Vad är Tippin.Me? En Lightning special

Vad är Tippin.Me? I det här inlägget går vi in på vad den nya tjänsten Tippin.me är för något och varför det är intressant. Hur kan man använda det? Vem kan använda det och vilka är fördelarna med att använda Tippin.me? Detta är några av sakerna vi går igenom i detta inlägg – men vi kommmer också titta närmare på Lightning Network. Vi belyser även varför det är viktigt med tjänster som Tippin.Me och peer2peer-nätverk som Lightning Network.

Länge sedan senaste inlägget

Till att börja med vill jag som skriver detta hälsa mig själv välkommen tillbaka. Det har nämligen gått alldeless för länge utan inlägg på blockchainbloggen. Anledningen bakom detta är att jag haft mycket fokus på annat och det har därmed helt enkelt inte funnits tid, engagemang och skrivarlust. Men nu är tanken att det ska bli mer kontinuitet i detta.

Vad är Tippin.Me?

Så, vad är då Tippin.Me? Well… för att förstå det behöver man förstå en rad andra saker. (Det går givetvis bra att använda tippin utan att förstå allt annat, då det är riktigt simpel). Men eftersom denna blogg handlar om att sprida kunskap om det som är nytt och inte alltid så lätt att förstå så går vi liter djupare här. För att förstå Tippin behöver vi först veta lite mer om Lightning Network.

Lightning Network är en fantastisk teknik byggd ovanpå Bitcoin-blockkedjan. Den låter dig som använder den skicka och ta emot mindre mängder Bitcoin (än så länge bara små belopp) inom några sekunder. Lightning gör så att man skicka otroligt små belopp. Vi snackar här transaktioner till ett värde av 0.0000001$ eller mindre. Varför ska man kunna göra det? Det återkommer jag till lite längre ned i detta inlägg. Men! För att beskriva Tippin.me enkelt skulle man kunna jämföra det med en liten digital ”tipsburk” som brukar finnas i kassor på hotel och mindre butiker runt om i hela världen. Tänk dig nu denna tipsburk i digitalt format. Där har du Tippin.Me – Den finns som en browser extension och går att koppla ihop med ens twitterkonto.

När man kopplar Tippin.Me med sitt twitterkonto får man upp den lilla blixten brevid like-hjärta-knappen. Det ser ut så här:

Lika enkelt och smidigt som någon kan ”lajka” en tweet” kan man nu med Tippin ”tippa” en tweet, med andra ord: skicka en micro-transaktion.

Varför är så små transaktioner är viktiga?

Den typ av transaktioner i snackar om är är mycket små. Det kan vara allt i från några dollar, upp till runt 100-200 dollar. Men framförallt handlar det om transaktioner som är så så som 10000del av en dollar.

Och varför ska vi skicka sådanna till varandra? För att förstå detta behöver man tänka lite (ganska mycket, men ändå inte) futuristiskt. Vad menar jag med det? Jo om vi till att börja med tittar på vad några av världens främsta konsultverksamheter säger om det som har kommit att kallas ”IoT-Economy” så ser det ut så här:

• Bain & Company räknar med att årliga IoT-intäkter för hårdvara och mjukvara överstiger 450 miljarder dollar år 2020.

• McKinsey & Company uppskattar att IoT kommer att ha en effekt på 11,1 miljarder dollar år 2025.

• IHS Markit bedömmer att antalet anslutna IoT-enheter kommer att öka 12% årligen för att nå 125 miljarder år 2030.

• Gartner bedömer att 20,8 miljarder kopplade saker kommer att användas 2020, med totala utgifter på IoT-enheter och -tjänster för att nå 3,7 miljarder dollar år 2018.

Vi pratar här om uppkopplade saker som människor gör affärer med och som gör affärer mellan varandra (Maskin till maskin). Tänk dig här exempelvis en diskmaskin som också är en uppkopplad enhet som du betalar digitalt för att använda. Du betalar för varje minut du använder den.

Tänker vi oss ett annat exempel så kan vi ta en bil, eller varför inte en självkörande bil? När du eller bilen kör om en annan bil, eller önskar att få köra om en annan bil, då kan den omkörande bilen skicka en mikrobetalning som tack för att den framliggande bilen flyttade på sig.

Tänker vi oss vidare här kan vi tänka oss att ”likes” på facebook, twitter, instagram och andra sociala medier får ett faktiskt värde. Exempelvis 0.0001$ eller vad man nu vill sätta för värde på sin like.

Exemplen i detta går att rada upp, och min poäng är att antalet uppkopplade enheter kommer att växa exponentiellt över de närmsta 10 åren.

Varför Tippin och inte Swish eller annat betalsätt?

Varför ska vi då använda tjänster som Tippin istället för de existerande tjänsterna? Det beror på att det i dagsläget finns det inget alternativ som klarar av att skicka så små transaktioner. Om vi försäker skicka mindre än 1 krona med exempelvis Swsih ser det ut så här idag:

Medan den minsta transaktioner du kan göra med Tippin.Me är USD $0.0000399303 vilket motsvarar 0,000370446 Kronor.

Det var allt för detta inlägg !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nya Exchanges
eToro
eToro

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Binance
Binance

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Bitstamp
Bitstamp

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Trijo
Trijo

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

KuCoin
KuCoin

Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor

Nya Exchanges
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,5 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,3 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
4,8 rating
Snabb sign up. Låga avgifter. Många kryptovalutor
Prenumerera
När du är med i mitt nyhetsutskick missar du aldrig något av mina blogginlägg samt nyhetsutskick
Blockchainbloggen
© Copyright 2020 Blockchainbloggen.
Designed by Space-Themes.com.