FAQ

Vanliga frågor om Blockchain, bitcoin och kryptovalutor

Det finns många frågor om Blockchain, bitcoin och kryptovalutor. Blockchainbloggen vet att det är svårt att hänga med bland alla termer och begrepp när man läser om blockchain, bitcoin och kryptovalutor. Därför har vi samlat en mängd vanliga frågor här på bloggen. Målet med den här FAQ:en är att bygga en riktigt bra FAQ om Blockchain, bitcoin och kryptovalutor.

Kryptovalutor

Vad är kryptovalutor?
Låt oss hålla det enkelt: Kryptovalutor är digitala pengar som används i den digitala världen. Det liknar vanliga pengar – tänk $$(dollar) eller €€(euro) – men det är bara digitalt, så det finns inga sedlar eller mynt att bära runt. Bara siffror på internet
Hur skiljer sig kryptovalutor från vanliga pengar?
Kryptovalutor och vanliga pengar delar några egenskaper – Exempelvis hur man kan använda dem för att köpa saker eller hur man kan överföra dem elektroniskt – men de är också unika på intressanta sätt. Här är några höjdpunkter.
Vilka olika kryptovalutor finns det?
Bitcoin är den äldsta, populäraste och mest välkända kryptovalutan. Men det finns tusentals olika kryptovalutor. Exempelvis Litecoin, Dash och Bitcoin Cash. De flesta andra kryptovalutor delar bitcoins fundamentala egenskaper men testar nya sätt att hantera transaktioner. Det finns även andra typer av kryptovalutor, som exempelvis Ethereum som har fler egenskaper. Exempelvis kan man köra applikationer och skapa digitala kontrakt på Ethereum.
Varför tycker många att kryptovalutor är så spännande?
Det beror på att kryptovalutor har potentialen att vara det snabbaste, enklaste, billigaste, säkraste och mest universiella sättet att utbyta värde mellan individer. Världen har aldrig någonsin skådat något liknande tidigare. Utöver det, så är det också spännande eftersom kryptovalutor ger lika möjligheter till alla, oavsett var man är född eller bor. Det enda som krävs för att delta i ett nätverk med kryptovalutor är att man har en smartphone eller någon internetansluten enhet. Så fort man har det har man tillgång till alla kryptovalutor på samma villkor som alla andra.
Hur kan kryptovalutor göra världen till en bättre plats?
Kryptovalutor har potential att göra världen bättre genom att låta två personer i världen utbyta pengar direkt, utan att involvera ett finansiellt institut eller en regering. Detta innebär mer lika möjligheter för dem som inte har tillgång till traditionella finansiella tjänster, som bankkonton och kreditkort. Dessutom är blockchain-tekniken som möjliggör kryptovalutor möjlig att användas på nya innovativa sätt som möjliggör en förbättring av världen. Exempelvis kan blockchain användas till att verifiera identiteter, hantera sjukvårdsdata, validera ägande och till och med påskynda forskning om allvarliga sjukdomar.
Varför gillar experter kryptovalutor?
Experter påpekar ofta att det finns många brister i vårt nuvarande finansiella system som som kryptovalutor kan hantera. Vanliga påpekanden inkluderar höga avgifter, identitetsstölder och en extrem ekonomisk ojämlikhet i dagens fianansiella system. Samtliga av dessa punkter har kryptovalutor potentialen att ta förbättra avsedvärt.
Varför ogillar experter kryptovalutor?
Det finns många experter som menar att det inte finns någon substans i värdet hos Bitcoin och andra kryptovalutor. De menar att om många skulle vilja sälja sina kryptovalutor på samma gång så finns det inget som håller kvar dess värde. Jämfört med en statligt backad valuta som backas upp av en regering vid en sådan händelse. Eller jämfört med guld som backas upp av att det finns användingsområden för guld inom industrier och som smycken för att det är fint. När en kryptovaluta går ned mycket i värde så finns det inget som backar upp dess värde

Var får kryptovalutor sitt värde?
Det ekonomiska värdet hos kryptovalutor, precis som för de flesta varor och tjänster, kommer från utbud och efterfråga. Utbud refererar till hur mycket som är tillgängligt på marknaden – exempelvis hur många Bitcoin är tillgängliga för köp via en tidpunkt. Efterfrågan hänvisar till folkets önskemål om att äga det – som i hur många
människor som vill köpa Bitcoin och hur gärna de vill ha det. Värdet av en
kryptovaluta kommer alltid att vara en balans av båda dessa faktorerna.

Det finns också andra typer av värde. Till exempel, det värde du får från
att använda en kryptovalutor. Många tycker om att spendera eller ge bort krypto
eftersom det ger dem en känsla av stolthet för att stödja ett spännande nytt
finansiellt system. På samma sätt gillar vissa människor att shoppa med Bitcoin
eftersom de uppskattar de låga kostnaderna och önskar uppmuntra företag att acceptera kryptovalutor.

Är man anonym när man använder kryptovalutor?
I allmänhet nej. Även om ett fåtal kryptokurvor är genuint anonyma, är den stora majoriteten (inklusive Bitcoin och Ethereum) inte anonymt. Med dessa krypteringsvalutor är alla transaktioner allmänt tillgängliga och experter kan använda denna information – tillsammans med sofistikerad programvara – för att spåra transaktioner tillbaka till de ursprungliga ägarna. Det är också värt att notera att flera handelsplatser kräver ID-verifikation för att ta ut kryptovalutor. Detta hjälper till att förebygga bedrägeri och är en av de många anledningarna till att Coinbase anses vara en pålitlig cryptocurrency-plattform.
Varför finns det så många kryptovalutor?
Detta beror på att Bitcoin, som är den första kryptovalutan, är helt Open Source. Det betyder att vem som helst kan kopiera koden och skapa en egen kryptovaluta. Precis vem som helst kan göra detta hur många gånger som helst. Det bidrar till den mängd olika kryptovalutor som idag finns. Det har dessutom i takt med att Ethereum skapades öppnats upp för ytterliggare möjligheter att skapa tokens. Detta förenklade ytterliggare skapandet av kryptovalutor. Vad som dock inte går att kopiera är den mängd människor som tror på en viss kryptovaluta, d.v.s ett community som byggts upp. Världens i dag största krypto community tillhör Bitcoin som har överlägset störst community.
Vilken kryptovaluta är bäst?
Det finns inget ensamt svar på denna fråga. Många tycker väldigt olika. Det man kan säga idag är dock att Bitcoin är den med flest användare och störst community. Men det finns andra kryptovlautor som är bättre ur ett rent tekniskt perspektiv. Samtidigt är Bitcoin bäst ur ett säkerhetsperspektiv. Så det ser lite olika ut.
Vad menas det när man säger att en kryptovaluta är decentraliserad?
Det betyder att det inte är ett enskild företag eller en databas som kör systemet. Istället körs systemet (blockkedjan) av massvis med datorer uppkopplade till ett nätverk som kör en och samma virtuella dator tillsammans.
Finns det någon statlig kryptovaluta?
Än så länge finns det inte många statligt backade kryptovalutor, men vi har några. Ett exempel är Venezuela, vars regering har skapat kryptovalutan ”Petro” som sedan augusti 2018 fungerar som en valuta i Venezuela. Venezuelas regering säger att kryptovalutan är backad av landets oljereserver.
Kommer länder och regeringar skapa egna kryptovalutor?
Svaret på denna fråga är något klurig. Det är inte säkert att länder komma använda blockchainteknik, men att de kommer skapa motsvarande digitala valutor är enligt blockchainbloggen mycket troligt. Det finns så oerhört många fördelar med att skapa digitala valutor vilket är ytterst intressant för en regering. Sannolikheten att du ser regeringsskapade motsvarigheter till kryptovalutor under de närmaste 10 åren är mycket hög
Var kan man betala med kryptovalutor?

Att betala med Bitcoin eller andra kryptovalutor har under de senaste åren vuxit fram som ett verkligt alternativ som betalmedel. Det är dock än så länge ett mycket kontroversiellt betalmedel som är mycket debatterat i media och i andra publika forum. Antalet återförsäljare som väljer att acceptera olika typer av kryptovalutor har dock vuxit under de senaste åren i takt med den växande acceptansen av kryptovalutor som betalmedel. Här nedan har du några exempel:

Utöver ovanstående exempel så kan man givetvis betala med bitcoin mellan privatpersoner. Faktum är att bitcoin är ett mycket smidigt sätt att utbyta värde mellan personer som befinner sig i olika länder eller världsdelar, framförallt där den finansiella infrastrukturen inte är väl fungerande.

Bitcoin

Vad är Bitcoin?
Bitcoin är en kryptovaluta som först introducerades den 31:a oktober 2008 med ett datavetenskapligt whitepaper som beskrev hur det skulle fungera. Några månader senare, den 3 januari 2009 släpptes koden och de första bitcoinsen uppträdde.

Bitcoin jämförs ofta med guld eftersom det finns en begränsad tillgång – det maximala antalet bitcoins som någonsin kommer in i cirkulationen är 21 miljoner. Till skillnad från guld är bitcoin digital, vilket gör det mycket lättare att dela, överföra och lagra

Hur köper man Bitcoin?
Idag finns det mängder med alternativ för att köpa Bitcoin och även andra kryptovalutor. Sveriges två största marknadsplatser heter Safello och BTCX. Men det finns flera andra. Exempelvis Biance, Bittrex, Bitstamp, Bitfinex eller Poloniex Viktigt att tänka på när man handlar kryptovalutor är var man lagrar dem. Här kan man tänka lite att det är ungefär som om du hade kontanter. Var skulle du lagra dem? I bokhyllan? Hos banken? eller hos någon annan? Lagrar man dem hos en handelsplats så litar man på handelsplatsen. Blir handelsplatsen hackad, ja då förlorar man sina coins.
Var kan man följa Bitcoins pris?
Det finns många platser på internet där man kan följa priset på bitcoin och kryptovalutor. Bland annat kan du gå in på de olika handelsplatserna som nämns under fliken ”Var kan man köpa bitcoin”. Men det finns renodlade pris-följarsajter. Bland annat coinmarketcap.com och coincap.io som är två av de största hemsidorna som följer priserna på kryptovalutor.
Vem är Satoshi Nakamoto
Satoshi Nakamoto är namnet/aliaset som användes av en okänd person eller grupp av individer som skrev bitcoins white paper och senare också utvecklade bitcoin. Det är än idag inte känt vem eller vilka som står bakom Satoshi Nakamoto. Förmdligen vet bara extremt få individer vem han/hon eller dem är
Hur uppfanns Bitcoin?
Bitcoin uppfanns genom att en individ eller en grupp av individer publicerade ett så kallat white paper med instruktioner för hur bitcoin skulle kunna skapas. Några månader senare hade programmet ”bitcoin” skapats och resten är historia. Bitcoin har sedan desss gått fårn 0 till 20.000 dollar och nu på 6300 dollar. Hur framtiden utvecklar sig för bitcoin är det ingen som vet, men det finns många som tror att bitcoin kommer att gå mot noll och många som tror att den kommer att gå mot himlen.
Hur stor är bitcoins blockchain?
Bitcoins blockkedja växer med ca 1 mb var 10e minut. Ibland mindre, men sällan mycket mer. I dagsläget är bitcoins blockkedja ca 200 GB stor. Här kan du läsa mer
Kommer det komma en bättre kryptovaluta än bitcoin?
Sannolikheten för att det någon gång kommer att komma en effektivare kryptovaluta som klarar av fler transaktioner per sekund och är mer miljövänlig är mycket hög. Det beror på att bitcoin är den allra första versionen av en ny typ av valuta och den är byggd som ett mjukvarusystem. Första versionen av mjukvarusystem är sällan den bästa. Det finns nästan inget fall där det är så. Tänk dig att vi än idag skulle använda Windows 1. Ingen gör det. Teknik förfinas och förbättras, så lär även bitcoin göra

Ethereum

Vad är Ethereum?
Kort och något förenklat kan man beskriva Ethereum sm en världsdator som ingen styr eller äger. En så kallad decentraliserad model som en del menar skulle kunna demokratisera dagens client-server modeller. Ethereum drivs av flera noder som styrs av volontärer runt om i hela världen. Ethereum kan ses som en gigantisk dator som ligger i en molntjänst som ingen äger.
Vad är en DApp?
En DApp är en applikation som körs på ethereum. Det kan liknas lite med vanligt App, med skillnaden att det inte finns någon enskild part som äger ”butiken” som en DApp skapas och tillhandahålls i. Tanken med detta är att man vill decentralisera ägandet av själv systemet som tillhandahåller appar. Man vill sprida ut både makt och kapital över flera människor istället för att koncentrera den till en liten skara människor.
Hur många användare finns det på Ethereum?
Att använda DApps är idag inte enkelt. Användarupplevlsen är ännu mycket outvecklad och det finns få användare av DAppar. Vi pratar här om några tusen användare per dygn. Många menar att det bara är mycket teknikkunniga individer som förstår sig på hur man använder DAppar på ethereum idag.
Vem är Vitalik Buterin?
Vitalik Buterin är en Rysk/Kanadensisk datorprogrammerare som är huvudpersonen bakom nätverket Ethereum. Vitalik började tidigt studera Bitcoin och insåg vissa brister vilket ledde fram till att han skapade Ethereum. Vitalik är idag en av världens mest eftertraktade utvecklare, talare och uppfinnare.
Hur uppfanns Ethereum?
Vitalik Buterin inspirerades från spelvärlden, specifikt spelet World of Warcraft när han skapade Ethereum. Han hade tröttnat på att skaparna av spelet kunde uppdatera spelets regler och principer när de kände för det vilket kunde rita om kartan helt och hållet för utövarna av spelet. Han såg likheter med de finansiella systemen i den fysiska världen, där centralbanker och andra centraliserade makthavare kan rita om spelreglerna för hela ekonomier. Detta ville han skapa ett alternativ för och skapade då Ethereum. Ethereum har sedan dess vuxit från 0 till peaken på 1400 dollar och nu ligger den på omrking 200 dollar. Hur Ethereum utvecklar sig framöver är det ingen som vet.

Blockchain

Vad är Blockchain?
I grunden är blockchain en lista över transaktioner som alla kan visa och verifiera. Bitcoin blockchain, till exempel, är en databas av transaktioner som skapas varje gång någon skickat eller mottog bitcoin. Denna lista över transaktioner är grundläggande för de flesta kryptokurvor eftersom det möjliggör säkra betalningar mellan personer som inte känner varandra utan att behöva gå igenom en tredjepartsverifierare som en bank. Blockchain-tekniken är också spännande eftersom den har många användningar utöver kryptovalutor. Blockkedjor används för att påskynda cancerforskning, förbättra delningen av sjukvårdsposter, verifiera människors identitet och så mycket mer.
Vilka är dem största affärsområdena för blockchain?
Många anser att det finns extremt många användningsområden och därmed affärsområden. Några av de största affärsområdena för blockchain kan dock sägas är: Redovisning, hälso och sjukvård, energimarknaden, bostadsmarknaden, digitala identiteter, tokenisering av aktie och fondmarknader, samt logistikmarkanden. Samtidigt är många överens om att nya sätt att nyttja blockchain kommer att upptäckas allt eftersom tekniken utvecklas.
Vad är Hyperledger?
Hyperledger är ett samarbetsprojekt skapat av The Linux Foundation med syftet att skapa blockkedjelösningar i hela världen. Flera ledande aktörer inom bank och finans, Internet of things-bolag, manufacturing, och teknik är också med i Hyperledger
Hur kan man investera i blockchain?
Det finns flera sätt att investera i blockchain. Man kan köpa och äga kryptovalutor. Man kan investera i företag som satsar på mining, exempelvis Hive eller Riot. Man kan köpa aktier i bolag som ämnar att nyttja blockchain teknologi, exempelvis Nasdaq, JP.Morgan eller Alibaba. Man kan även köpa datordelar och själv mina kryptovalutor.
Vad är Hive Blockchain?
Hive Blockchain är ett blockchainföretag som satsar på Mining av kryptovalutor. Man är baserade i Canada och det är främst Bitcoin man minar. Hive har bland annat en miningstation i Boden i Sverige. Investeringen för den miningstationen uppgick till strax under 1 miljard kronor.
Vad är Riot Blockchain?
Riot Blockchain Inc är ett företag som statsar på att bygga och stötta blockchain teknologier. Bland annat äger man en större miningverksamhet och har även köpt in sig i handelsplatsen Coinsquare.

Säkerhet & Regelverk

Är kryptovalutor lagliga?
Kryptovalutor är lagliga i Sverige, liksom i de flesta andra länder i världen. Det är lagligt att köpa, sälja, skicka, ta emot och äga kryptovalutor. Här nedan är en lista över länder där kryptovalutor är lagligt:

 • Österrike
 • Belgien
 • Bulgarien
 • Kroatien
 • Cypern
 • Tjeckien
 • Danmark
 • Finland
 • Ungern
 • Irland
 • Italien
 • Lettland
 • Lichtenstein
 • Malta
 • Monaco
 • Nederländerna
 • Norge
 • Polen
 • Portugal
 • San Marino
 • Slovakien
 • Slovenien
 • Spanien
 • Sverige
 • Schweiz
Vilka länder har förbjudit kryptovalutor?
I de flesta av världens länder är kryptovalutor lagliga. Många menar att ett förbud mot kryptovalutor innebär sämre möjligheter för innovation. Men det finns några länder där det är förbjudet eller där regeringar har begränsat invånares användning av krypto.

 • China (Begränsat)
 • Zambia (Begränsat)
 • Mexiko (Begränsat)
 • Egypten (Begränsat)
 • Saudiarabien (Begränsat)
 • Nepal (Olagligt)
 • Bangladesh (Olagligt)
 • Algeriet (Olagligt)
 • Marocko (Olagligt)
 • Bolivia (Olagligt)
 • Ekvador (Olagligt)
 • Vietnam (Olagligt)
 • Zambia (Olagligt)
Vilken kryptovaluta är säkrast?
Ett sätt att mäta en kryptovalutas säkerhet är att se till hur mycket datorkraft som finns på nätverket. Den kryptovaluta med överlägset mest datorkraft är Bitcoin, således den säkraste. Dock är det många som menar att utvecklingen av elförbrukningen som är en följd av mängden datorkraft är ohållbar och måste regleras snarast möjigt.
Kan man lita på exchanges?
Det enkla och korta svaret på denna fråga är ”nej”. Historien är full av hackade exchanges och massiva summor värde av kryptovalutor har gått förlorade. Med det sagt, är det givetvis så att det ändå kan finnas exchanges med mycket hög säkerhet. Det man ska känna till är att när man lagrar sina kryptovalutor hos en exchanges så innebär det att man kan förlora allt man har om de blir hackade.
Var förvarar man sina kryptovalutor säkrast?
Det säkraste sättet idag är att förvara sina kryptovalutor offline i en hårdvaruplånbok eller sin privata nyckel utskriven i fysisk format. Detta kallas även cold storage
Varför är det inte bra att ha stora mängder kryptovalutor hos en handelsplats?
Detta beror på att om det skulle hänga handelsplatsen något riskerar du att förlora allting. Exempelvis om handelsplatsen blir hackat eller om handelsplatsen tabbar sig och förlorar dina privata nycklar på något sätt. Då förlorar du allt och det är inget du kan göra. Därför ä det inte bra att förvara stora mängder pengar hos en handelsplatse. Tänk dig lite som en bank utan insättningsgaranti.
Varför är kryptovalutor förbjudet i vissa länder?
Det handlar om makt och kontroll. Vissa länders regeringar och makthavare har beslutat att kryptovalutor inte kan kontrolleras så som de vill och då har de beslutat att förbjuda det istället. Svaret på denna fråga kan givetvis utvecklas för varje enskild land, men generellt sätt handlar det om makt och kontroll.
Kan bitcoin hackas?
Teoretiskt sätt går det, men det är idag så när som omöjligt. Många menar att såkallade framtida ”kvantdatorer” kommer att kunna hacka bitcoi och andra kryptovalutor. Men kvantdatorer finns inte idag och förväntas inte kunna skapas på många år om det ens någonsin skapas. Det är således extremt svårt att hacka bitcoin, så när som omöjligt.

Handelsplatser

Vad är Coinbase?
Coinbase är en av världens största handelsplatser för kryptovalutor. Det är också den handelsplats som har isärklass bäst användarupplevelse. Jämfört med många andra handelsplatser har man satsat på att skapa en riktigt bra användarupplevelse för nybörjare.
Vad är Binance?
Binance är handelsplats som vuxit sig enormt stor på kort tid. Handelsplatsen som kommer från Kina har även säte i Malta och Schweiz. Binance VD Changpeng Zhao har uttalat sig och sagt att man planerar att expandera Binance med två exchanges i varje världsdel under de kommande åren. Dessutom har man också sagt att man ska skapa en helt decentraliserad version av Binance i framtiden.
Vad är Bittrex?
Bittrex är en handelsplats för kryptovalutor och även fiat-pengar. Handelplatsen grundades och drivs av tre tidigare microsoft och amazon-säkerhetsingenjörer. Bittrex är mycket populär bland kryptofans mycket på grund av den höga kvaliteten i användbarheten.
Vad är Bitmex?
kommer..
Vad är Yobit?
YoBit är en av sydkoreas största handelplatser för kryptovalutor.
Vad är Bitfinex?
Bitfinex är av de större handelslpatserna för kryptovalutor och även fiatpengar. Man erbjuder även kort/lång-produkter med hävstång.
Vad är Poloniex?
Poloniex är en handelsplats för kryptovalutor som köpts upp av goldman sachs-ägda investmentbolaget Circle.
Vad är Bitstamp?
Bitstamp är av världens största handelsplatser för kryptovalutor och fiatpengar.

Mining

Vad är mining av kryptovalutor?
Mining är processen att validera andras transaktioner med en dator och sedan lägga till dem på den långa, offentliga listan(blockkedjan) över alla transaktioner. I gengäld blir människor belönade med kryptovaluta. Alla med en dator och en internetanslutning kan mina kryptovaluta. Men innan du blir upphetsad är det värt att notera att gruvdrift inte alltid är lönsam. Beroende på flera faktorer, till exempel vilken kryptovaluta du minar, hur snabb din dator är samt kostnaden för elen där du bor/minar, är alla faktorer som påverkar vinsten för din mining. I dagsläget (2018-10-10) är det inte särskilt lönsamt att mina kryptovalutor. Elpriser är höga och kryptokurser är låga, samt att det kommer många nya innovativa alternativ till den sortens mining vi har idag.
Påverkar mining miljön negativt?
Mining är idag mycket energiineffektivt och förnärvarande drar bara Bitcoins mining ca 73 tWh per år. Detta kan jämföras med den totala energiförbrukningen på jorden per år som ligger på runt 25.000 – 26.000 tWh.
Kan man mina miljövänligt?
Självklart kan man mina på el producerat från energivänliga energikällor. Det är dock mycket kostsamt att utveckla denna typ av utrustning och många gånger får man inte tillräckligt med el då man konkurrerar med icke miljövänliga energikällor som ofta är mycket effektivare.
Hur mycket energi drar kryptovalutor?
Det är svårt att uppskatta, men många menar att dne totala elförbrukningen idag motsvarar samma mängd som hela landet Danmark förbrukar på ett år.

Övriga kryptovalutor

Vad är Ripple?
Ripple är ett mjukvaruföretag som erbjuder snabba cross-broder-payments till en låg kostnad. Ripple menar att de erbjuder ett mycket snabbare och effektivare system som kan ersätta systemet Swift. Ripple innehåller 3 stycken olika blockchainbaserade mjukvaror. Man har även kryptovalutan XRP som inte ska förväxlas med de tre andra mjukvarorna, xVia, xCurrent och xRapid.
Vad är ZCash?
Zcash är en kryptovaluta likt bitcoin. Till skillnad från bitcoin har man lagt till något som kallas zero knowledge proof. Vad detta innebär är att transaktioner med zCash är helt anonyma till skillnad från bitcointransaktioner som idag är relativt enkla att spåra.
Vad är Monero?
Monero är en kryptovaluta som har gjort en såkallad fork fårn Bitcoin. När man gjorde detta ändrade man en del egenskaper. Bland annat har man byggt på en privacy feature som gör att de som använder Monero är extremt svåra att spåra. Detta är en högt eftertraktad egenskap för de som vill undvika att synas av olika anledningar
Vad är Litecoin?
Litecoin är en kryptovaluta som skapats av Charlie Lee. Koden är kopierad från Bitcoin men några mindre ändringar har gjorts. Bland annat finns 84 miljoner Litecoin istället för 21 miljoner som i Bitcoins fall. Man processar även transaktioner var 2,5 minut istället för var 10:e minut som i bitcoins fall.

Företag som satar på blockchain

Vad gör Nasdaq inom Blockchain?
Nasdaq utvecklar blockchainbaserade lösningar för handelsplatser. Man har även projekt tillsammans med bankerna SEB och Avanza om att tokenisera fondmarknaden i Sverige.
Vad gör Alibaba inom blockchain?
Alibabas grundare Jack Ma har sagt att man studerar blockchain och specifikt bitcoin mycket noga. Alibaba är också det företag i världen som har ansökt om och fått flest patent på blockchainbaserade tekniker i hela världen.
Vad gör JP Morgan inom blockchain?
JP. Morgan har utvecklat sitt eget blockchainprotokoll som man kallar för Qourum.
Vad gör Bank Of America inom blockchain?
Det är svår att veta exakt vad banker gör inom blockchain, men Bank of America är den bank i världen som hittils har flest patent på blockchaintekniker.
Vad gör BBVA Bank inom blockchain?
BBVA är en spansk bank som är känd för att vara innovativa och ligga längst fram i utvecklingen inom Open banking. Banken satsar stort på nya sätt att tänka kring att skapa ekosystem av öppna API:er. BBVA är också kända för att testa många nya teknologier och en av dessa är Blockchain. Den 6e november 2018 var första gången man prövade att tidsstämpla ett såkallat syndikeringslån på den publika blockkedjan Ethereum. Denna typ av lån innebär att flera banker går ihop och delar på summan man lånar ut till (vanligtvis) ett företag
Vad gör Cinnober inom blockchain?
Cinnober är ett svenskt företag som skapar, säljer och underhåller clearingsystem för börser. Tidigare under 2018 erbjöd Nasdaq att köpa upp Cinnober vilket kan ses som ett positivt tecken på att företag gör något bra. Cinnober gör bland annat blockchainbaserad teknologi åt kryptobörsen Bitstamp. Eftersom Nasdaq är mycket angelägna om att anamma blockchainteknologi är ligger det inte långt bort att gissa att de är ute efter den kunskap Cinnober har inom blockchain. Bland annat har man en av Sveriges absolut mest kunniga personer inom blockchain; Eric Wall som leder Cinnobers Cryptocurrency och blockchainarbete

Användningsområden

Lånesyndikering
Banker kan nyttja blockchainteknologi för att tidsstämpla kontrakt i samband med lånesyndikering

 

Om du saknar svar på några frågor om blockchain får du gärna skriva till hello@blockchainbloggen.se vilka frågor du saknar så kommer vi att lägga till dem.

Nya Exchanges
eToro
eToro

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Binance
Binance

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Bitstamp
Bitstamp

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Trijo
Trijo

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

KuCoin
KuCoin

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Nya Exchanges
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,5 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
Prenumerera
När du är med i mitt nyhetsutskick missar du aldrig något av mina blogginlägg samt nyhetsutskick
Blockchainbloggen
© Copyright 2020 Blockchainbloggen.
Designed by Space-Themes.com.