekter att tänka på för centralbanker när de överväger att skapa digital valutor.

 

Regelverk för kryptovalutor

Det har många gånger förekommit frågetecken kring regelverken för kryptovalutor och tokens. Under 2018 har Amerikanska SEC gått ut med att man klassificerat Bitcoin och Ethereum som icke ”securities” (värdepapper) och övriga kryptovalutor ( i många fall tokens) klassas som securities. Varför är detta intressant? Jo därför att det får en avgörande effekt på vilka regler som en kryptovaluta omfattas av och hur de ska beskattas. Intressant är att det i många fall handlar om graden av decentralisering som en kryptovaluta bedöms ha för att avgöra om det är en security eller inte. Att Bitcoin och Ethereum klassas som icke-securities innebär att de istället klassas som en ny typ av digital valuta (i bitcoins fall) och att Ethereum klassas som en ny typ av tillgång likt olja eller guld.

Några blockchainfakta

  • Enligt Siten bitcoin-obituaries har bitcoin nu förklarats död 337 gånger i media!
  • Det finns en blockchain-node i rymden. Under februari 2018 lanserade Kinesiska Qtum världs första veriferingsnode i rymden. Den är fastsatt på en Kinesisk sattelite. Anledningen till att man valt att göra detta sägs vara två orsaker. Nummer ett att man vill bygga ett open source nätverk i rymden för att kunna kringgå regelverk och nummer två att man vill kunna crowdfunda rymduppdrag med krypto
  • Det är ingen nyhet att stora globala bolag testar blockchain. Kanske är de två största bolagen Amerikanska JP Morgan och Mastercard där den förstnämnda skapat en egen version av Ethereum.
  • Blockchain undersöks för att kunna användas för att skapa digitala globala identiteter. Bland annat är detta något som Microsoft har bloggat om att de undersöker.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nya Exchanges
eToro
eToro

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Binance
Binance

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Bitstamp
Bitstamp

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Trijo
Trijo

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

KuCoin
KuCoin

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Nya Exchanges
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,5 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
Prenumerera
När du är med i mitt nyhetsutskick missar du aldrig något av mina blogginlägg samt nyhetsutskick
Blockchainbloggen
© Copyright 2020 Blockchainbloggen.
Designed by Space-Themes.com.