Miningguiden

I den här guiden lär du dig mina kryptovalutor! För dig som funderat över att börja mina men ännu inte börjat är det här guiden för dig. Mining kan vara en mycket lönsam business och det är dessutom kul att lära sig mer om hur datorer och hårdvaror fungerar. Men, att mina är tyvärr inte allt för enkelt. Det är inte bara köpa en dator och trycka på en knapp och sedan är man igång. Faktum är att det är en hel vetenskap och en pågående process där man hela tiden behöver vara på tårna. Om man inte har flyt – för då kan man komma undan ganska lindrigt. I det här inlägget går vi genom vad du behöver veta för att komma igång med mining på egen hand.

Shoppinglistan
Till att börja med behöver vi veta vilka datordelar vi behöver köpa. Här går vi genom de delar du behöver köpa för att bygga en egen rigg.

  • 1 x SSD Disk 120 gb
  • 1 x 4 GB RAM
  • 6 x Grafikkort (exempelvis AMD RX580 eller Nvidia GTX1080ti)
  • 1 x CPU (processor) (exemplevis Intel Core i3-4160 LGA 1150)
  • 1 x Moderkort (exempelvis H81 PRO BTC R2.0) (LGA 1150)
  • 1 x PSU (power supply) med minst 1250W men helst mer
  • 1 x Mining rigg (finns att beställa billigt på Ebay från kina)
  • 6 x Risers USB (finns att beställa billigt på Ebay från kina)
  • 6 x Molex adaptrar (eventuellt, det är inte säkert att du behöver)
  • 1 x Windows, alternativt EthOS om du kan Linux.

Saker att tänka på innan du börjar mina

Skillnaden mellan ASIC och nonASIC-datorer
Du behöver lära dig skillnaden mellan ASIC och nonASIC mining. Kort förklarat kan vi säga att en ”ASIC”-dator är en dator som är specialbyggd för att mina en specifik kryptovaluta. Den är otroligt snabb och fullkomligt krossar alla nonASIC-datorer när det kommer till hashrate/hastighet. Så det är otroligt viktigt att ta reda på om den coin du vill mina är såkallat ”ASIC-resistant” eller inte. Det avgör helt enkelt om du måste mina med ASIC-dator eller om du kan mina med vanliga datordelar. Bitcoin är ett exempel på en kryptovaluta som inte går att mina utan ASIC. Detta beror på att det är otroligt många ASIC-datorer som minar Bitcoin. Detta gör att icke ASIC-datorer inte har en chans. Tänk dig ungefär som att en människa skulle försöka springa snabbare än vad ett flygplan kan flyga snabbt. Ethereum däremot är det ingen som uppfunnit en ASIC som fungerar bra ännu. Detta gör att Ethereum är såkallat ”ASIC-resistant”.

Att mina är en process

Om du köper en ASIC-Dator, vilket du kan göra hos exempelvis Bitmain. Då kan du komma undan ganska enkelt. Förutom att denna dator låter som ett mindre jetflygplan så är de väldigt enkla att handskas med. Det är i princip bara att klicka igång den och skriva in din wallet adress.

Men om du väljer att bygga en egen rigg, då kan du förbereda dig på lite mer jobb. Det är inte så att allting kommer att fungera direkt på en gång. Du kommer upptäcka detta när du sätter igång. Både hård- och mjukvara måste klaffa och det är inte alltid så att man vet vad problemet är när man stöter på problem. Det är då vi behöver felsöka. Detta kan vara både frustrerande, förvirrande och inte minst tidskrävande. Det kräver en rejäl dos av tålamod.

Mina med ASIC
Att mina kryptovalutor med ASIC är nästintill omöjligt i en lägenhet, om du inte bor i en gigantisk lägenhet. Men risken är hög att du stör grannar och att du själv tillslut blir galen av det fruktansvärda suset.

Vanlig rigg blir varmt, men det är ok på vintern
Har du däremot en vanlig dator eller rigg, beroende på hur många grafikkort du kör så kan det fungera. Men tänk på att bara 2 GPU:er gör att ett litet kontorsrum blir varmt. Har du 6 GPU:er blir ett rum på 4-5 kvadratmeter ca 30 grader varmt. Har du ännu fler, tex 12 GPU:er är det nära på gränsen till att det blir för varmt om du inte kan kyla med typ AC eller någon annan luftkonditionering.

Mer viktigt att tänka på

Moderkort, CPU(processor) och RAM(minne) måste klaffa! Det kollar du antingen upp genom att exempelvis chatta med komplett eller Inets supportrar. Det du behöver tänka på är att din CPU har samma socket som ditt moderkort, exempelvis har både CPU och moderkort i shoppinglistan en 1150 socket.

Plats för många GPU i ditt moderkort
Utöver detta behöver du också tänka på att ditt moderkort ska ha plats för så många GPU:er som möjligt. Vanligtvis har de plats för 6 stycken. Ju fler GPU:er du har desto starkare PSU behöver du. I genomsnitt kan du tänka dig att en GPU drar ca 200w. Så om du har 6 st GPU(senaste varianterna) behöver du en PSU med minst 1200w, men gärna mer. Detta är fallet när du har exempelvis AMD:s senaste GPU:er RX580.

Frågor att ställa dig innan du börjar mina?

ASIC eller icke ASIC?
Är du beredd att felsöka, testa, felsöka och fixa massor med oklart krångel?

Planera var du ska förvara din rigg

Det är inte trevligt att ha en rigg i en lägenhet. Så vida du inte har en superstor lägenhet. En rigg funkar utmärkt att ha i garaget, källaren eller på vinden, men den låter för mycket och blir för varm för att ha i vanliga boyta.

Beräkna ditt elpris

Det kostar att mina och du behöver räkna ut din ROI. Detta kan du göra genom att använda Cryptocompares miningkalkylator. Tänk på att ett elpris innehåller flera olika delar. Det är både rörliga och fasta avgifter. Det ska betalas både till elbolaget och till elförmedlaren. Ovanpå det har du skatter som ska betalas. Så vad som syns på din faktura, det rörliga priset, exmepelvis 0.39 kronor – kan i vanliga fall vara ca 1.25 kronor efter all skatt och avgifter.

Beräkna hellre med för mycket watt(el konsumption) än för lite så slipper du bli besviken när du väl minar.

Bygg din rigg steg för steg

Börja med att beställa alla delarna som finns i Shoppinglistan.

Steg 1

Montera riggen enligt anvisning. Ett tips kan vara att youtuba en video på detta.

Steg 2

Ta fram ditt moderkort, montera fast det på riggen med hjälp av de skruvar du fått med.

Steg 3

Sätt fast moderkortet på den färdigmonterade riggen

Steg 4

Öppna din CPU och ta ut chippet. Det ligger en grå gägga på den ena sidan. Den sidan ska vara nedåt. Öppna den svarta luckan med silverspaken mitt på moderkortet. Lägg dit chippet och spänn fast locket. Youtuba en video på detta om du inte får till det – det finns mängder med videos på detta.

Steg 5

Sätt fast/koppla in RAM minnet och din SSD hårddisk till moderkortet.

Steg 6

Sätt fast alla kablar i din PSU och skruva fast den på riggen.

Steg 7

Koppla in dina grafikkort med hjälp av dina USB risers. Ett tips är att testa starta datorn successivt där du börjar med ett grafikkort. Därefter tar du och lägger till kort för kort. Detta gör att det är enklare att titta förebygga fel och även hitta vad som är fel.


Steg 8 

Nu ska du kunna slå på elen och starta riggen. Detta förutsätter att du har kopplat in allt korrekt.

Steg 9

Installera Windows eller EthOS. EthOS är bättre men om du aldrig har kört linuxprogram tidigare är windows att rekommendera. Men om du känner att du vågar så är rekommendationen att köra på EthOS. Det är inte svårt. Det är bara lite mindre användarvänligt än Windows. Men all info du behöver finns via några googlesökningar.

Steg 10

Nu behöver du välja en pool att mina hos. Det finns mängder med olika pooler. Exempelvis Ethermine, Supernova. Du ska också välja en miner mjukvara. Claymore miner är ett exempel på en sådan.

Viktigast att tänka på

Fundera på om du är beredd att lägga ned tiden det krävs för att mina. Du kommer stöta på problem och det tar tid att lösa dem.

Tro inte att du blir rik över en natt – det tar tid och kryptovalutakurserna är oerhört volatila. Från en vecka till en annan kan det skilja flera 100% i ROI.

Att mina är ett långsiktigt projekt som du endast bör göra om du tror på kryptovalutor i ett längre perspektiv i framtiden.

Skaffa en hårdvaruplånbok

Lagra de krypto du minar i en hårdvaruplånbok. Detta är det säkraste sättet du ha idag.

Avslutningsvis

Ett gott tips när du bygger din rigg för att mina kryptovalutor är att du tar ett steg i taget. Var mycket lugn och metodisk och lägg gärna fram alla delar. titta på dem en stund och läs bruksanvisningar samt titta på Youtubevideos. Måla upp en bild i ditt huvud grundat på det du läst och tittat på. När du har bilden klar för dig, börja bygga riggen. Tveka inte på att höra av dig till oss på hello@blockchainbloggen.se om du har några frågor kring mining och riggbyggande

Nya Exchanges
eToro
eToro

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Binance
Binance

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Bitstamp
Bitstamp

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Trijo
Trijo

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

KuCoin
KuCoin

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Nya Exchanges
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,5 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
Prenumerera
När du är med i mitt nyhetsutskick missar du aldrig något av mina blogginlägg samt nyhetsutskick
Blockchainbloggen
© Copyright 2020 Blockchainbloggen.
Designed by Space-Themes.com.